Igaunijas Centra partijas parlamenta frakciju atstāj gandrīz puse deputātu

© Scanpix/ZUMA Press

No Igaunijas parlamentā opozīcijā esošās Centra partijas frakcijas piektdien izstājušies gandrīz puse deputātu, kas ir neapmierināti ar partijas jaunā līdera Mihaila Kelvarta politiku.

Šie seši deputāti arī paziņojuši par izstāšanos no partijas.

No Centra partijas un tās frakcijas aizgājuši partijas frakcijas vadītājs Tanels Kīks, kā arī deputāti Jāks Ābs, Estere Karuze, Andre Hanimegi, Enns Ēsmā un Kersti Sarapū.

No viņiem visilgāk - gandrīz 30 gadus - Centra partijas biedrs bijis Ābs, kurš vairākkārt ievēlēts parlamentā un ieņēmis dažādus ministru amatus.

Kīks, Ābs, Karuze un Hanimegi paziņojuši, ka gatavojas iestāties valdošajā koalīcijā esošajā Sociāldemokrātiskajā partijā.

Savukārt Ēsmā un Sarapū pagaidām neplāno pievienoties nevienai partijai.

Līdz ar to Centra partijas parlamenta frakcija samazinājusies līdz septiņiem deputātiem, padarot to par mazāko parlamentā. Otrā mazākā ir opozīcijā esošās partijas "Tēvzeme" frakcija, kurā ir astoņi deputāti.

Iepriekš, paužot neapmierinātību ar Kelvarta politiku, Centra partiju un tās parlamenta frakciju pameta deputāti Jānuss Karilaids un Teniss Melders, kuri iestājās partijā "Tēvzeme", un Marija Jufereva-Skuratovska, kura pievienojās valdošajā koalīcijā ietilpstošajai Reformu partijai. Visi trīs tagad ir pie frakcijām nepiederoši deputāti, jo šī parlamenta sasaukuma laikā viņi citā frakcijā iestāties nedrīkst.

Pēc Tallinas mēra Kelvarta ievēlēšanas par Centra partijas priekšsēdētāju septembrī viņam tiek pārmesta partijas politikas pastiprināta orientēšana uz krievvalodīgo interesēm un tādu prokremlisku politiķu kā Jana Toma ietekmes pieaugums partijā. Tāpēc pēdējos mēnešos Centra partiju atstājuši daudzi biedri.

Svarīgākais