Zirnekļcilvēks iekaro Burj Khalifa torni

© Scanpix

48 gadus vecais franču alpīnists Alēns Robērs, kurš labāk pazīstams kā Zirnekļcilvēks, veiksmīgi uzkāpis pasaules augstākajā celtnē – 828 metrus augstajā Dubaijas tornī Burj Khalifa.

Neparasti ir tas, ka kāpienu bija sankcionējušas vietējās varasiestādes, kuras izmantojušas A. Robēra aizraušanos, lai reklamētu Dubaiju kā pievilcīgu tūristu galamērķi un pievērstu uzmanību Burj Khalifa notiekošajai starptautiskajai konferencei Izglītība bez robežām.

Lai iegūtu atļauju kāpšanai celtnē, Zirnekļcilvēkam, kurš parasti augstceltnes iekaro bez jebkādiem palīglīdzekļiem, gan nācies piekrist kompromisam un izmantot drošināšanas virvi un alpīnista sistēmu. "Es saprotu, ka dažkārt mēdz būt kādas specifiskas prasības. Celtne ir tik varena, ka, kā es saprotu, viņi rūpējas ne tikai par manu vērtīgo dzīvību, bet arī par vērtīgo Burj Khalifa," pirms kāpiena sarunā ar aģentūru Reuters sacījis A. Robērs. Aculiecinieki apgalvo, ka kāpiena laikā Zirnekļcilvēks drošināšanas virvi tā arī neesot izmantojis.

Tā kā A. Robēram diskomforta sajūtu rada kāpšana lielā karstumā, savu piedzīvojumu viņš uzsāka pulksten sešos vakarā pēc vietējā laika, kad svelme jau ir rimusi, ziņo AP. Īsi pēc pusnakts, pēc vairāk nekā sešu stundu ilga kāpiena Zirnekļcilvēks sasniedzis savu mērķi – Burj Khalifa jumtu, turklāt diezgan vienkārši, teju kā rotaļādamies pievārējis torņa smailes, kas pirms kāpiena tika uzskatītas pa pašu problemātiskāko maršruta daļu. Līdz ar tumsas iestāšanos viņa ceļu apgaismojuši jaudīgi prožektori.

BBC ziņo, ka A. Robēra kāpienam sekojuši līdzi vairāki tūkstoši cilvēku – gan tūristi, gan vietējie iedzīvotāji. Daudzi no viņiem bija bruņojušies ar binokļiem. Pašu kāpēju, kurš savas karjeras laikā uzrāpies desmitiem pasaulē pazīstamu augstceltņu, visvairāk sajūsminājis tas, ka šoreiz viņš nav aizturēts uzreiz pēc maršruta pieveikšanas, nav bijis spiests nīkt policijā un risināt sarunas par maksājamās soda naudas apjomu. Jāatgādina, ka parasti viņš savus kāpienus veic, spītējot varasiestāžu aizliegumam.

Svarīgākais