Ukrainas kara 698. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:33]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 22. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:33 Kijevas Pečerskas rajona tiesa Romānu Grinkeviču, kurš ir iesaistīts lietā par zemas kvalitātes apģērba piegādi Ukrainas bruņotajiem spēkiem, nosūtīja apcietinājumā līdz 2024. gada 17. martam ar iespēju piemērot drošības naudu vairāk nekā 500 miljonu grivnu apmērā.

21:54 Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis pēc tikšanās ar Polijas premjerministru Donaldu Tusku viņa vizītes laikā Kijevā paziņoja, ka Polija nodos Kijevai jaunu ieroču paketi.

21:12 Krievijas prezidents Vladimirs Putins nesen tikšanās reizē ar saviem padotajiem publiski atzinis, ka Krievija uzbrukusi Ukrainai un iekaro tās teritorijas, un sodu par šādiem noziegumiem paredz pats Krievijas Federācijas Kriminālkodekss. Kā ziņo ASTRA, Maskavas apgabala zinātnieks ir uzrakstījis paziņojumu pret Putinu Izmeklēšanas komitejai un Iekšlietu ministrijai, kā arī lūdz ierosināt krimināllietu pret prezidentu par viņa izteikumiem par "iekarojumiem" Ukrainā.

Resursā nav norādīts pretendenta vārds viņa drošības dēļ. Tiek atzīmēts, ka 16.janvārī diktators rīkoja tikšanos ar Krievijas Federācijas veidojošo vienību pašvaldību vadītājiem, kuras laikā Putins aktualizēja jautājumu par “miera sarunām” ar Ukrainu.

20:37 Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki 22.janvārī Nikolajevas apgabalā iznīcināja Krievijas iznīcinātāja Su-34 raidītu vadāmo raķeti Kh-59.

19:34 Karš arvien vairāk ienāk Krievijas teritorijā, komentējot neseno uzbrukumu Ustjlugas naftas terminālim Ļeņingradas apgabalā, sacīja prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks, nosaucot to par ārkārtīgi jūtīgu agresijas atbalsi.

18:42 Ukraiņu piloti jau lido iznīcinātājiem F-16 ar instruktoriem. Viņi “atstrādā” nepieciešamo stundu skaitu.

To teletona laikā sacīja Ukrainas bruņoto spēku gaisa spēku spīkers Jurijs Ignats. Viņš norādīja, ka Ukrainas partneri mūsu pilotus apmāca “ļoti, ļoti konfidenciāli”, tāpēc informācija par apmācību gaitu netiek publiskota.

Vienlaikus Ignats uzsvēra, ka “aviācijas koalīcijas” ietvaros ir skaidrs partneru plāns, kuram pievienojās pat valstis, kurās nav F-16, bet tomēr sagatavo aviācijas speciālistus. Un mēs nerunājam tikai par pilotiem.

18:00. Ukrainas Ministru kabinets iesniegs izskatīšanai Nacionālajā drošības un aizsardzības padomē priekšlikumus uz 50 gadiem piemērot tādas nozaru speciālās ekonomiskās sankcijas kā 50 gadu aizliegums jebkādiem transporta savienojumiem ar Krieviju - autoceļu, dzelzceļa, aviācijas un kuģniecības, ziņo pravda.com.ua.

16:50. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pēc tikšanās ar Polijas premjerministru Donaldu Tusku viņa vizītes laikā Kijivā paziņoja, ka Polija nodos Kijivai jaunu ieroču paketi, ziņo pravda.com.ua.

15:30. Patlaban karā Ukrainā notiek spēku uzkrāšana uz ziemas fona, kurā realizēt operāciju plānus ir pagrūti, aģentūrai LETA atzina bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube. Kara turpmākajā virzībā daudz ko noteiks klimatiskie apstākļi, bet patlaban vērojama spēku uzkrāšana abām pusēm uz ziemas fona, kurā realizēt plānus pagrūti. Vienlaikus vērojamas maldināšanas operācijas, jo, piemēram, Krievija bravūrīgi ziņo par militārās rūpniecības palielināšanos un mobilizācijas gaitu, kas tomēr nereti neatbilst patiesībai.

14:20. Aizvadītajā nedēļas nogalē Igaunijas robežsargi nav ielaiduši valstī 49 ārvalstniekus, kas ieradās Narvas robežšķērsošanas punktā, un lika viņiem doties atpakaļ uz Krieviju.

13:50. Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska un Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna tikšanās ir iespējama, un šobrīd notiek virzība uz to, lai šāda tikšanās notiktu, sacīja Zelenska biroja vadītājs Andrijs Jermaks. "Mēs tiešām virzāmies uz Zelenska un Orbāna tikšanos. Tas arī būs galvenais uzdevums sarunās, kas man un Ukrainas ārlietu ministram Dmitro Kulebam 29.janvārī Užhorodā būs ar [Ungārijas ārlietu ministru Pēteru] Sijārto," intervijā ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja Jermaks.

12:42. Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andris Jermaks paziņojis, ka tiek plānota iespējamā Volodimira Zelenska un Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna tikšanās, vēstīts pravda.com.ua.

11:19. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis iesniedzis parlamentā likumprojektu par daudzpilsonību, kas ļaus Ukrainas pilsonību iegūt ārzemēs mītošajiem ukraiņiem un brīvprātīgajiem karavīriem.

"Šodien es iesniedzu Ukrainas parlamentā svarīgu likumprojektu, kas ļaus veikt kompleksas izmaiņas mūsu likumos un ieviest daudzpilsonības institūtu," videouzrunā par godu Vienotības dienai sacīja prezidents. Tas ļaus nodrošināt, ka "mūsu pilsonība ir visiem etniskajiem ukraiņiem un viņu pēctečiem dažādās pasaules valstīs. Protams, atskaitot agresorvalsti," norādīja prezidents.

10:40. Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma nepilnu divu gadu laikā Krievijā nonākušas 60 kravas gandrīz 62 miljonu eiro vērtībā ar Kauņā komplektētām ūdens attīrīšanas tehnoloģijām, kas ir divējādas pielietojamības un kurām noteiktas starptautiskas sankcijas, pirmdien vēstīja Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT pētnieciskās žurnālistikas komanda.

10:00. Polijas premjerministrs Donalds Tusks pirmdien ieradies vizītē Kijivā, paziņoja Polijas premjera kanceleja.Vizītes laikā Tuskam paredzēts tikties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un premjerministru Denisu Šmihaļu.Gaidāms, ka tiks apspriesti jautājumi saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un Polijas autopārvadātāju interesēm.

09:45. Krievijai satopoties ar artilērijas šāviņu deficītu, tā izvērsusi centienus iegādāties tos ārzemēs un šo centienu ietvaros aktivizējusi sadarbību ar Ziemeļkoreju, teikts ASV Karas studiju institūta ziņojumā.

09:13. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 376 860 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 830 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 6192 tankus, 11 489 bruņutransportierus, 8896 lielgabalus, 968 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 657 zenītartilērijas iekārtas, 331 lidmašīnu, 324 helikopterus, 6961 bezpilota lidaparātu, 1819 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 11 891 automobili un autocisternu, kā arī 1397 specializētās tehnikas vienības.

08:30. Svētdien, 21. janvārī, Ukrainas banka "Monobank" piedzīvojusi vairākus spēcīgus kiberuzbrukumu, vēstīts pravda.com.ua.

07:07. Ukrainas pretgaisa aizsardzība notriekusi visus astoņus Krievijas trieciendronus "Shahed", kas aizvadītajā naktī tika raidīti pret mērķiem Ukrainā, pirmdienas rītā paziņoja Ukrainas Gaisa spēki. Droni tika palaisti no Krievijas Krasnodaras novada. Tie tika notriekti virs Ukrainas Hersonas, Mikolajivas, Kirovohradas un Dņipropetrovskas apgabaliem.

00:10. Krievijas diktators Vladimirs Putins cenšas okupēt visu Ukrainu un nekad nav vēlējies mieru.

To intervijā Lielbritānijas televīzijas kanālam Channel 4 News paziņojis Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis.

"Viņš (Putins - UNIAN) nevēlas nekādu mieru ar Ukrainu," sacīja Zelenskis.

Svarīgākais