Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

"Kliedzošs uzbrukums." Pieaug konflikts Somālijas un Etiopijas starpā

© EPA/Scanpix/Leta

Eiropas Savienība (ES) otrdien aicināja respektēt Somālijas suverenitāti pēc tam, kad Etiopija parakstīja vienošanos ar pašpasludināto Somālilendu.

Etiopijas premjerministrs Abijs Ahmeds un Somālilendas prezidents Muse Bihi Abdi pirmdien parakstīja saprašanās memorandu, kas dod Etiopijai piekļuvi Berberas ostai pie Sarkanās jūras un tās nomātai karabāzei.

ES paziņojumā teikts, ka tā "gribētu atgādināt, cik svarīgi ir respektēt Somālijas Federālās Republikas vienotību, suverenitāti un teritoriālo integritāti atbilstoši tās konstitūcijai, Āfrikas Savienības Hartai un Apvienoto Nāciju Hartai".

"Tas ir svarīgi visa Āfrikas Raga reģiona mieram un stabilitātei," teikts ES oficāla pārstāvja paziņojumā.

Somālija otrdien solīja aizsargāt savu teritoriju un nosauca Etiopijas un Somālilendas vienošanos par "agresiju".

Valdība Mogadīšo arī paziņoja, ka ir atsaukusi vēstnieku no Etiopijas un vērsusies pie starptautiskās sabiedrības ar aicinājumu pēc atbalsta sakarā ar "kliedzošo uzbrukumu" tās suverenitātei.

Bijušais Lielbritānijas protektorāts Somālilenda ar apmēram 4,5 miljoniem iedzīvotāju 1991.gadā pasludināja neatkarību no Somālijas un tiecas iegūt pilnvērtīgu valstiskumu.

Somālilendas neatkarība tomēr nav starptautiski atzīta un tai sīvi pretojas Somālijas valdība Mogadīšo, kurai tomēr ir maz varas pār Somālilendas lietām.