Ukrainas kara 680. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:19]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 4. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:19. Krievijas diktators Vladimirs Putins parakstījis rīkojumu par to ārzemnieku uzņemšanu Krievijas pilsonībā, kas noslēguši līgumus par dienestu armijā vai "militārajos formējumos" pret Ukrainu izvērstā Krievijas pilna mēroga kara laikā.

19:24. Populārā aktrise Viktorija Timošenko nomira Harkovas slimnīcā . Viņa tika smagi ievainota Krievijas raķešu uzbrukuma laikā Harkovai, vēsta pravda.com.ua.

18:50. Ukrainas Nacionālā korupcijas novēršanas aģentūra ceturtdien paziņoja, ka tā iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā Lietuvas pārtikas produktu ražotāju "Vičiūnu grupe", kas ir zīmola 'Viči" īpašnieks.

"Pēc tam, kad sākās Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā, "Vičiūnu grupe" pārstāvji solīja, ka uzņēmums pametīs Krievijas tirgu, tomēr "Viči" turpina darboties Krievijā, meklē jaunus darbiniekus un maksā ievērojamus nodokļus agresora budžetā," paziņojumā norāda Ukrainas pretkorupcijas aģentūra.

18:00. Kirgizstānas tiesa kādam šīs valsts pilsonim par karošanu Ukrainā Krievijas bruņoto spēku pusē grupējuma "Vagner" rindās piespriedusi piecus gadus cietumā, vēsta "Radio Brīvība" kirgīzu redakcija, atsaucoties uz tiesu.

Notiesājošo spriedumu pieņēmusi Narinas apgabala tiesa.

17:02. Krievijā netālu no Čeļabinskas lidlaukā "Šagol" sadedzis taktiskais iznīcinātājs-bumbvedējs Su-34, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde (HUR).

Vēl pirms šī paziņojuma Ukrainas mediji, atsaucoties uz saviem avotiem, vēstīja, ka lidmašīna aizdegusies Ukrainasspecdienestu operācijas rezultātā.

Ukrainas izlūkdienests paziņojumā savā kanālā platformā "Telegram" tiešā formā nemin, ka būtu atbildīgs par šo incidentu, bet apgalvo, ka lidmašīna ir sadegusi.

16:00. NATO paziņojis par ārkārtas sanāksmi 10.janvārī sakarā ar masveida Krievijas triecieniem Ukrainā, ziņo pravda.com.ua.

15:12. Pēc protestu pārtraukšanas svētku laikā Polijas lauksaimnieki ceturtdien atsākuši bloķēt Medikas robežpunktu uz Polijas un Ukrainas robežas, ziņo vietējie mediji. Lauksaimnieki pieprasa valsts subsīdijas kukurūzai, aizdevumu palielināšanu lauksaimniekiem un nekustamā īpašuma nodokļa nepalielināšanu. Protestu koordinators Romāns Kondrovs trešdien ziņu aģentūrai PAP sacīja, ka viņi nav saņēmuši rakstisku apstiprinājumu, ka viņu prasības tiks izpildītas, tāpēc turpina protestus. Šodien Kondrovs žurnālistu klātbūtnē Medikā atkārtoja prasību pēc rakstiska solījuma. "Ja starp Zemkopības ministriju un lauksaimniekiem tiks parakstīta vienošanās, mēs pēc iespējas ātrāk pārtrauksim protestu," solīja Kondrovs.

13:50 .Krievijas raķešu uzbrukumā Kijivā 29.decembrī bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 32, ceturtdien paziņojušas varasiestādes. 30 cilvēki tika ievainoti. Krievija pēdējās dienās ir pastiprinājusi gaisa uzbrukumus Ukrainai, kas paziņojusi, ka tai pietiek munīcijas vēl vairāku spēcīgu uzbrukumu izturēšanai, bet drīzumā tai būs nepieciešama lielāka palīdzība. Ukrainas varasiestādes paziņoja, ka visi 32 nogalinātie atradās noliktavā.

12:45. Krievija ar raķetēm uzbrukusi rūpniecības objektam Ukrainas Kirovohradas apgabalā. Uzbrukumā Kropivnickā nogalināts viens cilvēks un vairāki ievainoti, pavēstīja Kirovohradas apgabala administrācijas vadītājs Andrijs Raikovičs. Kad tieši notika uzbrukums, Raikovičs neatklāja. Pēdējo reizi reģionā gaisa trauksme tika izsludināta šorīt.

11:32. Ukrainas projekta "Gribu dzīvot!" ietvaros līdz decembrim gūstā padevušies vairāk nekā 220 Krievijas karavīri un vēl vairāk nekā 1000 pieteikumu tiek izskatīti, vēsta laikraksts "Financial Times".

10:51. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba aicinājis Rietumus paātrināt lēmumu pieņemšanu, lai turpinātu atbalstīt Kijivu karā ar Krieviju. Kuleba intervijā telekanālam CNN norādīja, ka sagaida no Rietumiem piecus soļus, kas, viņaprāt, būtu ļoti jēgpilni un palīdzētu Ukrainai sakaut Krieviju.

Ārlietu ministrs norādīja, ka tagad Ukrainas un tās sabiedroto kopējais iekšzemes kopprodukts (IKP) ir 21 reizi lielāks nekā Krievijas IKP un Krievijai ir ļoti maz sabiedroto, tāpēc ir pietiekami daudz resursu, lai sniegtu Ukrainai palīdzību, kas tai nepieciešama. Viņaprāt, viss, kas Rietumiem ir jādara, ir jānotic sev un savām spējām uzvarēt. Viņš uzsvēra, ka laiks ir ļoti svarīgs, jo Ukraina nevar sēdēt un gaidīt, vērojot nebeidzamas diskusijas par atbalstu Kijivai.

10:20. Ukrainas bruņotie spēki naktī uz 4. janvāri iznīcināja abus Shahed tipa uzbrukuma bezpilota lidaparātus, ko krievi izmantoja, lai uzbruktu Ukrainai, ziņo pravda.com.ua.

08:25. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 362 280 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 780 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 6002 tankus, 11 128 bruņutransportierus, 8574 lielgabalus, 947 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 629 zenītartilērijas iekārtas, 329 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6753 bezpilota lidaparātus, 1785 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 11 423 automobiļus un autocisternas, kā arī 1304 specializētās tehnikas vienības.

07:04. ASV gatavojas utilizēt simtiem raķešu ATACMS, kurām beidzies derīguma termiņš, lai gan varētu tās nodot Ukrainai, ziņo ASV žurnāls "Newsweek". Simtiem kompānijas "Lockheed Martin" ražoto raķešu M39 un M39A1 (ATACMS) paredzēts utilizēt, iztērējot ievērojamus amerikāņu nodokļu maksātāju līdzekļus.

Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieka Valērija Zalužnija bijušais īpašais padomnieks Deniels Raiss sacīja, ka šīs raķetes ir "lielisks legāls augstas precizitātes kasešu ierocis", kuru varētu nodot Ukrainai. Viņš apliecināja, ka derīguma termiņa beigas nav problēma.

00:10. Pēc Ukrainas puses lūguma Ukrainas un NATO Rada rīkos ārkārtas sanāksmi saistībā ar masveida raķešu un bezpilota lidaparātu uzbrukumiem Krievijai. Par to vietnē " X" paziņoja ārlietu ministrs Dmitrijs Kuļeba . Viņš paskaidroja, ka sanāksmes galvenā tēma būs Ukrainas pretgaisa aizsardzības stiprināšana.