Ukrainas kara 678. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:23]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 2. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:23. Turcija neļaus caur saviem šaurumiem uz Melno jūru doties diviem mīnu traleriem, ko Ukrainai uzdāvinājusi Lielbritānija, pavēstīja Turcijas prezidenta administrācijas preses dienests, nostāju skaidrojot ar Montrē konvencijas prasībām. Preses dienests otrdien publicēja atbildi uz vārdā neminētu mediju vēstīm, ka traleri tiks ielaisti Melnajā jūrā. Atbilstoši 1936.gada Montrē konvencijai, skaidro preses dienests, kara gadījumā Turcijai ir jāslēdz savi šaurumi karojošo pušu kuģiem. Ankara to ir izdarījusi, kad Krievija uzbruka Ukrainai, norāda preses dienests.

22:06. 24 stundu laikā frontē notikušas 56 sadursmes, krievi mēģināja virzīties uz priekšu 4 virzienos, raksta pravda.com.ua.

21:23. Krievu masīvā uzbrukuma rezultātā 2.janvārī Ukrainā bojā gāja 5 cilvēki, vēl 130 tika ievainoti, bet pašā Kijivā turpinās ugunsgrēku dzēšana, ziņo pravda.com.ua.

20:42. Lielbritānija "turpinās būt stingri kopā ar Ukrainu, tai cīnoties pret agresiju un okupāciju", telefonsarunā Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim apliecināja Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks. "Premjerministrs izklāstīja Lielbritānijas valdības darba gaitu, lai sniegtu militāro un diplomātisko atbalstu Ukrainai, arī nodrošinot tālākas letālās palīdzības piegādes," teikts Dauningstrītas paziņojumā. Telefonsarunas gaitā Sunaks izteica līdzjūtību saistībā ar ukraiņu nogalināšanu un ievainošanu "barbariskajos krievu gaisa triecienos Ziemassvētku laikā".

18:50. Masīvais raķešu trieciens, ko Krievija 2.janvārī deva Ukrainai, Maskavai izmaksājis aptuveni 620 miljonus dolāru, vēsta izdevums "Forbes".

Par to liecina izdevuma aplēses, balstoties Ukrainas Gaisa spēku datos.

Atbilstoši provizoriskajai informācija Krievija 2.janvāra naktī un rītā uz Ukrainu kopumā raidījusi 99 dažādu veidu raķetes un uzbrukuma lidrobotus.

Pirmajā trieciena vilnī ienaidnieks uzbruka ar 35 lidrobotiem "Shahed-136/131". Tie visi tika notriekti.

Rīta pusē krievi lika lietā stratēģisko aviāciju - bumbvedējus Tu-95MS. Tie raidīja ne mazāk kā 70 spārnotās raķetes H-101/H-555/H-55.

18:02. Krievijas lielākās lidostas apkalpoto pasažieru skaits pērn atkal būtiski pieaudzis, neskatoties uz valstij noteiktajām sankcijām un pilna apmēra karadarbību Ukrainā.

Maskavas Šeremetjevas lidosta 2023.gadā apkalpoja aptuveni 36,6 miljonus pasažieru, kas ir par 28,7% vairāk nekā pirms gada, ziņo lidostas vadītāja vietnieks Andrejs Ņikuļins.

Taču lidostas apkalpoto pasažieru skaits joprojām ir krietni mazāks par 49,9 miljoniem 2019.gadā - pirms koronavīrusa pandēmijas un Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

17:00. Vācijas parlamenta Aizsardzības komisijas priekšsēdētāja Marī Agnese Štraka-Cimmermane no jauna aicina Vācijas valdību atbalstīt spārnoto raķešu "Taurus" piegādes Ukrainai, otrdien vēsta ziņu aģentūra AFP.

"Ukrainai vajadzīgs vairāk munīcijas, vairāk rezerves daļu, un raķetes "Taurus" ir jāsāk piegādāt nekavējoties, lai totāli apgrūtinātu krievu loģistiku," norādīja brīvo demokrātu (FDP) politiķe.

Vācijas paustā apņemšanās atbalstīt Ukrainu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, "kļūs par tukšu skaņu", ja Vācija kopā ar sabiedrotajiem neturpinās atbalstīt Ukrainu "krietni spēcīgāk".

16:02. ES vēstniece Ukrainā pēc Krievijas raķešu uzbrukumiem: "Krievija tiks saukta pie atbildības", vēsta pravda.com.ua.

15:26. Krievijai 2. janvāra uzbrukums izmaksājis aptuveni 620 miljonus dolāru, vēsta "Forbes".

14:15. Veicot plašu aviācijas uzbrukumu Ukrainai, Krievija otrdien nejauši bombardējusi arī kādu ciematu Voroņežas apgabalā Krievijas dienvidos, kas atrodas netālu no Ukrainas robežas, atzinušas Krievijas amatpersonas

13:27. Gaidāms, ka drīzumā par īpašiem nopelniem piešķirtā Lietuvas pilsonība tiks atņemta arī Krievijas baletdejotājai Ilzei Liepai, jo viņa publiski izteikusi atbalstu Putinam un Krievijas agresijai Ukrainā.

12:48. Krievija uz Ukrainu naktī uz otrdienu izšāvusi 99 raķetes, no kurām 72 notriekuši ukraiņu zenītartilēristi, pavēstījis Ukrainas armijas virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs.

Tajā skaitā notriektas visas desmit hiperskaņas raķetes "Kinžal", 59 no 70 spārnotajām raķetēm H-101, H-555 un H-55, kā arī visas trīs spārnotās raķetes "Kalibr". Zalužnijs informēja, ka krievi apšaudījuši civilās infrastruktūras objektus, rūpnīcas un militāros objektus.

11:51. Plaša mēroga Krievijas raķešu uzbrukuma 2. janvāra rītā cietusi arī parlamenta deputātes Kiras Rudikas māja Kijivā, ziņo pravda.com.ua.

"Šodien notika mana personīgā šausmu filma. Manu māju sasniedza sprādziena vilnis. Visur šrapneļi. Logu vairs nav. Bojāta fasāde. Mājas mājīgumu nomainījusi dūmu un elles smaka no Krievijas," sociālajos medijos rakstīja deputāte.

10:55. Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko ziņo, ka palielinājies otrdienas rītā Krievija raķešu triecienos divām lielākajām Ukrainas pilsētām nogalināto skaits. Iepriekš tika ziņots, ka dzīvību zaudējis viens cilvēks, taču kā liecina aktuālā informācija, tad bojāgājušas četras personas, bet vairāki desmiti cilvēku ievainoti.

10:33. Otrdienas rītā Krievija raķešu triecienos uzbruka divām lielākajām Ukrainas pilsētām, nogalinot vienu cilvēku un vairākus desmitus ievainojot.

Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņehubovs paziņoja, ka Krievijas raķešu triecienos Harkivā nogalināta sieviete un vēl 41 cilvēks ievainots. Savukārt Kijivā raķešu triecienos cieta pieci rajoni un ievainoti vismaz 20 cilvēki, no kuriem 19 nogādāti slimnīcā, apstiprināja Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kličko.

Kijivā vairākos rajonos traucēta ūdens un elektroapgāde.

09:24. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 360 820 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 810 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 5990 tankus, 11 100 bruņutransportierus, 8531 lielgabalu, 945 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 626 zenītartilērijas iekārtas, 329 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6710 bezpilota lidaparātus, 1710 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 11 365 automobiļus un autocisternas, kā arī 1284 specializētās tehnikas vienības.

08:45. Naktī uz otrdienu Ukrainas pretgaisa aizsardzība notrieca visus 35 Krievijas karaspēka pret Ukrainu palaistos trieciendronus "Shahed", paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

Trieciendroni palaisti no okupētās Krimas, kā arī Krievijas Krasnodaras novada.

08:09. Šogad gaidāmās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas varētu kavēt Ukrainas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) tālāko procesu, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta pētniece Aleksandra Palkova.

Pēc pētnieces paustā, ja jaunievēlētā EP sasaukuma politika nebūs tik atbalstoša tam, lai kandidātvalstis pievienotos ES, Ukrainas iestāšanās ES varētu prasīt vēl papildu laiku, tāpēc patlaban ir grūti precīzi iezīmēt, cik ilgs būs sarunu process starp Eiropas Komisiju un Ukrainu. Tāpat jāņem vērā, ka Ukraina atrodas karadarbības stāvoklī, kas ievērojami apgrūtina veicamās reformas.

07:53. Krievijas karaspēks otrdienas rītā pret Ukrainu vērš plašu raķešu uzbrukumu, paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

"Raķešu apdraudējums rajonos, kur izsludināta trauksme! Spārnoto raķešu palaišanas no "Tu-95MS" lidmašīnām apdraudējums no Tu-95MS lidmašīnām," Ukrainas bruņoto spēku Gaisa spēki ziņoja platformā "Telegram", piebilstot, ka pacēlušies 16 Krievijas stratēģiskie bumbvedēji "Tu-95MS". Lidojošās raķetes fiksētas Sumu un Kijivas apgabalā.

06:40. Naktī uz 2. janvāri atsevišķos Ukrainas reģionos tika izsludināta gaisa trauksme. Gaisā atrodas 16 Krievijas bumvedēji, vēsta pravda.com.ua.

00:10. Norvēģija atļauj tiešo ieroču un aizsardzības aprīkojuma pārdošanu Ukrainai, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais