Ukrainas kara 693. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:03]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 17. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:03 Krievu iebrucēji cieš ievērojamus zaudējumus Hersonas apgabala kreisajā krastā. Ir 2 ļoti bīstami virzieni ienaidnieka armijai. Tuvākajā nākotnē ienaidnieks mēģinās tos kaut kā nodrošināt.

Kā komentārā 24.kanālam norādīja militārais eksperts, instruktors pilots un Ukrainas Bruņoto spēku rezerves pulkvedis Romāns Svitans, krievi baidās no 2 virzieniem Dņepras kreisajā krastā.

21:20 Daudzi ienaidnieka bezpilota lidaparāti tagad “skraida” pa Dņepras upes gultni, īpaši Hersonas un Mikolajavas apgabalos, kur iet kaujas līnija. To teletona laikā sacīja Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku spīkers Jurijs Ignats.

Pēc viņa teiktā, līdz pusdienas laikam to bija līdz 10. "Mūsu pretgaisa aizsardzība tur darbojas labi. Dienvidu gaisa pavēlniecība diennakts laikā iznīcināja divus UAV šajā virzienā - vienu uzbrukuma Lancet un vienu izlūkošanas UAV," viņš piebilda.

Ignats arī atgādināja, ka pagājušajā naktī tika iznīcināti 19 "šahedi", bet viens "pazuda kaut kur citur". "Tas ir brīnišķīgs pretgaisa aizsardzības darba rezultāts, taču diemžēl mēs redzam, ka arī krīt gruveši un cieš cilvēki," viņš piebilda.

19:59 Krievijas diktators Vladimirs Putins veidos jaunu uzbrukuma stratēģiju.

Kā televīzijas kanālā Espresso atzīmēja Ukrainas armijas ģenerālis, Ukrainas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs 2005-2010 Nikolajs Malomužs, Putins un viņa ģenerāļi cenšas izstrādāt jaunu uzbrukuma modeli.

18:52 Lēmums par ASV palīdzību Ukrainai jāpieņem tuvāko nedēļu laikā.

Tā teletona laikā sacīja Ukrainas tautas deputāte Aleksandra Ustinova.

Viņa pastāstīja, ka aizvakar Davosā runājusi ar ASV Kongresa delegāciju, ko vadīja senators Kriss Kūnss. Viņš norādīja, ka lēmums par palīdzību Ukrainai šonedēļ netiks balsots. "Un nākamnedēļ viņiem vajadzētu atgriezties pie Ukrainas jautājuma," sacīja Ustinova. Pēc viņas teiktā, runa bija par to, ka ne demokrātiem, ne republikāņiem nepatiks pirmā līgumu pakete, tāpēc būtu kādas papildu sarunas. "Bet mēs ļoti ceram, ka šī palīdzība tiks pieņemta tuvāko nedēļu laikā. Un es viņiem teicu vienkāršā tekstā, teikšu godīgi, ja šī palīdzība nesanāks tuvāko nedēļu laikā, tad Ukraina zaudēs karu. ”, atzīmē Ustinova.

18:09. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis neiesaka Rietumvalstīm, tostarp ASV, kavēties ar palīdzības sniegšanas aizkavēšanu Ukrainai, ziņo portāls unian.net. Ekonomikas forumā Davosā viņš atkārtoti norādīja, ka no panākumiem Ukrainā ir atkarīga Eiropas drošība nākotne. Ukrainas zaudējuma gadījumā Zelenckis nešaubās, ka Krievija uzbrūks arī NATO valstīm. Viņš atzīmēja, ka Ukraina būs vāja kaujas laukā bez palīdzības.

17:15. Munīcija, bruņutransportieri un bezpilota lidaparāti: Vācija ir atjauninājusi savu militārās palīdzības paketi Ukrainai, ziņo pravda.com.ua. 2024. gadā palīdzība Ukrainai sasniegs vairāk nekā 7 miljardus eiro.

16:20. Ukrainas prioritāte 2024.gadā ir iegūt kontroli pār savām debesīm, trešdien Pasaules Ekonomikas forumā Davosā paziņojis Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba. Kijiva jau sen aicina Rietumus piegādāt Ukrainai modernus iznīcinātājus, lai atbalstītu tās karaspēku, kas pamatā karo valsts dienvidos un austrumos. Aizvadītā gada laikā karš lielā mērā ir nonācis strupceļā, jo Ukrainai ilgi gaidītā pretuzbrukuma laikā pagājušajā gadā neizdevās pārraut Krievijas aizsardzību.

15:19. Ukraina cīnās par izdzīvošanu, un Rietumu armijām un politiskajiem līderiem ir krasi jāmaina veids, kā tie palīdz Ukrainai atvairīt iebrucējus, uzskata NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs Robs Bauers. NATO augstāko virsnieku sanāksmē Bauers pauda viedokli, ka Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu sākt karu pamudināja bailes no demokrātijas. Sagaidāms, ka NATO augstākā līmeņa militārpersonas divu dienu sanāksmē Briselē izstrādās plānus lielākajām militārajām mācībām Eiropā kopš Aukstā kara. Mācības plānotas gada beigās un iecerētas kā jauns NATO spēka apliecinājums.

14:14. Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena trešdien pauda pārliecību, ka pēc divām nedēļām gaidāmajā Eiropas Savienības (ES) samitā Ungārija atteiksies no veto palīdzībai Ukrainai 50 miljardu eiro apjomā.

12:53. Naktī uz trešdienu Krievijas dronu uzbrukumā cietusi siltumapgādes sistēma Odesā. Vesels dzīvojamo māju komplekss palicis bez siltuma. Kopskaitā 58 mājās šobrīd nav apkure. Odesas apgabala Militārās pārvaldes priekšsēdētāja vietnieks Oleksandrs Harlovs sola siltumenerģijas padevi bez apkures palikušajām mājām atjaunot diennakts laikā, ziņo pravda.com.ua.

"Pagājušajā naktī ienaidnieks veica kārtējo uzbrukumu Odesas apgabala civiliedzīvotājiem, izmantojot bezpilota lidaparātus. Pateicoties pretgaisa aizsardzības sistēmai, tika notriekti visi mērķi, taču jāpiebilst, ka notriekto bezpilota lidaparātu atlūzas uzkrita uz dzīvojamajām ēkām," medijiem teica Harlovs.

11:39. Piektdien, 19.janvārī, uz Čerņihivu, Ukrainā, sāks transportēt elektroapgādes atbalsta materiālus, kas iegādāti par "Elektrum" kampaņas ziedojumiem Ukrainas atbalstam.

Noslēgusies "Elektrum" īstenotā ziedojumu kampaņa, un kopējā ziedojuma summa ir 99 994 eiro. Ziedojuma mērķi - elektroapgādei nepieciešamos materiālus karā smagi cietušajam Čerņihivas reģionam - noteica Ukrainas vēstniecība.

10:53. Krievijas diktators Vladimirs Putins ievērojami aktivizējis senos Kremļa informācijas jomas centienus radīt priekšnosacījumus eskalācijai pret Baltijas valstīm, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi. Putins to dara plašāku NATO vājināšanas centienu ietvaros. Kā norāda domnīcas analītiķi, Putins jau labu laiku cenšas trivializēt bijušo padomju republiku suverenitāti.

09:55. Vācija 2024.gadā Ukrainai piešķirs militāro palīdzību septiņu miljardu eiro apjomā, nevis četru miljardu, kā bija plānots iepriekš, pēc Vācijas kanclera Olafa Šolca un ASV prezidenta Džo Baidena telefonsarunas pavēstīja Vācijas valdība.

Šolcs un Baidens sarunā norādīja uz "tālāka Ukrainas finansiālā, militārā un humānā atbalsta nepieciešamību", pavēstīja Vācijas valdības oficiālais pārstāvis Štefens Hēbeštreits.

09:22. "Latvijas tauta pauž nelokāmu atbalstu ukraiņu tautai, un mūsu atbalsts Ukrainai nekad nebeigsies. Mēs esam un būsim ar jums. Mēs atbalstīsim jūsu cīņu par uzvaru, arī ceļā uz NATO un Eiropas Savienību," sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 16.janvārī, Kijivā tiekoties ar Ukrainas parlamenta - Verhovna Radas - priekšsēdētāju Ruslanu Stefančuku. Saeimas priekšsēdētājas vadītā delegācija ieradās Kijivā, lai apliecinātu solidaritāti ar Ukrainas tautu un paustu nelokāmu atbalstu Ukrainas suverenitātei.

08:19. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 372 820 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 730 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6126 tankus, 11 372 bruņutransportierus, 8811 lielgabalus, 964 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 653 zenītartilērijas iekārtas, 331 lidmašīnu, 324 helikopterus, 6884 bezpilota lidaparātus, 1817 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 11 755 automobiļus un autocisternas, kā arī 1367 specializētās tehnikas vienības.

07:05. Krievijas karaspēks naktī uz trešdienu ar trieciendroniem uzbruka Ukrainas pilsētai Odesai, ievainojot vismaz trīs cilvēkus, paziņoja Odesas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Kipers.

Uzbrukumā tika nodarīti postījumi dzīvojamām ēkām, no kurām tika evakuēti ap 130 civiliedzīvotāju.

03:47. Francija piegādās Ukrainai vēl apmēram 40 tāldarbības spārnotās raķetes SCALP, kā arī simtiem bumbu, lai palīdzētu Ukrainai cīnīties pret Krievijas iebrukumu, otrdien paziņoja Francijas prezidents Emanuels Makrons.

02:10. Krievija otrdienas vakarā ar raķetēm apšaudīja Ukrainas pilsētu Harkivu, ievainojot vismaz 17 cilvēkus, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņehubovs un pilsētas mērs Ihors Terehovs.

Raķetes nodarīja postījumus vismaz 10 dzīvojamām ēkām pilsētas centrā, ievainojot vismaz 17 cilvēkus, no kuriem divas sievietes ir nopietnā stāvoklī.

00:10. Ukrainas Ministru kabinets 16.janvāra sēdē nolēma no valsts budžeta rezerves fonda Ukrainas armijas aizsardzības spēju stiprināšanai piešķirt 792 miljonus grivnu, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais