FOTO. Aizkustinošs stāsts par Kijivas masveida apšaudē cietušo liliputu. Viņš karā zaudējis visu

© Ekrānuzņēmums/FB

Aizkustinošā fotogrāfija no Kijivas, uz kuras glābējs iznes vīrieti no Krievijas 2. janvāra uzbrukuma rezultātā nopostītas augstceltnes, ātri izplatījās sociālajos tīklos. Attēlā redzamais ir 62 gadus vecais kijivietis Oļegs Gontarenko, kurš kopš dzimšanas ir invalīds. Par to ziņo Ukrainas medijs TSN.

Mazā auguma - 105 centimetri - dēļ viņam neder apģērbs, ko var iegādāties veikalā. Arī Ukrainas galvaspilsētas sabiedriskais transports viņam diemžēl ir nepieejams. Cilvēks var pārvietoties pa pilsētu tikai ar automašīnu. Bet gan to, gan viņa dzīvokli iznīcināja Krievijas raķete. Vīrieša māte un brālis gāja bojā pirms kara.

Viņam nav radinieku. Pirms pilna mēroga kara viņa brālis nomira no sirds slimības, bet viņa māte neilgi pēc notikušā nomira no insulta.

Intervijā TSN korespondentei Natālijai Nagornajai Oļegs Gontarenko atcerējās šausmīgo 2.janvāra rītu, kad Krievija sāka masveida raķešu uzbrukumu Kijivai. Tobrīd viņš bija mājās savā Kudrjašova ielas dzīvoklī. Vīrietis stāsta, ka tur dzīvo kopš augstceltnes uzcelšanas.

“Es pamodos 6:30, pabrokastoju, ieslēdzu televizoru un skatījos sporta raidījumu. Tas bija vienīgais, kas mani izglāba, ka es sēdēju istabā, kas vērsta uz ielu. Ja es atrastos virtuvē vai gaitenī, mēs tagad nerunātu," sacīja vīrietis.

Dzīvoklis sprādzienā nopostīts

Paša spēkiem izkļūt no izpostītā dzīvokļa nebija nekādu izredžu, stāsta Oļegs Gontarenko. Sprādziena vilnis iemeta viņu dīvānā un pārklāja ar paklāju.

“Valsts avārijas dienests vispirms nodzēsa ugunsgrēku, bet pēc tam iznesa cilvēkus. Tas viss sabruka, mēbeles, sienas, durvis, stikli no logiem, tāpēc es nevarēju izkļūt. Tad viņš pagriezās, atrada telefonu, sāka zvanīt 112 un teikt, ka es tur sēžu, ka ir daudz dūmu. Bija jāgaida kādas četrdesmit minūtes,” sacīja Oļegs Gontarenko.

Glābējam viņu izdevās izvilkt no uguns

Glābējs uzkāpa pāri balkonam un iznesa viņu ārā, atceras vīrietis. Viņš ir ļoti pateicīgs tam, kurš viņu izglāba, un stāsta, ka glābējs ieradās tieši laikā - uguns sāka izplatīties telpā.

"Es zināju, kas jādara, un nekritu panikā. Viņš mani pacēla un atveda uz izpostītā balkona. Pārējie darbinieki sastājās ķēdē un padeva mani tālāk. Liels paldies viņiem par profesionalitātes un labāko īpašību parādīšanu,” teica Oļegs Gontarenko.

Visu īpašumu iznīcināja raķete

Vīrietis stāsta, ka, par laimi, nopietnas traumas nav guvis, tikai brūces. Tomēr viņš joprojām atrodas slimnīcā, jo ir palicis bez pajumtes. Dzīvoklī gandrīz nekas nesaglabājās. To nopostīja sprādziens, uguns un ūdens iznīcināja sadzīves tehniku, mēbeles un drēbes.

“Esmu pensionārs, neko nedaru, man vienkārši ir savas problēmas, ar kurām pietiek. Vajag arī veikt mājas darbus, sarūpēt drēbes... Zvanīja svešinieki, kuri redzēja, kā mani iznesa. Tas ir tāds atbalsts - morāls, psiholoģisks, nemaz nerunājot par finansiālu, tas dod spēku. Tagad man ir labi no ārpuses, bet no iekšpuses ir grūti. Šajā vecumā nav viegli sākt no jauna,” sacīja Oļegs Gontarenko.

Mašīna ir viņa kājas

Vīrietis saglabāja tikai ar autovadītāja apliecību, pasi, kruķus, maku un dažas drēbes, kas bija izmirkušas un dūmiem pīesūkušās. Viņam ļoti nepieciešama gādīgu cilvēku palīdzība.

“Es staigāju ar kruķiem un nevaru izmantot sabiedrisko transportu. Lielākoties tas nav piemērots cilvēkiem ar invaliditāti. Mašīna man ir kājas. Tā tika pilnībā iznīcināta un atradās sprādziena epicentrā. Un cieta tik ļoti, ka caur otrā stāva kaimiņu logu istabā ielidoja bamperis ar mašīnas numuru. Mašīna tika saplēsta gabalos,” sacīja Oļegs Gontarenko.

Šobrīd vīrietis meklē mājokli Kijivas Solomenskas rajonā, lai varētu tur saņemt sociālos pakalpojumus, un gādīgi cilvēki viņam palīdzēja atvērt ziedojumu vākšanu mašīnai .Vīrieša kartes numurs: 5167 8032 1338 9922

Diemžēl, pēc pieejamās informācijas nav saprotams, vai saņēmēja vārds uz kartes ir rakstīts latīņu burtiem Oleg Gontarenko, tāpēc pieļaujam, ka pareizāk būs to rakstīt kirilicā