Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Kadirovs draud ar asins atriebību slepkavu tuviniekiem

© Scanpix

Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs publiski pilnvarojis čečenu likumdevējus veikt "asins atriebības", neskatoties uz valstī spēkā esošajiem Krievijas Federācijas likumiem. Pēc Kadirovas teiktā, ja par slepkavību aizdomās turētie noziedznieki netiek atrasti, par viņu rīcību būs jāmaksā viņu tuviniekiem, raksta tv3.lt.

Savus izteikumus Kadirovs skaidro kā "turēšanos pie vietējām tradīcijām", kas ietver "asins atriebību".

“Ikviens, kurš pārkāpj sabiedrisko kārtību vai paceļ roku pret policistu vai republikas partiju - ja mēs viņu neatradīsim, mēs ilgi nemeklēsim. Mēs atradīsim viņa radiniekus. Tā ir bijis gadsimtiem ilgi: ja neatrada vainīgo, atriebās brāļiem un tēvam,” viņš skaidroja, tiekoties ar Čečenijas spēka struktūru pārstāvjiem.

Kadirovs nosauca par nepieņemamu situāciju, kad slepkavību izdarījušās personas tuvinieki vienkārši atsakās "uzņemties atbildību".

"Tāda atteikšanās vienkārši nedarbojas, kamēr nenogalināsim kādu no viņa ģimenes un neizmantosim tiesības uz asins atriebību," viņš paskaidroja.

Čečenijas vadītājs savā Telegram kanālā apstiprināja, ka ir pārrunājis šo jautājumu ar "Silovičiem" un vēlreiz atkārtoja, ka "jebkurš mēģinājums atņemt cilvēka dzīvību skars arī vainīgo tuviniekus", taču drīz vien viņš pārgāja pie citas tēmas - valdības kritikas, ko viņš dēvē par "jauniešu zombēšanu".

“Ja kāds domā, ka viņam ir tiesības zombēt jauniešus no citām valstīm, tas ļoti maldās. Šādi gadījumi, ja tādi notiks, tiks ļoti stingri un principiāli apspiesti, lai citi tūkstošreiz padomātu, pirms ļautu sevi izmantot. Jūsu radiniekiem ir jāzina, ko dara viņu ģimenes locekļi, un jāuzņemas atbildība par to, kā čečenu tradīcijas mums ir iemācījušas gadsimtiem ilgi,” skaidroja Kadirovs.

Visticamāk, šādā veidā Kadirovs nosūtīja brīdinājumu valsti pametušajiem čečeniem, kuri, atrodoties ārzemēs, kritizē autoritāro varu reģionā un Kadirova korupcijas shēmas.