“Mēs jums nepalīdzēsim, ja jums uzbruks". Atklātas detaļas no Trampa sarunas ar EK vadītāju

© Scanpix

Jau savas prezidentūras laikā Donalds Tramps brīdināja ES amatpersonas, ka izstāsies no NATO un nesniegs militāro spēku palīdzība Eiropas partneriem uzbrukuma gadījumā, raksta izdevums Politico.

2020. gada Davosas ekonomikas forumā toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps nosauca NATO par “mirušu” un draudēja, ka kritiskā brīdī nesniegs militāru palīdzību Eiropas partneriem. Par šo sarunu pastāstīja Eiropas iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons.

Pēc viņa teiktā, Tramps ar skandalozo paziņojumu nācis klajā privātā sarunā ar Eiropas Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu. Viņš viņai teicis, ka "nekad" nesniegs militāru palīdzību Eiropai agresijas gadījumā.

"Jums jāsaprot, ka, ja Eiropai tiks uzbrukts, mēs jums nekad nenāksim palīgā un neatbalstīsim. Starp citu, NATO ir miris," toreiz sacīja ASV līderis.

Eirokomisāru satrauc fakts, ka Tramps šogad varētu atkal nākt pie varas ASV.

"Šī Davosas saruna bija milzīgs trauksmes zvans. Un tas var notikt atkal," sacīja Bretons. Viņš piebilda, ka Trampa politika grauj uzticību aliansei - dalībvalstis ir sapratušas, ka tām ir jābūt gatavām pašām atvairīt agresiju.

"Mēs esam paši par sevi... Protams, mums ir sabiedrotie, bet mums nekas cits neatliek, kā krasi stiprināt šo militāro komponenti, lai būtu gatavi uz visu," sacīja eirokomisārs.