Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Pasaulē

"Šis nedrīkst kļūt par aizmirsto karu". Pāvests Francisks emocionālā vēstulē prāvestam Svjatoslavam

© Ukrainas grieķu katoļu baznīca

Pāvests Francisks vēstulē, kas tika nosūtīta Ukrainas grieķu katoļu baznīcas (UGCC) prāvestam Svjatoslavam pēc Krievijas masveida uzbrukumiem Ukrainai 2023.gada 29.decembrī un 2024.gada 2.janvārī, Krievijas rīcību nosauca par "necienīgu un nepieņemamu" un uzsvēra, ka to "nekādā veidā nevar attaisnot".

''Vēlreiz ar jūsu personības starpniecību vēlos paust savu tuvību ''daudz cietušajai Ukrainai'', apraudāt mirušos un uzticēties viņiem Dieva žēlastībā, mierināt ievainotos un apskaut visus, kas visādi cieš. Esmu tuvu mācītājiem, kuri cenšas dot cerību cilvēkiem, kas atrodas "situācijā, kas šķiet arvien bezcerīgāka", teikts pāvesta Franciska vēstulē, atbildot uz prāvesta Svjatoslava pagājušā gada 29. decembra vēstuli, kurā UGCC vadītājs informēja Viņa Svētību par lielākā Krievijas raķešu uzbrukuma Ukrainai traģiskajām sekām.

Pāvests izteica pateicību UGCC vadītājam par sniegto informāciju: "Es dalos ar jums tajās pašās nicinājuma un sāpju sajūtās, kādas jūs izjūtat pirms militārajām operācijām, kuras, skārušas visas valsts civiliedzīvotājus un civilo infrastruktūru, ir necienīgi un nepieņemami, un to nekādā veidā nevar attaisnot”.

Pāvests Francisks uzskata par ārkārtīgi bīstamu to, ka "uz dramatisko starptautisko notikumu fona pastāv risks, ka karš Ukrainā var kļūt par "aizmirstu" karu". Tāpēc "mūsu pienākums ir darīt visu, lai šis karš netiktu tīts klusumā, ne tikai šausmināties par traģiskajiem faktiem, bet galvenokārt piespiest visus vainīgos un starptautisko sabiedrību meklēt miermīlīgus risinājumus", uzsvēra pāvests.

Vēstulē pāvests Francisks atgādināja, ka izmanto katru iespēju, lai karš Ukrainā nekļūtu "aizmirsts". “Šodienas vispārējā audiencē (2024. gada 3. janvārī) es mudināju neaizmirst tās tautas, kurās ir karš, atgādinot, ka "karš ir neprāts, karš vienmēr ir zaudējums. Lūgsimies. Lūgsimies par cilvēkiem Palestīnā, Izraēlā, Ukrainā un daudzās citās vietās, kur turpinās karš. To pašu atkārtoju 1. janvārī, Pasaules miera dienā, un turpināšu to darīt, skaļi saucot, līdz apklusīs ieroču rūkoņa Ukrainā un sāksies ceļš uz taisnīgu mieru.