Ukrainas kara 690. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:15]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 14. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:15. Pasaules Banka: Katrs piektais uzņēmums Ukrainā ir cietis zaudējumus.

Par tiešiem zaudējumiem ziņojuši 20% Ukrainas uzņēmumu, bet 70% cietuši finansiālus zaudējumus, informē pravda.com.ua.

19:00. Pieaugošais raķešu triecienu skaits liecina, ka Krievija uzskata, ka F-16 Ukrainā rada draudus, norāda Igaunijas Aizsardzības izlūkošana, ziņo pravda.com.ua.

17:30. Labklājības ministrija (LM) plāno pārdalīt 1,4 miljonus eiro vienreizēja nodarbinātības vai pašnodarbinātības sākšanas pabalsta izmaksai Ukrainas iedzīvotājiem.

LM izstrādātais rīkojuma projekts paredz apropriācijas pārdali no valsts budžeta resora programmas "Finansējums Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteikto pasākumu īstenošanai" 1,4 miljona eiro apmērā uz LM pamatbudžeta apakšprogrammu "Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) darbības nodrošināšana".

16:20. Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa paziņojusi, ka Igaunija neizdos ukraiņu vīriešus militārā vecumā.

Viņa norādīja, ka, ja šie cilvēki ievēro noteikumus, tad viņiem ir visas tiesības palikt Eiropā. "Tāpēc mēs noteikti neko nedarīsim, lai šos cilvēkus izdotu. Tas ir Ukrainas pienākums vērsties pie cilvēkiem, kas palikuši šeit, un pārliecināt viņus atgriezties, lai palīdzētu savai dzimtenei," norādīja Kallass, raksta pravda.com.ua.

14:45. 76 gadu vecumā svētdien miris krievu dzejnieks Ļevs Rubinšteins, paziņoja viņa meita.

Viņš publiski nosodīja karu Čečenijā un Krievijas iebrukumu Ukrainā, aizstāvēja grupas "Pussy Riot" dalībnieces Mariju Aļohinu un Nadeždu Tolokoņņikovu, pauda atbalstu LGBT kopienai un protestiem Baltkrievijā.

Rubinšteina darbi izdoti arī latviski un viņš ir viesojies Latvijā.

13:02. No 2022.gada marta sākuma līdz 2024.gada 2.janvārim Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) atbalstu saņēmuši 26 106 Ukrainas iedzīvotāji, kuri pametuši Ukrainu kara dēļ un Latvijā ieguva tiesības uzsākt darba attiecības, liecina NVA dati.

NVA darbinieki Ukrainas iedzīvotājiem sniedz konsultācijas, palīdz piemeklēt darba iespējas un sazināties ar darba devēju, pieņem un administrē pieteikumus nodarbinātības vai pašnodarbinātības uzsākšanas pabalstiem. Lai saņemtu NVA atbalstu, Ukrainas iedzīvotājiem nav obligāti jāreģistrējas NVA bezdarbnieka vai darba meklētāja statusā, bet, ja Ukrainas iedzīvotājs vēlas iegūt bezdarbnieka vai darba meklētāja statusu, viņš reģistrējas NVA kā bezdarbnieks vai darba meklētājs un turpina sadarbību ar NVA jau kā reģistrēts klients, izmantojot bezdarbniekiem un darba meklētājiem paredzētos pakalpojumus.

11:20. Šveices pilsētā Davosā svētdien vairāk nekā 80 valstu pārstāvji tiekas jau ceturtajā konferencē, kurā tiek apspriests Ukrainas miera plāns kara ar Krieviju izbeigšanai.

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska 2022.gada beigās piedāvātais plāns, kuram Kijiva devusi nosaukumu "Miera formula", paredz pilnībā izvest Krievijas karaspēku no okupētajām teritorijām, atjaunot Ukrainas suverenitāti pār šīm teritorijām, tostarp Krimu, un izveidot starptautisku tribunālu, lai tiesātu par Krievijas kara noziegumiem atbildīgos.

Plānā arī teikts, ka jānodrošina, lai Ukraina varētu netraucēti eksportēt labību, lai Ukrainas atomelektrostacijas varētu droši darboties, kā arī lai karagūstekņi un uz Krieviju izvestie bērni varētu atgriezties Ukrainā.

10:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 370 000 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 840 iebrucēji.

09:00. ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka republikāņiem būs "šausmīgi daudz — jāmaksā", ja viņi nepiešķirs Ukrainai finansiālu palīdzību, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Rumānijā zemnieki bloķējuši kravas automašīnu kustību kontrolpunktā ar Ukrainu, raksta pravda.com.ua

Svarīgākais