NATO atliek pavēlniecības pārņemšanu Lībijā

NATO militārie spēki atlikuši pavēlniecības pārņemšanu Lībijā uz ceturtdienu, šodien paziņoja Ziemeļatlantijas alianses diplomāts,vēsta aģentūra France Presse.

Pavēlniecības pārņemšana no ASV notiks ceturtdien,31. martā, pulksten 6 pēc Grinvičas laika.

NATO svētdien piekrita pārņemt starptautiskās koalīcijas militāro operāciju pavēlniecību no ASV, un ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka pavēlniecības nodošana tiks pabeigta trešdien.

Aizkavēšanās notiekot tāpēc, lai būtu iespējams pēc iespējas nevainojamāka pavēlniecības nodošana,ziņo AFP ziņu avots NATO.

Šī aizkavēšanās nepieciešama arī tāpēc, ka dažu NATO valstu ieguldījums šajās operācijās var būt atkarīgs no otrdien Londonā notiekošās starptautiskās konferences par Lībiju iznākuma.

Starptautiskā koalīcija lidojumu aizlieguma zonas izveidošanai virs Lībijas kopš 19.marta veic uzlidojumus Lībijas vadītāja Muammara Kadafi spēkiem, lai novērstu šo spēku aviācijas uzbrukumus nemierniekiem un civiliedzīvotājiem.

Lībijā kopš februāra vidus notiek nemieri pret Kadafi režīmu, kuros gājuši bojā simtiem cilvēku. Kadafi nāca pie varas militārā apvērsumā 1969.gadā.

Svarīgākais