Japānā cenšas novērst radioaktīvā ūdens noplūšanu

Japānā avarējušās "Fukušimas" atomelektrostacijas teritorijā pirmo reizi konstatēts, ka ūdens ar augstu radiācijas līmeni ir arī reaktora ēkas ārpusē.

Ārpus AES augsnē atrasts radioaktīvais metāls plutonijs. Japānas varas iestādes otrdien ziņo, ka izsludināts augstākais trauksmes līmenis - tiek pieļauts, ka notikusi kodoldegvielas stieņu kušana.

Eksperti atzīst, ka tas, ka AES augsnē konstatēts plutonijs, izdzēsis "gandrīz visas šaubas", ka notikusi kodoldegvielas stieņu kušana.

Japānas premjerministrs Naoto Kans paziņojis, ka valdība atrodas "paaugstinātā gatavībā" , vienlaikus norādot, ka situācija var būt neparedzama.

Arī Japānas eksperti atzīst, ka otrdien situācija AES ir neprognozējama.

Pirmo reizi kopš avārijas radioaktīvais ūdens konstatēts ārpus energobloka – tunelī, kas savienots ar otro reaktoru. Līdz šim ārkārtīgi radioaktīvs ūdens atrasts tikai pašās reaktoru telpās. Tagad tas atrasts pazemes tunelī, kas domāts tehniskajai apkopei un kura viens gals atrodas apmēram 55 metru attālumā no jūras krasta. Tas speciālistiem rada bažas par bīstamā šķidruma nonākšanu apkārtējā vidē.

Tai pat laikā Japānas kodolenerģijas aģentūra norāda,ka pagaidām nav pazīmju, ka radioaktīvais ūdens no appludinātā pazemes tuneļa būtu nokļuvusi jūrā.

Ūdens līmenis tuneļos zem trim reaktoriem, kuri atrodas 55 un 70 metrus no jūras krasta ir stabils, glābēji izmanto smilšu maisus un betona blokus, lai novērstu radioaktīvā ūdens noplūšanu. Otrā reaktora tunelī radiācijas līmenis pārsniedzis 1000 mili zīvertus stundā, kas var radīt staru slimību, savukārt,radiācijas līmenis citos tuneļos ir daudzkārt zemāks.

AES apkalpojošā kompānija "Tepco"turpina reaktoru dzesēšanu ar ūdeni.

Japānas valdība atzinusi, ka sāktas konsultācijas ar kodolekspertiem par evakuācijas zonas paplašināšanu ap AES.

Nacionālās stratēģijas ministrs Koitiro Gemba arī paziņojis, ka valdība apsver iespēju nacionalizēt AES apkalpojošo kompāniju "Tepco", jo kompānija nesniedzot savlaicīgu informāciju par notiekošo reaktorā.

Avarējušās Fukušimas atomelektrostacijas apsaimniekotājs "Tokyo Electric Power" (TEPCO) lūdzis Francijas palīdzību kodolkrīzes risināšanā.

Jau ziņots, ka Japānā notikušajā zemestrīcē un tai sekojošajā cunami bojā gājuši 11 tūkstoši cilvēku, vismaz 16700 pazuduši bez vēsts.

Prefektūrās Ivate, Mijagi un Fukušima nav identificēti 4000 bojāgājušo.

Vēl viena zemestrīce šodien notikusi uz austrumiem no Fukušimas prefektūras. Kā ziņo Japānas telekanāls NHK zemestrīces stiprums bijis 6,4 balles pēc Rihtera skalas.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais