Biedējošs atklājums vīrieša vēderā; ārsti nekad nebija saskārušies šādu gadījumu

© Pixabay.com

25 gadus vecs vīrietis no Beļģijas vērsies pie ģimenes ārsta, sūdzoties, ka viņam vēderā ir niezošs kamols. Tika veikta ultraskaņas izmeklēšana, kas sākotnēji neko neparastu neliecināja. Tomēr vēlākais atklājums šokēja ārstus, raksta Journal of Medical Case Reports.

Pēc turpmākām pārbaudēm vīrieša vēderā tika atklāts svešķermenis, kurā tika novērota kustība - tajā bija apmetušies dzīvi svešķermeņi - tārpi. Tas tika izņemts no pacienta ķermeņa operācijas laikā.

Šādu stāvokli sauc par subkutānu dirofilariāzi, un šādi parazīti biežāk sastopams suņiem un retāk cilvēkiem.

Lielākā daļa ārstu, īpaši pasaules daļās, kur svešķermeņi ir retāk sastopami, nav pazīstami ar šo slimību, un tas apgrūtina precīzu diagnozi.

Cik zināms, Rietumeiropā līdz šim nav bijis neviens submandibulārās dirofilariāzes gadījums.

Mediķi skaidro, ka tārpa kāpurs cilvēka organismā nonāk ādas koduma laikā. Pateicoties imūnsistēmas darbam, kāpurs nevar iekļūt cilvēka asinīs, tāpēc turpmāka slimības pārnešana uz citiem saimniekiem nenotiek.

Lielākā daļa šāda veida cilvēku inficēšanās notiek Vidusjūras reģionā un subtropu un tropu reģionos Eiropā, Āzijā un Āfrikā. Šrilankā ir visaugstākā slimības izplatība, kur dažos valsts reģionos pat 30-60% cilvēku ir inficēti ar šādiem svešķermeņiem.

To parasti ārstē ķirurģiski, pilnībā noņemot svešķermeni.

Ir aizdomas, ka vīrietis bija inficēts ārpus Beļģijas, jo viņš apmeklēja Franciju un Itālijas vidieni aptuveni 6 mēnešus pirms simptomu parādīšanās.

"Mēs ceram, ka šis gadījums sniegs plašāku ieskatu dirofilarozes ultraskaņas attēlveidošanā un palielinās informētību par šo slimību kopumā, kas palīdzēs nodrošināt labāku pacientu aprūpi, agrīnu un pareizu diagnostiku un ārstēšanu," raksta ziņojuma autori.

Svarīgākais