ANO nobažījies par situāciju Sarkanajā jūrā un pieprasa nekavējoties izbeigt uzbrukumus

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

ANO Drošības padome trešdien pieprasīja "nekavējoties" izbeigt Jemenas hutiešu nemiernieku uzbrukumus kuģiem Sarkanajā jūrā.

Pieņemtā rezolūcija "pieprasa, lai hutieši nekavējoties izbeigtu visus šāda veida uzbrukumus, kuri traucē globālo tirdzniecību un grauj kuģošanas tiesības un brīvības, kā arī reģionālo mieru un drošību".

Rezolūcija tika pieņemta, Krievijai, Ķīnai, Alžīrijai un Mozambikai atturoties.

Hutiešu uzbrukumu pastiprināšanās dēļ jūras kravu pārvadājumu uzņēmumi ir apgājuši maršrutu caur Sarkano jūru, tā vietā kuģojot ap Labās cerības ragu Āfrikas dienvidos. Šī braucienu novirzīšana ir palielinājusi to laiku un izmaksas.

ANO iepriekš paziņoja, ka "ir ļoti nobažījusies par situāciju Sarkanajā jūrā, ne tikai pašas situācijas dēļ, un par tās izraisītajiem riskiem globālajai tirdzniecībai".

Trešdien pieņemtā rezolūcija "uz visstingrāko nosoda vismaz 20 hutiešu uzbrukumus tirdzniecības kuģiem kopš 2023.gada 19.novembra, kad hutieši uzbruka un sagrāba kuģi "Galaxy Leader" un tā apkalpi".

Kopš 7.oktobrī sākās karš starp palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās" un Izraēlu, hutieši, kas kontrolē lielu daļu Jemenas, ir pastiprinājuši uzbrukumus starptautiskajai kuģu satiksmei Sakanajā jūrā. Hutieši apgalvo, ka viņi šādi rīkojas aiz solidaritātes ar palestīniešiem Gazas joslā.

Izraēlas galvenais sabiedrotais ASV decembrī izveidoja starptautisku koalīciju kuģu satiksmes aizsardzībai pret hutiešu uzbrukumiem.

Pasaulē

Ukraina atsakās kapitulēt un nodot savas teritorijas Krievijai tikai tāpēc, ka tad būtu jāatceļ karastāvoklis un tiktu rīkotas vēlēšanas. Ar šādu paziņojumu brīfingā pēc tikšanās ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbanu nācis klajā Krievijas diktators Vladimirs Putins, raksta UNIAN.

Svarīgākais