Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

ANO brīdina par jaunu nāvessoda izpildes metodi. Tā esot līdzvērtīga spīdzināšanai

© Pixabay.com

Apvienoto Nāciju Organizācija mudinājusi ASV Alabamas štatu atteikties no ieceres izpildīt nāvessodu kādam notiesātajam, izmantojot "neizmēģinātu" nosmacēšanas metodi ar slāpekļa gāzi, brīdinot, ka tas var līdzināties spīdzināšanai, ziņo lrytas.lt.

Kenetam Jūdžinam Smitam, kurš vairāk nekā trīsdesmit gadus ir pavadījis ieslodzījumā un kuram jau ir bijis viens nāvessoda mēģinājums, nāvessodu paredzēts izpildīt 25. janvārī.

Pēdējos gados nāvessods pārsvarā tika izpildīts ar nāvējošu injekciju, taču Alabamas štats paziņojis, ka Smita gadījumā tiks izmantota slāpekļa gāze. "Mūs satrauc plānotā nāvessoda izpilde, izmantojot novatorisku un nepārbaudītu nosmacēšanas metodi ar slāpekļa gāzi," žurnālistiem sacīja ANO Cilvēktiesību biroja pārstāve Ravina Šamdasani.

Šī metode, kas pasaulē vēl nav izmantota, "saskaņā ar starptautisko cilvēktiesību normām varētu līdzināties spīdzināšanai vai citai cietsirdīgai, necilvēcīgai vai pazemojošai attieksmei vai sodīšanai,” brīdināja R.Šamdasani.

Pēc viņas teiktā, ANO cilvēktiesību birojs "aicina Alabamas štata varas iestādes atcelt K. Smita nāvessodu un atturēties no turpmākiem līdzīga rakstura nāvessodiem".

Viņa pauda bažas, ka šī jaunā nāvessoda izpildes metode nesen apstiprināta arī ASV Misisipi un Oklahomas štatos. Lai gan ASV slāpeklis vēl nav izmantots cilvēku sodīšanai ar nāvi, dažkārt to izmanto dzīvnieku nogalināšanai, taču Šamdasani norādīja, ka Amerikas Veterinārārstu asociācija iesaka pirms tam iemidzināt lielus dzīvniekus, savukārt Alabamas protokolā nav noteikts, ka cilvēks pirms nāvessoda izpildes ir jāiemidzina.

K. Smits, šobrīd 58 gadus vecs, 1988. gads tika atzīts par vainīgu algotā slepkavībā un galu galā tika notiesāts uz nāvi.

2022. gadā viņam tika mēģināts izpildīt nāvessodu, taču mēģinājums neizdevās, jo izpildītāji nespēja viņam paredzētajā laikā pareizi ievietot nāvējošo injekciju.

R. Šamdasani arī atkārtoti uzsvēra, ka ANO kopumā ir pret jebkādu nāvessodu. "Nāvessods ir pretrunā pamattiesībām uz dzīvību," viņa sacīja. "Mēs aicinām visas valstis nemeklēt jaunus nāvessoda izpildes veidus, bet gan pasludināt moratoriju nāvessoda izpildei ar galveno mērķi to atcelt visā pasaulē."