Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

CNN: Trampa atgriešanās Baltajā namā var kļūt par draudu Eiropai, kādu tā agrāk nav izjutusi

© Scanpix

Ja Tramps tiks atkal ievēlēts, tad Eiropas atsvešināšanās no ASV būs neizbēgama, raksta CNN.

Publikācijas autors atzīmē, ka eiropiešiem Amerika, atšķirībā no Ķīnas vai Krievijas, nav naidīga valsts, kas īsteno militāru vai hibrīdo agresiju, un pret Pekinu vai Maskavu Eiropa var izmantot tādus instrumentus kā ekonomiskās sankcijas un militārās klātbūtnes palielināšana problemātiskajos reģionos.

Taču ASV gadījumā šādi instrumenti būs nepieņemami - iespējams, ka nebūs pieļaujama pat atbilde uz prezidenta Trampa nedraudzīgo uzvedību.

Publikācijas autors apgalvo, ka vairāki diplomāti ir pārliecināti - ja Tramps uzvarēs ASV vēlēšanās, labākā stratēģija Eiropai būtu saglabāt mieru un turpināt distancēties no ASV.

"Pagājušajā reizē mēs pavadījām tik daudz laika, mēģinot atbildēt ikreiz, kad Tramps teica kaut ko, kas viņam vienkārši ienāca galvā. Tomēr diezgan bieži viņš nerīkojās atbilstoši tam, ko teica," intervijā CNN teica kāda ES amatpersona.

Kāds cits Eiropas diplomāts atzīmēja, ka pašreizējā vidē Briseles uzmanību vairs nevar novērst Trampa izlēcieni, kā tas bija viņa pirmās prezidentūras laikā. Un, ja Tramps nolems beidzot beigt atbalstīt Ukrainu, pēc diplomāta domām, tas nekļūs par piemēru, kam būtu jāseko Eiropā.

"Ja viņš sāks par to runāt, mēs maz ko varam darīt. Mums tikai jābūt nobriedušiem un jāturpina atbalstīt Ukrainu, jo neatkarīgi no tā, kā šis karš beigsies, sekas uzņemsies Eiropa, nevis Amerika," norādīja diplomāts.

Tomēr publikācijas autors arī atzīmē, ka būtu vajadzīgi pat vairāki desmiti gadu, lai pārtrauktu Eiropas atkarību no ASV, un, kamēr šī atkarība tiks pārvarēta, eiropiešiem būs ļoti grūti ignorēt planētas ietekmīgākās valsts līdera vārdus un rīcību.