Ukrainas kara 688. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:01]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 12. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:01. Krievijā aizturēts opozīcijas organizācijas "Kreisā fronte" koordinators un Kremļa iekšpolitikas kritiķis Sergejs Udaļcovs, kurš tiek turēts aizdomās par "terorisma attaisnošanu".

20:02. Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks piektdien vizītē Kijivā paziņojis par jaunu militāro palīdzību Ukrainai 2,5 miljardu sterliņu mārciņu (2,9 miljardu eiro) apmērā. Tekošajam gadam paredzētā palīdzība ir par 200 miljoniem mārciņu lielāka nekā iepriekšējos divos gados, kad militārajai palīdzībai Ukrainai tika atvēlēti 2,3 miljardi mārciņu gadā.

19:04. Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes premjerministrs Riši Sunaks, uzstājoties Ukrainas Augstākajā Radā sacīja, ka jāgatavojas tam, ka karš Ukrainā pret Krieviju būs ilgs, bet Ukraina uzvarēs.

17:55. Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes priekšnieks Kirillo Budanovs piektdien publicētā intervijā solījis pastiprināt uzbrukumus Krievijas anektētajā Krimā un atzinis, ka Krievijas ekonomika, neraugoties uz sankcijām, izrādījusies pārsteidzoši noturīga.

16:15. Eiropas Savienība (ES) ir vienota ar mums un saprot Baltijas valstu izaicinājumu, dzīvojot blakus tādiem kaimiņiem kā Krievija un Baltkrievija, tā šodien pēc tikšanās ar Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētāju Robertu Metsolu medijiem pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Siliņas ieskatā ir svarīgi, ka EP kampaņa sākas tieši Rīgā, jo tas ļauj Latvijas iedzīvotājiem saprast to, ka Latvijas iedzīvotāji arī ir Eiropa, kuriem attiecīgi ir tiesības lemt par Eiropas nākotni. "Tie, ko mēs ievēlējam parlamentā, vēlāk ir tie cilvēki, kas lemj par sankcijām pret Krieviju, par atbalstu Ukrainai, kas lemj arī par Latvijas nākotni. Piedalīties brīvās vēlēšanās ir demokrātijas stūrakmens," sacīja Siliņa.

Ministru prezidente ar EP līderi pārrunāja jautājumu par Eiropas finansiālās palīdzības sniegšanu Ukrainai 50 miljardu eiro apmērā, kā arī to, cik svarīgi ir turpināt sarunas par Ukrainas iestāšanos ES. "Mēs nevaram kavēties ar šiem soļiem, mums ir jāturpina uzsāktie darbi," pārliecināta ir Siliņa.

15:09. Latvijas labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) apliecinājis Ukrainas sociālās politikas ministrei Oksanai Žolnovičai Latvijas gatavību turpināt plaša atbalsta sniegšanu Ukrainai, informēja Labklājības ministrijā (LM).

Ministrs tikās ar Žolnoviču, ar kuru tika apspriestas Latvijas, ES un Ukrainas sadarbības un atbalsta turpināšanas iespējas. Ukrainas ministre uzsvēra, ka būtiski ir sociālo programmu īstenošanas un turpināšanas nepieciešamība, kā arī atbalsta iespējas Ukrainas aizsardzības mērķu sasniegšanai. Augulis sarunas laikā apliecināja, ka Latvija ir pilnībā solidāra ar Ukrainas valsti, sniedz un turpinās sniegt plašu finansiālu, kā arī emocionālu atbalstu Ukrainas bērniem un ģimenēm. Tāpat tiks turpināts finansiāls un aizsardzības resursu atbalsts Ukrainas tautai.

14:04. Krievijas karaspēks Ukrainā operatīvā līmenī spēj īstenot regulāru karavīru rotāciju, bet ar to diez vai būs pietiekami uzbrukumam, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

"Krievijas acīmredzamā spēja ģenerēt spēkus ar ātrumu, kas ir vienlīdzīgs Krievijas zaudējumiem, visticamāk, dos Krievijas karaspēkam iespēju papildināt daļas, ko Krievijas pavēlniecība degradācijas dēļ atvilkusi no frontes līnijas, bet pēc tam šīs papildinātās daļas nogādā atpakaļ frontē," teikts domnīcas jaunākajā apskatā.

13:01. Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks piektdien apmeklē Kijivu, un vizītes gaitā paziņos par jaunu lielu atbalsta paketi Ukrainai un militārā finansējuma palielināšanu šim finanšu gadam līdz 2,5 miljardiem mārciņu (2,9 miljardiem eiro), informēja viņa birojs.

Šī summa ir par 200 miljoniem mārciņu lielāka nekā iepriekšējos divos gados un Sunakam ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jāparaksta arī vēsturisks drošības sadarbības pakts.

Šim līgumam vajadzētu būt pirmajam solim ceļā uz "nesatricināmu simtgadīgu partnerību" starp abām valstīm, teikts paziņojumā presei, ko izplatīja Sunaka birojs Dauningstrītā.

12:05. Ukrainā Hersonas apgabala okupētajā daļā krievu okupanti iedzīvotājiem piedāvā ogles apmaiņā pret Krievijas pasu saņemšanu, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas paspārnē izveidotais Nacionālās pretošanās centrs. "Krievi Hersonas apgabala okupētajās teritorijās izsniedz atlaižu ogles, bet tikai tad, ja ir Krievijas pase, tādējādi ukraiņi bez pases, kam nav iespējas iegādāties kurināmo pastāvīgi, nolemti nosalšanai," norādīja centrs. Šobrīd gaisa temperatūra šajās okupētajās teritorijās noslīdējusi zem nulles, bet daudzos ciemos nav elektrības.

11:05. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 368 460 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 840 iebrucēji.

10:15. Krievija karā pret Ukrainu jau ir izmantojusi Ziemeļkorejas raķetes, Ukrainas sabiedriskās televīzijas ēterā sacīja ģenerālprokurors Andrijs Kostins.

09:36. Somijas valdība nolēmusi vēl uz mēnesi paturēt slēgtus visus robežpunktus ar Krieviju. Ierobežojumi pagarināti līdz 11.februārim.

09:10. Nav pierādījumu, ka no Ukrainas būtu noplūdis ASV piegādātais bruņojums, žurnālistiem ceturtdien apliecināja ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Pats Raiders.

08:00. ASV Valsts departaments ceturtdien noteica sankcijas trim Krievijas uzņēmumiem un vienam cilvēkam saistībā ar viņu līdzdalību Ziemeļkorejas ballistisko raķešu nodošanā Krievijas armijai, pavēstīja valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

07:10. Nedrīkst pieļaut, ka Krievija karu Ukrainā pārvērš par iesaldētu konfliktu, žurnālistiem atzīmēja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš ceturtdien Rīgas pilī tikās ar Latvijas prezidentu Edgaru Rinkēviču. Viņš norādīja, ka Ukrainas mērķis ir neatdot savas teritorijas, mērķis ir arī neļaut Krievijai iesaldēt karu un neļaut iet plašumā Krievijas naratīviem, kas tiek izplatīti plašsaziņas līdzekļos gan Eiropā, gan ASV, jo Krievija iegulda ievērojamus finanšu līdzekļus dezinformācijā.

00:10. Ukrainas pretgaisa aizsardzība diennakts laikā iznīcinājusi 12 ienaidnieka lidmašīnas un 26 helikopterus, vēsta pravda.com.ua.