Itāļi vēlas picu iekļaut UNESCO kultūras mantojumu sarakstā

© publicitātes foto

Itālijas pilsoņi aicinājuši UNESCO kultūras mantojumu sarakstā ierakstīt tradicionālo Neapoles picu. Šīs idejas lielākie atbalstītāji ir vietējie zemnieki, kas norāda, ka tradicionāli izmantotos vietējos produktus mūsdienās pārāk bieži aizstāj ar importētiem.

Itāļi nesen veiktā aptaujā atzinuši, ka itāļus kā nāciju vislabāk raksturo tieši šis ēdiens. Šis picas paveids radies 18. gadsimtā, tā galvenās sastāvdaļas ir tomāti un mocarellas siers. Makaroni aptaujā ierindoti tikai otrajā vietā.

Pēc vairāku gadu lobēšanas nesen tika panākts, ka UNESCO par kultūras mantojumu atzina Vidusjūras diētu. Tagad Itālija sagatavojusi sarakstu ar tradīcijām, kuras sarakstā varētu iekļaut šogad, bez Neapoles picas, tajā ir arī zirgu skriešanās sacīkstes Palio di Siena, vijoļu izgatavošanas tradīcija Kremonā, Viaredžo karnevāls un seni festivāli dažādās pilsētās. Tāpat sarakstā iekļauta vīnkoku audzēšana Pantelerijas salas vulkāniskajās augsnēs, kas pasargā tos no asajiem jūras vējiem. No vīnogām tiek gatavots Passito desertvīns.

No šī saraksta Itālija UNESCO izvērtēšanai iesniegs divas tradīcijas. Itāļu avīze Corriere della Sera ziņo, ka vislielākās izredzes iekļūt sarakstā ir picai un Kremonas vijoļmeistariem.

Svarīgākais