Ukrainas kara 692. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:50]

© Pexels.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 16. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:50. Okupanti ar divām raķetēm trāpīja Harkivā, ievainojot četrus cilvēkus, ziņo pravda.com.ua

22:44. Dienas laikā frontē notikušas 85 sadursmes, vēsta pravda.com.ua.

22:00. Polijas kravas automašīnu šoferi otrdienas vakarā uz robežas ar Ukrainu atbloķējuši trešo un pēdējo robežpunktu, kur viņi līdz šim protestēja, pieprasot atjaunot Eiropas Savienības (ES) atļauju režīmu Ukrainas kravu pārvadātājiem, pavēstīja Ukrainas robežsardze.

20:55. Zelenskis, uzstājoties Davosas ekonomikas forumā, aicināja valstis pievienoties Ukrainas atbalstam, jo ​​tikai izdarot spiedienu uz Krieviju, karu var apturēt, ziņo pravda.com.ua.

19:30. Ukrainas gaidāmā pievienošanās brīvu Eiropas valstu saimei ir skaidri redzama un Eiropadomes lēmums par iestāšanās sarunām ar Ukrainu nav tikai simbolisks solis, atzinusi Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS). Latvijas parlamenta delegācija otrdien ieradās Kijivā, lai paustu solidaritāti ar Ukrainas tautu un apliecinātu "spēcīgu un nelokāmu" atbalstu Ukrainas suverenitātei. "Sirds raud, apzinoties sāpju pilnās savu vistuvāko zaudējuma asaras, kuras jau tik neizsakāmi ilgi moka ukraiņu mātes un sievas. Ar šīm asarām tiek rakstīta ukraiņu tautas nelokāmā cīņas spara un dzimtenes mīlestības, taču vienlaikus arī Krievijas asiņainās nežēlības vēsture. Šīs skumjās vēstures lapaspuses liks cienīt un noliekt galvu ukraiņu tautas priekšā mūsu bērniem un bērnu bērniem un vienlaikus apzināties Krievijas patieso seju," uzrunājot deputātus, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

17:50. Krievijas un Ukrainas kara iesaldēšana nav iespējama, jo Krievijas diktators Vladimirs Putins ir plēsējs, kuru neapmierina "saldēti produkti", otrdien Davosā sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Putins par visu vairāk mīl naudu. Jo vairāk miljardu viņš un viņa oligarhi, draugi un līdzzinātāji zaudēs, jo lielāka ir iespējamība, ka viņš nožēlos par šī kara sākšanu," skaidroja prezidents.

17:05. Krievija varētu atjaunot militārās spējas un radīt draudus NATO austrumu flangam trīs līdz piecu gadu laikā, intervijā britu laikrakstam "Times" brīdināja Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa.

"Mūsu izlūkdienesti lēš, ka tie būs trīs līdz pieci gadi, un tas ļoti lielā mērā ir atkarīgs no mūsu vienotības un pozīcijas Ukrainas jautājumā," par Krievijas armijas spēju atjaunošanu sacīja Igaunijas valdības vadītāja.

"Krievija vēlas pauzi, un šī pauze ir nepieciešama, lai sakopotu resursus un spēkus. Vājums provocē agresorus, tādēļ vājums provocē Krieviju," viņa piebilda.

Kallasa atzina, ka arvien sarežģītāka kļūst NATO vienotības saglabāšana, kad vairākās Rietumvalstīs vērojams nogurums no kara un pastāv iespējamība, ka ASV prezidenta amatā atgriezīsies Donalds Tramps, kas varētu mazināt NATO savaldīšanas spējas, lasāms avīzē "Times".

Nepārtraukta vienotības saglabāšana "kļūst grūtāka, jo arī problēmas kļūst sarežģītākas", teica Kallasa.

16:00. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens otrdien Davosā sarunās ar Ukrainasprezidentu Volodimiru Zelenski apliecināja, ka ASV saglabās atbalstu Ukrainai, neraugoties saspīlējumu ASV Kongresā ap jauna finansējuma apstiprināšanu.

"Mēs esam apņēmības pilni saglabāt mūsu atbalstu Ukrainai, un mēs strādājam ļoti cieši ar Kongresu", lai to panāktu, sacīja Blinkens.

"Es zinu, ka mūsu Eiropas kolēģi darīs to pašu," viņš piebilda.

15:02. Valdība otrdien atbalstīja 1,4 miljonu eiro pārdali vienreizēja nodarbinātības vai pašnodarbinātības sākšanas pabalsta izmaksai Ukrainas iedzīvotājiem.

Labklājības ministrijas (LM) izstrādātais rīkojums paredz apropriācijas pārdali no valsts budžeta resora programmas "Finansējums Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteikto pasākumu īstenošanai" 1,4 miljona eiro apmērā uz LM pamatbudžeta apakšprogrammu "Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) darbības nodrošināšana".

Tas nepieciešams, lai nodrošinātu vēl 2000 Ukrainas civiliedzīvotājiem vienreizēju nodarbinātības vai pašnodarbinātības uzsākšanas pabalsta izmaksu vienas minimālās mēneša darba algas apmērā, kas netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

14:00. Pastiprinoties Krievijas uzbrukumiem reģionā, Ukrainas Harkivas apgabala varasiestādes otrdien aicinājušas cilvēkus evakuēties no vairāk nekā 20 ciematiem frontes līnijas tuvumā.

Krievijas karaspēks ieņēma plašas Harkivas apgabala teritorijas neilgi pēc atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī un turpinājis centienus iekarot šo apgabalu, lai gan zaudējis tur pozīcijas.

"Ņemot vērā drošības situāciju, mēs ieviešam obligātu iedzīvotāju evakuāciju no Kupjanskas apgabala

12:50. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 16. janvārī Davosā notiekošā Pasaules ekonomikas foruma kuluāros tikās ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, ziņo pravda.com.ua. Zelenskis ar NATO ģenerālsekretāru pārrunāja situāciju kaujas laukā, Ukrainas aizsardzības vajadzībām un pretgaisa aizsardzības sistēmu turpmāku stiprināšanu.

Ukrainas prezidents informēja Stoltenbergu arī par pēdējā laikā notikušajiem vērienīgajiem Krievijas uzbrukumiem Ukrainas pilsētām.

11:28. Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) ieradusies iepriekš neizziņotā vizītē Ukrainā, liecina informācijas aģentūras UNIAN publicētais video.

11:01. Vairāk nekā 81 000 ukraiņu jau ir savervēti valdības Atveseļošanās armijas projektam. Valdība ir piešķīrusi UAN 549 miljonus (apmēram 14 miljonus ASV dolāru), lai izmaksātu viņu algas, ziņo pravda.com.ua.

09:49. Krievijas armija pēdējo 24 stundu laikā aktīvi uzbruka Ukrainas pozīcijām visā frontes līnijās, lielākā daļa uzbrukumu tika atvairīti Laimanas, Bahmutas, Avdīvka un Marinkas frontēs. Kopumā diennakts laikā notika vairāk nekā 90 kaujas sadursmes, ziņo pravda.com.ua.

08:18. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 372 090 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1110 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6113 tankus, 11 358 bruņutransportierus, 8801 lielgabalu, 961 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 653 zenītartilērijas iekārtas, 331 lidmašīnu, 324 helikopterus, 6877 bezpilota lidaparātus, 1816 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 11 731 automobili un autocisternu, kā arī 1365 specializētās tehnikas vienības.

07:06. 2024. gada oktobrī Ženēvā notiks konference, kas tiks veltīta Ukrainas atmīnēšanai, atsaucoties uz Šveices prezidentes Violas Amherdas sacīto, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Piecas ES austrumu valstis lūdz Eiropas Komisiju atgūt importa nodokli Ukrainas graudiem.

Bulgārijas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas un Ungārijas lauksaimniecības ministri kopīgā vēstulē Eiropas Komisijai ir lūguši ieviest importa nodokli Ukrainas graudiem, iespējams, negodīgas priekšrocības dēļ, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais