Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ginesa pasaules rekordu grāmata veic izmeklēšanu par iespējamu krāpniecību

© Scanpix

Pasaules Ginesa rekordu grāmata ir apturējusi “pasaulē vecāka suņa” titula piešķiršanu sunim Bobijam, ziņo euronews.com.

Bobijs - “pasaules vecākais suns” - pagājušajā gadā svinēja savu 31. dzimšanas dienu, bet nomira neilgi pēc tam oktobrī. Tomēr tagad viņa rekorda tituls ir radījis šaubas.

Pēc tam, kad veterinārārsti un citi eksperti pauda aizdomas par Bobija vecumu pēc viņa nāves, Ginesa rekordu grāmata ir uzsākusi izmeklēšanu.

"Kamēr turpinās mūsu izmeklēšana, mēs esam nolēmuši uz laiku apturēt visvecākā dzīvojušā suņa rekorda titula piešķiršanu,” otrdien sacīja Ginesa pasaules rekordu pārstāvis.

Kāpēc tiek apšaubīts pasaulē vecākā suņa vecums?

Bobijs bija tīršķirnes Rafeiro do Alenteho, Portugāles mājlopu sargsuņu šķirne, kas parasti dzīvo no 12 līdz 14 gadiem - tie, kam ir papildu svars, piemēram, kā Bobijam, bieži vien nesasniedz šo vecumu.

Ginesa rekordu grāmata paziņoja, ka ir saņēmusi ziņas no dažiem veterinārārstiem, kuri apšaubījuši suņa vecumu, un ņēma vērā veterinārārstu un citu profesionāļu publiskos komentārus.

Apgalvojums par Bobija vecumu balstās uz īpašnieka vārdu, tomēr tagad ir atklāts, ka 90. gadu suņa attēlos, kas publicēti tiešsaistē, redzams suns ar dažādas krāsas ķepām, raksta Apvienotās Karalistes laikraksts The Guardian. Turklāt suņa precīzs vecums netika pārbaudīts ar ģenētisko testēšanu.

Tehnoloģiju un kultūras žurnāls Wired decembrī uzsāka izmeklēšanu, atklājot, ka ar Portugāles valdības mājdzīvnieku reģistrēšanas datu bāzi neviens nekad nav sazinājies, lai apstiprinātu Bobija vecumu.

Iepriekšējais rekords piederēja Austrālijas liellopu sunim Blūijam, kurš nomira 1939. gadā, sasniedzot 29 gadu un piecu mēnešu vecumu.

Bobijs visu savu dzīvi nodzīvoja kopā ar Kosta ģimeni lauku ciematā Portugāles rietumos. Viņa īpašnieks Leonels Kosta apgalvo, ka veterinārārsti cenšas nomelnot Bobiju, par argumentu izmantojot to, ka viņš ir barots ar cilvēkiem domātu pārtiku, ko bieži neiesaka mājdzīvnieku eksperti.