Ukrainas kara 686. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:36]

© Depositphoto

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 10. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:36 NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sacīja: "NATO stingri nosoda Krievijas raķešu un bezpilota lidaparātu uzbrukumus Ukrainas civiliedzīvotājiem, tostarp ieročiem no Ziemeļkorejas un Irānas. Putins jau otro gadu pēc kārtas mēģina salauzt Ukrainu ar masveida triecieniem, taču viņš to nedarīs izdodas.Krievijas kampaņa "Brutalitāte tikai stiprina Ukrainas apņēmību. Maskavai pastiprinot uzbrukumus Ukrainas pilsētām un civiliedzīvotājiem, NATO sabiedrotie stiprina Ukrainas pretgaisa aizsardzību. Mēs turpināsim stāvēt kopā ar drosmīgajiem ukraiņiem, kad viņi cīnās pret Krievijas agresīvo karu."

21:20 NATO dalībvalstis pēc NATO-Ukrainas padomes sēdes apliecināja, ka turpinās turpinās Kijivai sniegt militāro, ekonomisko un humāno palīdzību, teikts alianses paziņojumā.

NATO dalībvalstis izklāstījušas plānus, kas Ukrainai paredz piešķirt "miljardus eiro papildu iespējās" 2024.gadā.

Sēde tika sasaukta pēc Ukrainas puses iniciatīvas saistībā ar Ukrainas apšaudi gadumijas dienās.

Kā sacīja Ukrainas misijas NATO vadītāja Natālija Halibarenko, visas valstis bez izņēmuma apliecinājušas, ka turpinās atbalstīt Ukrainu.

"Visi saprot, ka šis karš ir uz ilgu laiku. Tāpēc ir izpratne, ka arī palīdzība ir jānodrošina bez pārtraukumiem," pavēstīja misijas vadītāja.

20:58 Krievijas zaudējumi ir pieauguši - kļuvis zināms, ka ceturtdien, 4.janvārī, trieciena rezultātā ienaidnieka Krievijas Aviācijas un kosmosa spēku 3. radiotehniskā pulka komandieris pulkvedis Vadims Ismagilovs ir nogalināts.

Tas ir "nozīmīgs panākums Ukrainas bruņotajiem spēkiem", sacīja žurnālists Jurijs Butusovs, atsaucoties uz Krievijas avotiem. “Ismagilova likvidācija nozīmē Krievijas Federācijas pretgaisa aizsardzības (pretgaisa aizsardzības - Red.) komandpunkta iznīcināšanu un parāda, ka, neskatoties uz visu jaunāko ieroču, radaru, pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu, Krievijas gaisa koncentrāciju, aizsardzība nav spējīga pasargāt pat sevi no Ukrainas aviācijas uzbrukumiem ar spārnotajām raķetēm," viņš atzīmēja.

19:55 Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta vadītāja vietnieks Vadims Skibitskis sacīja, ka Krievija nav spējusi palielināt savas ražošanas jaudas raķešu ražošanā, taču saglabā spēju tās izmantot masveida Ukrainas mierīgo pilsētu apšaudē.

Starptautiskās sankcijas joprojām tiek piemērotas, tāpēc mēs varam droši teikt, ka Krievija nespēs veikt jaunus notikumus, kā arī palielināt šodien pieejamo ieroču ražošanu un precizitāti, viņš sacīja podkāstā Ukrajinska Pravda.

19:04 Ķīnas sūtnis ANO sacīja, ka Krievijai un Ukrainai ir jāpastiprina sava aktivitātes, lai nodrošinātu miera sarunu drīzu atsākšanu.

Komentāros, kas varētu nokaitināt Ukrainu, kura uzskata, ka Krievija nav gatava miera sarunām, viņš norādīja, ka abām pusēm ir "jāpastiprina diplomātiskie centieni", ziņo Sky News.

Viņš sacīja, ka Ķīna "vienmēr iestājas par mieru un dialogu" un ir "dziļi noraizējusies" par situāciju Ukrainā. Ķīna aicina "visas puses šajā konfliktā saglabāt mieru un ievērot savaldību", viņš sacīja.

18:00. Uzrunā Daukanta laukumā Viļņā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pauda pārliecību par to, ka Krievija atkāpsies, un piebilda, ka Baltijas valstu neatkarības atjaunošana ir iedvesmojusi ukraiņus.

17:23. Eiropas Savienība (ES) izpildīs savu solījumu un piegādās Ukrainai miljonu artilērijas šāviņu martā vai aprīlī, pavēstīja ES iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons.

16:50. Lietuva Ukrainai februārī nosūtīs bruņutransportierus M577, trešdien pēc tikšanās Viļņā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

16:00. Ukraina ir pierādījusi, ka Krieviju var atturēt un tagad tai ir jāatgūst miers, trešdien Viļņā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. "Mēs esam pierādījuši, ka Krieviju var apturēt, ka savaldīšana ir iespējama. Tagad mums no Krievijas rokām ir jāatgūst miers, tāds miers, kādu vēlamies - tikai viens -, un jāgarantē mūsu valstu drošība. Tāda drošība, kāda mums nepieciešama," viņš teica žurnālistiem pēc tikšanās ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu. Zelenskis uzsvēra, ka šis gads daudzos aspektos būs izšķirīgs.

14:55. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien vizītes Viļņā laikā izteica pateicību Lietuvai par tās atbalstu un militāro palīdzību valstij, kas jau gandrīz divus gadus cīnās pret Krievijas atkārtoto iebrukumu. "Esam ļoti pateicīgi par Lietuvas atbalstu, jūsu komandai un jūsu lieliskajai sabiedrībai, mēs esam pateicīgi par jūsu ļoti silto attieksmi pret mūsu tautu, mēs esam pateicīgi par visu jūsu atbalstu un militāro palīdzību," Zelenskis teica, Prezidenta pilī tiekoties ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu. Lietuvas prezidents pirms tikšanās sacīja, ka viņš ar savu Ukrainas kolēģi apspriedīs ne tikai militāro, bet arī politisko un ekonomisko palīdzību Ukrainai, piebilstot, ka viņš vēlas no pirmavota uzzināt par aktuālo situāciju frontē.

13:55. Pirms šonedēļ gaidāmās Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizītes Tallinā, Igaunijas prezidents Alars Kariss un premjerministre Kaja Kallasa pauda ticību Ukrainas uzvarai karā. Kallasa trešdien uzsvēra, ka ik dienu pēdējo gandrīz divu gadu laikā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pasaule ir vērojusi Ukrainas drosmi un izturību. "Es un domāju, ka visa Igaunijas tauta, būs pagodināta uzņemt Ukrainas prezidentu Tallinā," sacīja Igaunijas premjerministre. "Igaunija tic Ukrainas uzvarai. Mums jāatbalsta Ukraina tik ilgi, cik tas ir nepieciešams, un arī tik daudz, cik tas ir nepieciešams Ukrainas uzvarai. Šis ir izšķirošs laiks, un mums ir jāturpina koncentrēties. Ja mēs ļausim agresoriem ignorēt starptautiskās tiesības un diktēt spēles noteikumus, mēs nonāksim daudz bīstamākā pasaulē," brīdināja Kallas

12:45. Piektdien, 12.janvārī, Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācija "Viche" no Hercoga Jēkaba laukuma Jelgavā organizē kārtējo konvoju ar palīdzības kravu uz Ukrainu. Palīdzības konvoju uz Ukrainu no Jelgavas turpmāk plānots organizēt katra mēneša vidū.

Šajā reizē uz Ukrainu tiks nosūtītas arī jelgavnieku labdarības akcijā sarūpētās saldumu paciņas, vilnas zeķes un cimdi. Ja iedzīvotāji vēlas papildus atbalstīt ukraiņu karavīrus un bērnunamu bērnus, piektdien no plkst.14 līdz 16 var atnest ziedojumus uz Hercoga Jēkaba laukumu un paši nodot tos "Viche" pārstāvjiem, kuri tos tālāk nogādās Ukrainā. Ziedot aicina adījumus, higiēnas preces un saldumu paciņas.

11:12. Iepriekš neizziņotā vizītē Lietuvā trešdienas rītā ieradies Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, vēsta Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT. Zelenska vizīte iepriekš netika izziņoja drošības apsvērumu dēļ. Plkst.10.30 Viļņas lidostā viņu sagaidīja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

10:50. Ukrainas prezidenta kanceleja paziņojusi, ka aizvadījusi kārtējo sarunu kārtu ar Apvienoto Karalisti par divpusējā līguma noslēgšanu par drošības garantiju sniegšanu, vēstīts pravda.com.ua.

09:27. Krievijas karaspēks 9. janvāra vakarā ar bezpilota lidaparātiem uzbruka Nikopolei. Šis bija pirmais šāda veida uzbrukums šim apgabalam, izmantojot dronus ar nakts redzamības kamerām, ziņo pravda.com.ua.

08:36. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 366 790 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 800 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6038 tankus, 11 216 bruņutransportierus, 8684 lielgabalus, 956 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 639 zenītartilērijas iekārtas, 329 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6834 bezpilota lidaparātus, 1805 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 11 575 automobiļus un autocisternas, kā arī 1336 specializētās tehnikas vienības.

08:07. Neskatoties uz ekonomikas problēmām un sarukušo dzīves līmeni, Krievijas diktatora Vladimira Putina režīms un tā uzsāktais karš pret Ukrainu joprojām bauda lielu iekšējo atbalstu, liecina Čikāgas Universitātes Nacionālā sabiedriskās domas pētniecības centra (NORC) veiktā aptauja.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem 67% krievu atbalsta Putina īstenoto ārpolitiku, bet 58% - arī totalitārā režīma iekšpolitiku. 66% aptaujāto grasās balsot par Putinu martā gaidāmajās tā dēvētajās prezidenta vēlēšanās. 63% aptaujāto pauduši atbalstu Krievijas uzsāktajam karam pret Ukrainu, bet 64% krievu šo karu uzskata par "civilizāciju cīņu starp Krieviju un Rietumiem".

08:00. Sociālo palīdzību Liepājas Sociālajā dienestā Ukrainas iedzīvotājiem nākas sniegt arvien mazāk, un pērn Ukrainas kara bēgļi dažāda veida pabalstos saņēmuši vairāk nekā 230 000 eiro, informē Sociālais dienests.

Pirmo reizi ierodoties Liepājā, Ukrainas kara bēgļi Sociālajā dienestā var saņemt vienreizēju pabalstu krīzes situācijā, kas pieaugušajiem ir 342 eiro, bērniem - 240 eiro. 2023.gadā tas izmaksāts 189 personām par kopējo summu 47 521 eiro.

07:06. Vācijas kanclers Olafs Šolcs vēlas Eiropas Savienības (ES) samitā 1. februārī, kas veltīts ES budžeta vidusposma pārskatīšanai, mudināt partnerus nosūtīt uz Ukrainu vairāk ieroču, ziņo pravda.com.ua.

Kā vēsta "Politico", Šolcs grasās izmantot iespēju rīkot papildu diskusijas par militāro atbalstu Ukrainai. "Politico" pieļāva, ka Vācijas nodomi var palielināt spiedienu uz tādām valstīm kā Francija, Itālija un Spānija, kuras līdz šim Kijivai sniegušas salīdzinoši nelielu militāro palīdzību.

00:10. Vācijas opozīcijas līderis Fridrihs Mercs pieprasa, lai kanclers Olafs Šolcs pēc iespējas ātrāk nodotu Kijivai raķetes "Taurus", vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais