Krievijas armija saņēmusi smagu triecienu

© Scanpix

A-50 ir jaudīgs radars, kas spēj uztvert mērķus 200-400 km attālumā līdz pat 12 km augstumā, lidmašīnas A-50 iznīcināšana - smags trieciens Krievijas armijai, raksta Politico.

Pasaules mediji vēsta par Ukrainas gaisa spēku panākumiem, kas svētdienas vakarā virs Azovas jūras notrieca Krievijas tāldarbības radaru noteikšanas un kontroles lidmašīnu A-50. Amerikāņu izdevums Politico raksta, ka A-50 ir četru dzinēju reaktīva lidmašīna, kas aprīkota ar rotējošu radaru, ar skenēšanas iespējām 360 grādu leņķī, atklājot radarus un potenciālos mērķus gaisā un uz zemes.

Iznīcinātās lidmašīnas apkalpē bija 15 cilvēki.

Pēc dažādām aplēsēm, 2022. gadā Krievijā bija no 10 līdz 12 lidmašīnas ar radariem. 2023. gada martā Ukrainas diversanti izmantoja dronu, lai sabojātu Krievijas A-50, kas atradās lidlaukā Baltkrievijā.

"Vienkārši sakot, šis ir jaudīgs radars, kas spēj uztvert mērķus 200-400 km attālumā līdz 12 km augstumā. Šis radars redz daudz tālāk nekā zemes stacijas," sarunā ar Politico sacīja Ukrainas aviācijas eksperts Vitālijs Trubņikovs.

"A-50 var pārraidīt mērķu koordinātas iznīcinātājiem, kuru radars ir mazāk jaudīgs un neredz šādos attālumos. Var veikt arī elektronisko izlūkošanu, piemēram, noteikt ienaidnieka zemes radaru koordinātas. A-50 ir arī aprīkots ar elektroniskās karadarbības iespējām. Papildus tam visam vērtīga ir arī īpaši apmācīta ekipāža, kas prot darbināt visu šo sarežģīto un dārgo tehniku,” skaidroja eksperts.

Svarīgākais