Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperte brīdina par trīs slimībām, kas mūs sagaidīs 2024. gadā

© Scanpix

Infekciju slimību eksperte Dr. Maria Van Kerkhove, kura vada Pasaules Veselības organizācijas Epidēmiju un pandēmiju gatavības un profilakses nodaļu, brīdina par trīs slimībām, no kurām īpaši jāuzmanās 2024. gadā, raksta SkyNews.

Covid-19

"Covid-19 un gripas potes ir risinājums, kas var novērst nopietnas slimības un nāvi. Kāpēc mēs neizmantojam šo iespēju?" uzsver Dr. Kerkhove. Viņa uzsver, ka situācija ar potēšanos šobrīd ir “katastrofāli zema”, tāpēc viņa nebūs pārsteigta, ja saslimšanu skaits ar šīm slimībām strauji pieaugs.

Tropiskais drudzis

Lai gan šķiet, ka odi, kas pārnēsā tādas slimības kā tropiskais drudzis, ziemeļos neizdzīvotu, klimata pārmaiņas ļauj tiem izdzīvot arī Eiropā. Dr. Kerkhove brīdina, ka drudzis var būt izplatīts Apvienotajā Karalistē, jo siltāks laiks nozīmē, ka tas migrē tālāk uz ziemeļiem. "Arī tādas valstis kā Itālija savās robežās jau piedzīvo tādu tropiskā drudža izplatīšanos, ko tās vēl nekad nav redzējušas. Tas notiek jau šobrīd, un mums uz to ir jāreaģē pēc iespējas ātrāk," brīdināja eksperte.

Saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta (NHS) datiem, tropu drudža simptomi ir paaugstināta temperatūra, stipras galvassāpes, sāpes aiz acīm, muskuļu un locītavu sāpes, slikta pašsajūta un slikts garastāvoklis, pietūkuši dziedzeri un plankumaini izsitumi, kas var aptvert lielas ķermeņa daļas.

Pērtiķu bakas

Lai gan pērtiķu bakas ir reta infekcija, kas parasti sastopama tikai Rietumāfrikā vai Centrālāfrikā, infekciju skaits strauji ir pieaudzis arī Apvienotajā Karalistē. Pēc NHS domām, risks saslimt ar šo slimību samazināsies, taču Dr. Kerkhove brīdina, ka seksuāli transmisīvā slimība novērota jau arī Rietumeiropā. Pašlaik slimība ir īpaši izplatīta vīriešu vidū, tāpēc jābūt īpaši uzmanīgiem un jāapzinās simptomi, kas parasti parādās no 5. līdz 21. dienai pēc saslimšanas.

Pirmie pērtiķu baku simptomi ir paaugstināta temperatūra, galvassāpes, muskuļu sāpes un muguras sāpes, pietūkuši dziedzeri, drebuļi, spēku izsīkums un locītavu sāpes. Izsitumi parasti parādās 1-5 dienas pēc pirmajiem simptomiem, un tie bieži sākas uz sejas un pēc tam izplatās uz citām ķermeņa daļām. Var rasties arī sāpes anālajā atverē vai asiņošana. Pērtiķu baku izsitumus reizēm jauc ar vējbakām - tie sākas ar izvirzītiem plankumiem, kas pārvēršas mazās tulznās, kas ir piepildītas ar šķidrumu, bet šie pūslīši veido kreveles, kas pēc tam nokrīt. Simptomi parasti izzūd dažu nedēļu laikā.