Politic: Orbāns esot krasi mainījis savu nostāju jautājumā par palīdzību Ukrainai

© Scanpix

ES ir pārliecināta, ka vienošanos par Ukrainu varētu noslēgt tuvāko pāris nedēļu laikā, raksta Politico.

Ungārija skaidri norādījusi Eiropas Savienībai, ka ir gatava atcelt veto 50 miljardu eiro piešķiršanai Ukrainai no Eiropas Savienības. Kā vēsta Politico, pēc diplomātu un amatpersonu domām, Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans ir tuvu, lai piekristu kompromisam par bloka budžeta naudas izlietojumu.

"Lai gan joprojām nav panākta vienošanās par to, ko ES var piedāvāt Ungārijai pretī un kam tā var piekrist, ES šobrīd ir pārliecināta, ka darījums var tikt noslēgts tuvāko pāris nedēļu laikā," raksta laikraksts.

Viens no iemesliem ir Briseles aprindās valdošā pārliecība, ka Ungārijas premjerministrs ir izsmēlis savas iespējas, runājot par Eiropas Savienības šantažēšanu.

Orbāns bieži ir mēģinājis panākt, lai ES atbalsts būtu atkarīgs no tā, vai bloks atsaldē naudu, kas aizturēta Ungārijas demokrātijas principu pārkāpuma dēļ, un, lai gan Brisele ir izrādījusi gatavību piedāvāt Orbānam zināmu piekāpšanos, lai panāktu vienošanos, vairums valstu ir noraidījušas Ungārijas mēģinājumu sadalīt Ukrainas finansējumu daļās, kurām katru gadu būtu nepieciešams vienprātīgs apstiprinājums - praktiski tas dotu Orbānam iespēju ik gadu bloķēt ES finansējumu Ukrainai vai iegūt piekāpšanos no Briseles, lai ignorētu veto.

Vēl kāda ideja ietver finansējuma vidusposma pārskatīšanu 2025. gadā. Taču šis Ungārijas pirms vairākiem mēnešiem piedāvātais variants tiek uzskatīts par nepieņemamu arī Kijivas spēcīgāko atbalstītāju vidū.

"Tas radīs tikai haosu, ja pēc 12 mēnešiem mēs atkal tiksimies un lemsim, vai piešķirt finansējumu Ukrainai," sacīja kāda Eiropas amatpersona.

Kāda cita ES amatpersona norādīja, ka potenciāls kompromiss varētu būt, ja ES izpildvara atlīdzinātu Ungārijai procentus par skaidras naudas maksājumiem pēc pandēmijas.

Komisija arī apsver iespēju ieviest "avārijas bremzes", kas ļautu jebkurai valstij, kas iebilst pret Ukrainas finansējumu, aizkavēt maksājumus, tomēr šī iespēja nevienai dalībvalstij neļautu uzlikt veto maksājumiem.