Ukrainas kara 684. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:03]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 8. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:03. Kijevā, iespējams, ļaunprātīgas dedzināšanas dēļ, aizdedzies trolejbuss ar pasažieriem, vēsta pravda.com.ua.

21:18. Ukrainas izlūkdienesti ieguvuši slepenus militārus datus no Krievijas uzņēmuma Special Technology Center LLC (STC). Par to ziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas direktorāts.

20:01. Ukraina saņēmusi jaunu pretgaisa aizsardzības mašīnu, uz vecā bruņutransportiera M-113 uzstādot padomju stila automātiskos lielgabalus ZU-23-2, atsaucoties uz OSINTtechnical, raksta Forbes. Vairāk šeit

19:00.Baltkrievija būvē militāru nometni 40 kilometrus no robežas ar Ukrainu, ziņo pravda.com.ua. Būvniecības pirmā kārta jāpabeidz 2024. gada martā.

18:00. Krievijā Sverdlovskas apgabalā uz dzelzceļa netālu no naftas bāzes nograndis sprādziens, vēsta pravda.com.ua.

16:55. Kijivas reģionā un vairākos citos reģionos pēc pulksten 16 atskanēja gaisa uzlidojuma trauksme, ziņo pravda.com.ua.

14:58 Ukraina pēc amerikāņu iznīcinātāju F-16 saņemšanas no Norvēģijas plāno uzsākt ofensīvu īslaicīgi okupētajā Hersonas apgabala kreisajā krastā.

Kā vēsta vācu izdevums Welt, Ukrainas bruņotie spēki kopš 2023. gada oktobra turēja placdarmu Krynki ciema rajonā kreisajā krastā. Vairāku Krievijas lidmašīnu notriekšana vājināja okupācijas aviācijas spiedienu, kas ļāva Ukrainas karaspēkam vēl efektīvāk atvairīt ienaidnieka uzbrukumus. Tagad iebrucēji tur cieš lielus zaudējumus.

"No Ukrainas placdarma pie Dņepras līdz Krimai ir tikai aptuveni 60 km. Līdz ar iznīcinātāju F-16 izvietošanu, ko Norvēģija nodos tuvāko mēnešu laikā, Ukraina var pāriet no aizsardzības uz uzbrukumu," teikts ziņojumā.

14:12 Ukrainas Gaisa spēki komentēja Ukrainas teritorijā raidīto Krievijas raķešu notriekšanas sliktos rezultātu.

Teletona United News ēterā Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku pavēlniecības runātājs Jurijs Ignats sacīja, ka ienaidnieks izmantojis lielu skaitu raķešu, kas lido pa ballistisko trajektoriju. Tos var notriekt tikai ar tādu sistēmu kā Patriot palīdzību.

13:28 Ne Krievijai, ne Ukrainai nav pietiekamu munīcijas krājumu, lai apmierinātu tik masveidīgas kara vajadzības, raksta Sky News analītiķi.

Krievijai vienmēr ir bijuši lielu ieroču krājumi, un tiek uzskatīts, ka tā sāka karu ar vairākiem miljoniem artilērijas lādiņu, taču pat šie krājumi tagad izsīkst.

Ukraina nevarēja salīdzināties ar Krievijas ieroču krājumiem, taču Rietumu atbalsts bija vērsts uz augsto tehnoloģiju ieročiem, kas nodrošināja Ukrainai precīzas trieciena spējas.

12:47. Krievijas lidmašīnas atkal nometusi munīciju uz savu teritoriju, par kārtējo aviācijas munīcijas "anormālu bojājumu" paziņojis Maskavas ieceltais pašpasludinātās "Luganskas tautas republikas" vadītājs Leonīds Pasečņiks.

Platformā "Telegram" viņš paziņoja, ka pie Rubižnes nokritusi aviobumba FAB-250.

12:11. Vismaz trīs cilvēki nogalināti, kad Krievija pirmdienas rītā veikusi raķešu triecienu Ukrainai. "Ienaidnieks palaida desmitiem raķešu uz civilām Ukrainas pilsētām un ciemiem," paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieks Oleksijs Kuleba, piebilstot, ka 33 cilvēki triecienos ir ievainoti.

11:20. Krievija pirmdienas rītā veikusi raķešu triecienu Ukrainai, lielākā daļa raķešu izšauta uz valsts rietumiem. Naktī uz pirmdienu un no rīta gaisa trauksme bija izsludināta visā Ukrainā.

10:03. Krievija evakuējusi ap 300 Belgorodas iedzīvotāju, bažījoties par Kijivas triecieniem pierobežas pilsētai, pirmdien paziņoja Belgorodas apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs.

"Ap 300 Belgorodas iedzīvotāju, kuri nolēma uz laiku evakuēties, pašlaik tiek izmitināti pagaidu patversmju centros Starioskolas un Koročansku rajonā", kas ir tālāk no Ukrainas robežas, Gladkovs informēja platformā "Telegram" publicētā video.

09:25. Aizvadītajā diennaktī Ukrainas frontē bija 35 kaujas starp okupantu spēkiem un Ukrainas aizstāvjiem, no kurām vairāk nekā 20 uzbrukumi bija pie Avdijivkas, pirmdien paziņoja Ukrainas armijas ģenerālštābs. Kā ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs, divus okupantu uzbrukumus Ukrainas spēki atsituši Kupjanskas virzienā pie Harkivas apgabala Siņkivkas un Ivanivkas.

Avdijivkas virzienā Doneckas apgabalā Ukrainas spēki neļauj pretiniekam aplenkt pilsētu. Aizvadītajā diennaktī ukraiņi atsita sešus uzbrukumus pie Novobakhmutivkas, Avdijivkas un vēl 15 uzbrukumus Doneckas apgabala Pervomajskas un Ņevelskes apkaimē.

08:41. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 365 170 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 440 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6031 tanku, 11 194 bruņutransportierus, 8666 lielgabalus, 953 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 638 zenītartilērijas iekārtas, 329 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6822 bezpilota lidaparātus, 1787 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 11 542 automobiļus un autocisternas, kā arī 1328 specializētās tehnikas vienības.

08:07. Krievija pirmdienas rītā veikusi raķešu triecienu Ukrainai, lielākā daļa raķešu izšauta uz valsts rietumiem. Ukrainas Gaisa spēki brīdinājuši par ballistisko raķešu trieciena draudiem Čerņihivas apgabalā un paziņojuši, ka lielākā daļa no stratēģiskajiem bumbvedējiem virs Krievijas teritorijas izšauto spārnoto raķešu atrodas Hmeļņickas apgabala gaisa telpā.

Uz Kijivu un Krivijrihu izšautas hiperskaņas raķetes "Kinžal". "Telegram" kanāli ziņo par sprādzieniem Hmeļņickas apgabalā, kā arī Zaporižjā, Dņipro un Harkivā.

07:07. Krievija pastiprina Nacionālās gvardes resursus un personālu saistībā ar Maskavas iebrukuma Ukrainā radītajiem riskiem Krievijas iekšējā drošībā, liecina Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas jaunākais apskats.

Britu eksperti platformā "X" publicētajā apskatā atgādina, ka pērn oktobrī Krievijas Nacionālās gvardes rindās tika uzņemti privātā algotņu grupējuma "Vagner" elementi. Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka 3.janvārī Krievijas Nacionālāsa gvardes rindās uzņemts tā dēvētās Doņeckas tautas republikas bataljons "Vostok" ("Rietumi").

00:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzskata, ka mūsdienu pasaules galvenie izaicinājumi, stājoties pretī Krievijas agresijai, ir cīņa pret Krievijas dezinformāciju un neļaut Krievijai apiet tai noteiktās sankcijas, informē pravda.com.ua.

Svarīgākais