Pekina Kremlim atkal sagatavojusi nepatīkamu “pārsteigumu”

© Scanpix

Ar gada sākumu Ķīna ieviesusi nodokļus arī Krievijas oglēm, kas kļūs par jaunu ekonomisku triecienu Maskavai, ziņo ziņu aģentūra Bloomberg.

Kopš 2024. gada sākuma Ķīna ir atjaunojusi ievedmuitas nodokļus oglēm, un tas var dot spēcīgu triecienu Krievijas Federācijai un apdraudēt Krievijas eksportētājus, kas ir atkarīgi no pasaulē lielākā degvielas tirgus.

Tarifi tika atcelti 2022. gada maijā, un Krievija kļuva par Ķīnas otro lielāko ogļu piegādātāju, bet tagad Ķīnas politika ir pārorientēta uz kalnrūpniecības uzņēmumu aizsardzību pret pārpilnības ietekmi pēc tam, kad arī vietējā ražošana pieauga līdz rekordaugstam līmenim.

Importa nodevas oglēm kopš gada sākuma ir solis, kas nopietni apdraudēs Krievijas eksportētājus.

Krievijas ogļu ikmēneša pārdošanas apjomi Ķīnai ir samazinājušies, kopš jūnijā tie sasniedza vairāk nekā 10 miljonus tonnu - piegādes ir kļuvušas mazāk konkurētspējīgas ar citām valstīm, un šī dinamika tikai pasliktināsies, atjaunojot nodokļus.

Ilgtermiņā abas valstis plāno palielināt ikgadējās piegādes līdz 100 miljoniem tonnu, bet, lai šos apjomus saglabātu, Krievijas cenām būs jākrītas.

"Neviena valsts nevar pieņemt šādu piegādes apjomu. Eksportētājiem ir jāsamazina cenas un jāsedz papildu nodokļu izmaksas," komentēja Ķīnas Ogļu transportēšanas un sadales asociācijas analītiķis Su Huipengs.

Svarīgākais