Serbu algotņi sūdzas Putinam par pazemošanu Krievijas armijā

© video ekrānšāviņš

Krievijas bruņotajos spēkos savervētie serbu algotņi ziņo par pārkāpumiem Krievijas armijā un lūdz viņus pārcelt uz citu vienību. Par to videovēstījumā Vladimiram Putinam izteicies serbu snaiperis Dejans Beričs, kurš cīnījies DTR formējumos. Šim videovēstījumam, kuru platformā X publicējis lietotājs @666_mancer, uzmanību pievērsa intrenera medijs "Važnije istorii.

Beriča pretenzijas ir adresētas Rjazaņas 119. gaisa desanta pulka karavīriem. Snaiperis apgalvo, ka viņi "uzvedas kā nekrievi". Viņš arī sacīja, ka, visticamāk, pēc videoziņas tiks ieslodzīts par Krievijas armijas diskreditāciju, taču Beričs uzskata, ka viņa dzīvība ir stāstīšanas par notikušo vērta.

Beričs paziņoja, ka Krievijas armija serbu algotņus ar pārtiku, ekipējumu, transportu vai ekipējumu nemaz neapgādāja. “Attieksme pret viņiem bija slikta. Viņi mūs sauca par čigāniem un prasīja, kāpēc esam atbraukuši. Viņi izturējās pret mums nevis kā pret cilvēkiem, kuri nāca cīnīties no visas sirds, bet gan tā, it kā mēs būtu ieradušies zagt vai, es nezinu, ko,” sacīja Beričs.

Algotnis arī apgalvo, ka serbu militārpersonu vidū bijis daudz slimu cilvēku, taču pulka pavēlniecība nav ļāvusi ārstēties pat ar tik nopietnām diagnozēm kā divpusējā pneimonija. Dažiem serbiem pat attīstījās gangrēna.

“Pirms Jaunā gada puišiem nāca pavēle ​​doties uzbrukumā. Bet 119. pulka pavēlniecība viņiem iedeva tikai divas vai trīs patronu aptveres, pavēlot iegūt ieročus kaujā. Tie, kas saprot, kā notiek karš, zina, ka ar diviem radziņiem tālāk par 10 metriem netiksi. Mēs esam pilnībā zaudējuši cieņu pret 119. pulku. Pateicām, ka mēs ar viņiem vairs necīnīsimies,” piebilda Dejans Beričs.

Pēc viņa teiktā, pēc tam, kad serbu algotņi atteicās cīnīties, viņiem tika atņemti ložmetēji un munīcija. Tad pie viņiem ieradās bruņotu cilvēku grupa, viņi tika izmesti no zemnīcas uz ielas, kur viņi divas dienas pavadīja bez ēdiena un ūdens. Krievijas militārpersonas viņiem draudēja ar cietumu, nāvessodu un piekaušanu - pārliecināja doties uzbrukumā vai veikt citus uzdevumus. 8. janvāra rītā pie serbu algotņiem ieradās militārā policija, atklāja uguni virs viņu galvām un sita ar šautenes durkļiem.

Beričs norādīja, ka serbu algotņi lūdza viņus pārcelt uz citu vienību, kur "karo īsti Krievijas virsnieki". “Mēs esam pārliecināti, ka 99% Krievijas armijas ir īsti virsnieki, kuri ar to lepojas un zina, ko dara. Bet diemžēl ir arī tādi bandīti kā 119. pulks. (…) Es uzaicināju šos cilvēkus, kad Vladimirs Vladimirovičs Putins deva atļauju ārzemniekiem ierasties. Es saprotu, ka mūsu ienaidnieki izmantos šo video, bet diemžēl dažreiz mums ir jādara tādas lietas, lai tas 1% pida..su, kas atrodas Krievijas armijā, nonāk cietumā,” sacīja Dejans Beričs.

Serbi Krievijas armijā

Izmeklētāji no Intelligence Online un BBC Krievijas dienesta iepriekš sacīja, ka Krievija mēģina veikt ierobežotu kampaņu, lai savervētu serbus karam. Krievijas bruņotajos spēkos savervētie serbi cīnās atsevišķā vienībā “Vilks”, ko vada Serbijas militārpersona Davors Savičičs. Šī vienība ir daļa no Rjazaņas 119. gaisa desanta pulka.

Vervēšanas kampaņu uzraudzīja Beričs, Savičičs un bijušais FSB darbinieks, Maskavas apgabala valdības ierēdnis Romāns Karatajevs, kā arī baikeris Aleksandrs (“Ķirurgs”) Zaldostanovs un Slobodana Miloševiča dēls Marko. Serbi tika savervēti caur Maskavas apgabalu, lai fiktīvi izpildītu brīvprātīgo vervēšanas plānu, teikts izmeklēšanā. Acīmredzot varas iestādēm neizdevās, kā plānots, savervēt karam tūkstoti serbu, kopumā armijā iestājās aptuveni 100 cilvēku. Mājās viņiem draud līdz 10 gadiem par algotniecību. Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs ir iebildis pret šādu vervēšanu.

Svarīgākais