Fukušimas tuvumā radiācija sasniegusi augstāko līmeni

Radioaktīvā joda koncentrācija ūdenī avārijā cietušā Fukušimas atomelektrostacijas tuvumā (AES) sasniegusi līdz šim augstāko līmeni 3355 reizes, trešdien ziņo aģentūra France-Presse.

Amatpersonas saka, ka nav zināms, kas licis celties radiācijas līmenim. "Skaitļi turpina pieaugt. Mums iespējami ātri ir jānoskaidro cēloņi un jāaptur to tālāka celšanās," sacīja Japānas Kodoldrošības aģentūras preses pārstāvis Hidehiko Nisijama.

Tokyo Electric Power Company (Tepco) kompānijas vadītājs Kacumati paziņojis, ka visi četri Fukušimas -1 bojātie energobloku reaktori tiks likvidēti. Bet jautājums par diviem veselajiem reaktoriem tiks risināts konsultējoties ar valdību un sabiedrību.

Jau ziņots, ka pēc aptuveni 9 balles stiprās zemestrīces 11.martā Japānas atomelektrostacijās " Fukušima 1" un "Fukušima 2" ieviesa ārkārtas stāvokli, jo no ierindas izgāja dzesēšanas sistēmas. "Fukušimā 1" notika sprādzieni pirmajā, trešajā un otrajā energoblokā, bet ceturtais energobloks uzsprāga un vairākkārt aizdegās.

Pirmoreiz pēc radiācijas krīzes izcelšanās zemestrīces un cunami bojātajā "Fukušima-1" AES, Japāna atzinusi, ka tai jāpilnveido savu kodolspēkstaciju drošības normas, informē aģentūra "Reuters".

Japānas valdības pārstāvis Jukio Edano savukārt norādījis, ka tiks slēgti visi "Fukušimas 1" AES energobloki. "Tas ir jādara no sabiedrības drošības viedokļa,"uzsvēra Edano.

Jau ziņots,ka svētdien radioaktīvā joda daudzums okeānā dažu simtu metru attālumā no krasta līdzās Fukušimas AES atļauto normu pārsniedza 1150 reizes.

"Jodam-131 pussabrukšanas periods ir astoņas dienas un pat ņemot vērā tā koncentrāciju jūrā, tas būs ievērojami vājinājies, kad sasniegs cilvēkus," norāda Nisijama.

Radioaktīvās vielas no Fukušimas AES ir izplūdušas gaisā, saindējot lauksaimniecības produkciju un dzeramo ūdeni un nonākušas Klusajā okeānā.

Japānas Tirdzniecības ministrija, kas pārrauga kodoldrošību, paziņoja, ka tiks izstrādāti visaptveroši noteikumi atomelektrostaciju operatoriem, ņemot vērā situāciju "Fukušima -1" AES.

Kā ziņots, pēc aptuveni 9,0 balles stiprās zemestrīces 11.martā Japānas atomelektrostacijās " Fukušima - 1" un "Fukušima - 2" ieviesa ārkārtas stāvokli, jo no ierindas izgāja dzesēšanas sistēmas. "Fukušima - 1" notika sprādzieni pirmajā, trešajā un otrajā energoblokā, bet ceturtais energobloks uzsprāga un vairākkārt aizdegās.

Fukušimas AES apkārtnē jau ilgāku laiku ir paaugstināts radiācijas fons, radioaktīvie elementi atklāti arī jūrā pie atomelektrostacijas. Kaitīgi radioaktīvie elementi atklāti arī vairāk kā 200 kilometru attālumā esošās Tokijas gaisā un dzeramajā ūdenī, Fukušimas dzeramajā ūdenī un šajā reģionā ražotajos pārtikas produktos, taču to devas pagaidām nav bīstamas cilvēku veselībai.

No AES apkārtnes evakuēti vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Svarīgākais