Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

​Kremlis grib atdzīvināt Staļina 1943. gadā izveidoto organizāciju

© Scanpix

Lielbritānijas izlūkdienesti ziņo, ka 2023. gada beigās Krievijas politiķi nākuši klajā ar paziņojumu par Staļina laikā no 1943. līdz 1945. gadam izveidotā “SMERSH” atdzimšanu, raksta dialog.ua.

8. janvārī Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas preses dienests publicēja ziņojumu par “SMERSH” atdzimšanu Krievijas armijā.

Saīsinājums “SMERSH” nozīmē "nāve spiegiem", un pirmo reizi šo organizāciju izveidoja Staļins no 1943. līdz 1945. gadam Otrā pasaules kara laikā. Rietumos šī organizācija kļuva pazīstama, pateicoties Iana Fleminga romāniem par britu īpašo aģentu Džeimsu Bondu.

Šobrīd britu izlūkdienesti vēl nevar sniegt atbildi, vai Staļina laika organizācija ir atdzīvināta ar tādām pašām funkcijām, vai arī tā ir pilnīgi jauna organizācija no Krievijas izlūkdienestiem. Taču stāsts par “SMERSH” kārtējo reizi pierāda, ka Kremlis apzināti ilustrē Krievijas un Ukrainas karu, salīdzinot to ar Otro pasaules karu, tomēr tajā pašā laikā Maskava arvien vairāk pievērš uzmanību draudu iekļūšanai no ārvalstīm Krievijā.