Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas ārlietu ministrs: Esmu gribējis ar dūri iebelzt pa seju Lavrovam!

© Scanpix

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba pirmdien publiskotajā intervijā sacīja, ka ir bijuši brīži, kad Maskavas iebrukuma sākumposmā viņš ir izjutis vēlmi sarunu laikā "iesit pa seju" savam krievu oponentam Sergejam Lavrovam, raksta Reuters.

Kulebas izteikumi dzirdami neformālā intervijā kādā ukraiņu video blogā, kurā tika runāts par dažādām tēmām, sākot no ēdiena gatavošanas līdz hobijiem un ukraiņu futbolam.

Atbildot uz jautājumu par savu līdz šim grūtāko sarunu, Kuleba atbildēja: "Visgrūtākās ir tās sarunas, kurās jūs vienkārši jūtat, ka vēlaties iet un iesist pa degunu savam pretiniekam, bet jūs to nevarat izdarīt. Es varu teikt, ka tas ir noticis divas vai trīs reizes. Viens gadījums bija ar Lavrovu Turcijas kūrortā Antālijā 2022. gada pavasarī."

Ukrainas un Krievijas sarunvedēji pirmajās nedēļās pēc 2022. gada februāra iebrukuma tikās vairākās sarunu kārtās - vispirms pie Ukrainas robežas ar Baltkrieviju un vēlāk Turcijā.

Kuleba toreiz sacīja, ka sarunas Turcijā bijušas sarežģītas, un tajās risināts jautājums par pamieru un humāno koridoru sakārtošanu. Šajās sarunās vienošanās netika panākta, un kopš tā laika sarunas nav notikušas.

Šobrīd Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis noraida sarunas ar Maskavu, līdz Krievijas karaspēks tiks izvests no nedaudz mazāk nekā 20% Ukrainas teritorijas, kurā tie pašlaik atrodas, savukārt Kremļa līderis Vladimirs Putins saka, ka Krievija ir gatava sarunām, taču ir apņēmusies turpināt to, ko Maskava dēvē par savu "īpašo militāro operāciju".

Maskavā Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova sacīja, ka Kulebas jaunākie izteikumi liecina par Ukrainas vadības nekompetenci.

"Un tā ir problēma - neizglītoti, agresīvi cilvēki tika savervēti, maskējoties par ministriem, lai par amerikāņu naudu izpostītu Ukrainu," laikrakstam “Izvestija” sacīja Zaharova.