Ukrainas kara 697. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:22]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 21. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:22 Skandalozais bijušais ASV prezidents Donalds Tramps jau pirms savas inaugurācijas solīja apturēt karu Ukrainā, ja uzvarēs vēlēšanās.

Kā Tramps sacīja tiekoties ar atbalstītājiem Ņūhempšīrā, Tramps sola izbeigt karu vēl pirms oficiāli ieies Ovālajā kabinetā.

20:00 Ukrainas Aizsardzības spēku aviācija sāka jaunus triecienus pret okupantiem, meklējot tieši to, kur ienaidnieks frontē bija novietojis savus spēkus.

Ģenerālštāba ziņojumā teikts, ka mūsu piloti uzbrukuši 9 apgabaliem, kur bija koncentrēts ienaidnieka personāls un ieroči. Pateicoties Ukrainas raķešu spēku darbam, ienaidniekam ir šādi zaudējumi:

1 kontrolpunkts;
3 artilērijas ieroči;
1 pretgaisa aizsardzības ierocis.
Diemžēl Krievija uzbruka arī Ukrainas bruņoto spēku pozīcijām un mierīgajām Ukrainas teritorijām - bija 4 raķešu uzbrukumi, 69 gaisa triecieni, 50 apšaudes no MLRS. Okupantu rīcības dēļ ir jauni upuri, ir sagrautas cilvēku mājas un cita civilā infrastruktūra.

19:36 Frontē turpinās peļu un žurku iebrukums. Lielā mērā tās ir paša kara sekas, kas radīja grauzējiem ārkārtīgi labvēlīgus vairošanās apstākļus. Par to intervijā CNN pastāstīja Ukrainas Nacionālā vēstures muzeja pētnieks Igors Zagorodņuks.

"2021. gada rudenī iesētās ziemāju kultūras 2022. gadā daudzviet netika novāktas un dāsni pašas izsējās. Peles, kas tajās vairojās, pārdzīvoja ļoti siltu ziemu un turpināja novākt jaunu ražu," viņš teica.

Tāpat, pēc zinātnieka domām, cīņa atbaida dabiskos plēsējus, kas parasti medī grauzējus.

19:13 Tā kā sabiedrotajiem trūkst vēlēšanās sniegt solīto militāro atbalstu Ukrainai, Eiropai ir jāuzņemas aktīvāka loma. Tā paziņojis Lietuvas prezidents Gitans Nausėda, vēsta Etaplius.

Viņaprāt, ir nekavējoties jāveicina Lietuvas un ES militāro spēju attīstība gan ar iepirkumu, gan cita veida sadarbību.

17:24 14.janvārī virs Azovas jūras sašautās krievu lidmašīnas "IL-22" komandieris majors Viktors Kļimovs šajā incidenta ticis nogalināts, svētdien apstiprinājusi Krievija.

Krievu tīmekļa vietnes vēsta, ka lidojošā komandcentra komandieris ticis ievainots ar šķembām un miris, lidmašīnai atrodoties vēl gaisā.

Otrajam pilotam, kas arī bijis ievainots, tomēr izdevies sašauto lidmašīnu nosēdināt.

Kā ziņots, 14.janvārī virs Azovas jūras tika notriekta krievu izlūklidmašīna "A-50" un sašauts lidojošais komandcentrs "IL-22".

14.janvārī virs Azovas jūras sašautās krievu lidmašīnas "IL-22" komandieris majors Viktors Kļimovs šajā incidenta ticis nogalināts, svētdien apstiprinājusi Krievija.

Krievu tīmekļa vietnes vēsta, ka lidojošā komandcentra komandieris ticis ievainots ar šķembām un miris, lidmašīnai atrodoties vēl gaisā.

Otrajam pilotam, kas arī bijis ievainots, tomēr izdevies sašauto lidmašīnu nosēdināt.

Kā ziņots, 14.janvārī virs Azovas jūras tika notriekta krievu izlūklidmašīna "A-50" un sašauts lidojošais komandcentrs "IL-22".

17:10 Krievu okupanti cenšas sagrābt Oskolas ūdenskrātuvi Harkovas apgabalā, kam ir liela nozīme Ukrainas aizsardzībā.

16:02 Ukrainas bruņoto spēku trešās atsevišķās uzbrukuma brigādes (OSB) 1. mehanizētā bataljona komandieris ar izsaukuma signālu “Bots” asi izteicās par mobilizācijas vecumu Ukrainā.

Viņaprāt, 25 gadu vecumā vīrietis “jau ir onkulis”, tāpēc limita norma būtu jāsamazina līdz 22 gadiem. To Ukrainas aizstāvis sacīja intervijā ukraiņu žurnālistei Janīnai Sokolovai.

14:53 Krievu okupanti ir nedaudz samazinājuši uzbrukumu skaitu Taurides virzienā, bet aizsardzības spēki gatavojas ienaidnieka aktivitātes palielināšanai.

Par to savā Telegram kanālā paziņoja karaspēka operatīvi stratēģiskās grupas "Tavria" komandieris brigādes ģenerālis Aleksandrs Tarnavskis.

13:36 Krievijas ostā Ustjlugā naktī uz svētdienu, 21.janvāri, noticis uzbrukums jūras terminālim, un šis uzbrukums bija Ukrainas Drošības dienesta speciālā operācija.

Avoti dalījās ar šo informāciju ar UNIAN. Pēc viņu teiktā, SBU bezpilota lidaparāti mērķī trāpījuši precīzi - sitieni bijuši precīzi, izcēlies vērienīgs ugunsgrēks, un krievi bijuši spiesti evakuēt savus darbiniekus.

"Ustlugas naftas terminālis Ļeņingradas apgabalā ir svarīgs objekts ienaidniekam. Tur tiek pārstrādāta degviela, kas jo īpaši tiek piegādāta Krievijas karaspēkam," norādīja avots. Pēc viņa teiktā, veiksmīgs uzbrukums šādam terminālim rada ne tikai ekonomiskus zaudējumus ienaidniekam, bet arī nopietni sarežģī degvielas loģistiku iebrucējiem.

12:57 Dienvidu virzienā Krievijas armija, nepievēršot uzmanību sarežģītajiem laika apstākļiem, turpina šturmēt Ukrainas militārpersonu pozīcijas un terorizēt iedzīvotājus.

Saskaņā ar Dienvidukrainas Aizsardzības spēku sniegto informāciju pašlaik turpinās pretbateriju karadarbība. Tajā pašā laikā agresors nebeidz mēģināt izspiest Ukrainas bruņoto spēku vienības no pozīcijām Dņepras kreisajā krastā. Pagājušajā diennaktī notikuši seši uzbrukumi, kurus atvairīja Ukrainas aizsargi. Cietuši zaudējumus, ienaidnieks atkāpās.

12:22 Mobilizācija Ukrainā ir nepieciešama, pirmkārt, lai būtu taisnīgums, jo īpaši, lai cilvēki, kuri kopš pirmās dienas ir karā pret Krievijas Federāciju, varētu atpūsties.

Karavīri, kas atradās frontē visspēcīgākajos un grūtākajos laikos, ir pelnījuši taisnīgumu - lai kāds viņus aizstātu, intervijā 4. kanāla ziņām sacīja prezidents Vladimirs Zelenskis, kura video tika publicēts kanālā Telegram.

11:38 Doņeckā 21. janvārī pilsētas Kirovskas rajona lielajā Tekstilščikas dzīvojamajā rajonā tika apšaudīts tirgus.

"Tirgus Tekstilščikā okupētajā Doņeckā nokļuva apšaudē. Aculiecinieki ziņo par lielu skaitu mirušo un ievainoto," ziņo kanāls Donbass News tg.

Tā dēvētais Doņeckas “mērs” Aleksejs Kuļemzins sacīja, ka saskaņā ar jaunākajiem datiem apšaudes rezultātā gājuši bojā 13 un ievainoti 10 cilvēki.

Tajā pašā laikā viņš apšaudē vainoja Ukrainas militārpersonas.

Žurnālists Deniss Kazanskis publicējis video ar notikumu vietā atradušos okupantu, kurš atklāti atzīst, ka tur bijuši Krievijas militāristi.

11:11 Krievu okupanti pavirzījušies uz dienvidrietumiem no Bahmutas. Ģeolokācijas kadri liecināja, ka krievi bija iekļuvuši nelielā meža joslā netālu no Kliščievkas.

Tas teikts Kara izpētes institūta (ISW) analītiķu ziņojumā. Analītiķi atzīmēja, ka cīņas turpinās Kliščievkas, Bogdanovkas un Ivanovskas apgabalos.

Tajā pašā laikā analītiķi atzīmēja, ka pretēji dažiem Krievijas militāro virsnieku ziņojumiem, kuri steidzās paziņot par Bogdanovkas sagrābšanu, patiesībā okupanti nesasniedza šādu “uzvaru”. Ukrainas bruņotie spēki joprojām turpina kontrolēt daļu apmetnes, uzsvēra analītiķis.

09:30 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 376 030 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 760 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6181 tanku, 11 466 bruņutransportierus, 8875 lielgabalus, 968 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 655 zenītartilērijas iekārtas, 331 lidmašīnu, 324 helikopterus, 6936 bezpilota lidaparātus, 1818 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 11 862 automobiļus un autocisternas, kā arī 1392 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

08:59 Pēdējās diennakts laikā frontē notikušas 80 militāras sadursmes. Ienaidnieks uzbruka gandrīz visos virzienos, vislielākais uzbrukumu skaits tika veikts Kupjanska un Avdejevska virzienā. Par to savā rīta ziņojumā ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

00:10 Irānas prezidents Ibrahims Raisi un Krievijas līderis Vladimirs Putins plāno ierasties Turcijā oficiālās vizītēs. Par to, atsaucoties uz informāciju no diplomātiskiem avotiem, ziņo portāls Türkiye. Tiek atzīmēts, ka Raisi Ankarā ieradīsies 24.janvārī, bet Putins - 12.februārī.

Saskaņā ar plašsaziņas līdzekļu ziņām, Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdoanam ir jāparaksta 10 starptautiski līgumi ar Irānas līderi un "saņemta darba kārtība ar Krieviju".

Svarīgākais