Ziema Eiropā nav beigusies, šī būs aukstākā kopš 1991.gada

© video ekrānšāviņš

Janvāra sākuma milzu aukstums daudziem radīja interesi par meteoroloģiskajām kartēm, tajās apguvām arī prasmes atšķirt dažādus zilās krāsas toņus.

Jau janvāra sākumā tieši meteoroloģiskās kartes aicināja ieskatīties arī ģeogrāfiski plašākos apgabalos, tapēc piefiksējām arī to, ka tas aukstuma vilnis pie mums, gluži kā Ziemassvētku vecītis, atnāca no Somijas. Tāpēc tieši no turienes arī nolēmām ieskatīties nākošās nedēļas prognozēs.

Kā Somijas televīzijā teica laika ziņu moderators Pekka Pouda, prognoze ir tāda, ka ko līdzīgu var meklēt pirms vairākiem gadu desmitiem: "Ziema turpinās un turpināsies - tik auksta, cik vien tā var būt"

Mēneša laika prognoze ir tik ārkārtēja, ka pat Peka Pouta savas karjeras laikā to redzējis ļoti reti.

Šīs nedēļas pirmajā pusē būs jūtams mērens siltāks vējš un plaši plus grādi, bet pēc tam atgriezīsies bargs sals, un tam gals nav redzams.

''Izskatās, ka ziema turpināsies un turpināsies'', saka Pouta.

Gaisa masa gaidāma tikpat auksta kā pašreizējās ziemas bargāko salu laikā.

Laika prognoze no pirmdienas prognozes mainījusies uz ievērojami vēsāku.

''Vakar es teicu, ka nākamnedēļ temperatūra būs no 10 līdz 20 grādiem zem nulles... Nē, kopš nedēļas sākuma ziemeļos būs 30 grādi zem nulles, saka Pouta.

Šobrīd šķiet, ka mēneša prognoze ir pārsteidzoši viegli prognozējama pat pusotru mēnesi uz priekšu, un solās būt auksts.

''Mums nepārtraukti pieplūst aukstais gaiss no Sibīrijas Krievijas apgabliem.

Parasti Somija atrodas uz divu gaisa masu robežas, bet šoziem Somija ir stipri zem gaisa masas, kas nāk no austrumiem.

Pēc Poudas teiktā, ziema šobrīd ir tik auksta, cik vien var būt šajā klimatā.

''Pēdējā šāda veida ziema bija manas karjeras sākumā'', saka Pouta, kurš par meteorologu sāka strādāt 1991. gadā.

Latvijā savukārt tuvakajās dienās liels sals nav gaidāms. Kā prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, darba nedēļā nokrišņu būs maz, bet nedēļas izskaņā plašākā teritorijā sagaidīsim gan sniegu, gan slapju sniegu, vietām piekrastē, kur būs siltāks, arī līs. Gaisa temperatūrai bieži svārstoties, uz ceļiem veidosies apledojums. Nedēļas vidū pastiprināsies vējš, brāzmās sasniedzot 20 m/s.

Otrdien debesis būs lielākoties mākoņainas, lai gan dienā vietām rietumu un centrālajos rajonos uzspīdēs saule. Mākoņi vietām austrumos nesīs nelielus nokrišņus, tai skaitā atkalu, tāpēc jāņem vērā, ka veidosies apledojums! Pūtīs lēns līdz mērens rietumu puses vējš, kura ietekmē dažviet izveidosies migla. Dienā gaiss pakāpeniski iesils līdz pat -2...+3°, daudzviet kusīs sasnigusī sniega kārtiņa.

Nedēļas vidū atkusnis turpināsies. Intensīvi nokrišņi nav gaidāmi, taču pastiprināsies vējš, kas brāzmās sasniegs 15-19 m/s, ceturtdien piekrastes tuvumā - pat 20 m/s. Cauru diennakti gaisa temperatūra būs 0...+4° robežās, tikai naktī uz trešdienu termometra stabiņš noslīdēs nedaudz zem 0° atzīmes.

Nedēļas izskaņā laikapstākļi būs mainīgi. Naktī uz piektdienu atkal kļūs aukstāks, vietām gaisam atdziestot zem -10°, savukārt brīvdienās valsts rietumu daļā termometra stabiņš pieturēsies tuvāk pie 0° atzīmes, austrumos 0…-5°. Gaisa temperatūrai svārstoties no pozitīvas uz negatīvu bieži veidosies apledojums. Brīvdienas solās būt nokrišņiem bagātākas.

Nākamās nedēļas sākumā varētu atgriezties neliels sals.

Svarīgākais