Kara izpētes institūts no Putina runas nojauš Kremļa slēptos plānus

© Scanpix

Savā ikgadējā gada noslēguma runā Putins precizēja Krievijas Federācijas ideoloģiskās prioritātes 2024. gadam, bet nepieminēja Ukrainu, vēsta dialog.ua.

Kremļa vadītājs savā ikgadējā Jaungada uzrunā tautai nepieminēja Ukrainu vai notiekošo karu - tā vietā viņš lielu uzsvaru lika uz ideoloģiju. Atšķirībā no pagājušā gada, kad apsveikums tika ierakstīti Dienvidu militārā apgabala štābā ar militāristiem fonā, šogad Putins atkal atgriezās pie tradīcijām, runājot uz Kremļa fona. Amerikāņu bezpeļņas organizācijas Kara izpētes institūta (ISW) analītiķi veikuši Putina runas analīzi.

Jaungada runā Kremļa vadītājs atcerējās savu armiju, bet tikai tāpēc, lai pateiktos tai par "patiesību un taisnīgumu".

Krievijas diktators pasludināja 2024. gadu par “ģimenes gadu”. Putins uzsvēra, ka jebkura ģimene ir nācijas mugurkauls. 2023. gada pēdējās nedēļās Putins daudz runāja par Ukrainu un maksimālistiskajiem plāniem, tāpēc savā Jaungada uzrunā nolēma visu savu uzmanību veltīt Krievijas Federācijas iekšpolitikai.

Putina runa par ģimeni un ideoloģiju orientē Kremļa iekšējo politiku uz krievu tradīciju un vērtību saglabāšanu - šī retorika lieliski iekļaujas Putina vispārējā "krievu pasaules" ideoloģijā, kas savu auditoriju meklē ne tikai pašā Krievijas Federācijā, bet arī aiz tās robežām.

Analītiķi ir pārliecināti, ka Putins par Krievijas Federācijas iekšpolitikas un ārpolitikas pamatu izmanto "krievu pasaules" jēdzienu, un Kremļa redzējums par "krievu pasauli", neapšaubāmi, nākamgad ietekmēs Krievijas administratīvās, birokrātiskās un sociālkultūras prioritātes okupētajā Ukrainā, kā arī militāros mērķus kaujas laukā.