Ukrainas kara 674. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:21]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 29. decembrī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:21. Krievijas šodien veiktajos uzbrukumos Ukrainai dzīvību zaudējuši 30 cilvēki un vairāk nekā 160 tikuši ievainoti, paziņojis Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko.

21:05. Lielbritānija nosūtīs Ukrainai aptuveni 200 pretgaisa aizsardzības raķetes, piektdien paziņojis Lielbritānijas aizsardzības ministrs Grānts Šapss. Londona ar šādu paziņojumu nākusi klajā pēc Krievijas īstenotā plašā uzbrukuma Ukrainas pilsētām ar raķetēm un droniem.

20:03. Ukrainas valdība uzskata, ka Krievijas armijai ir pietiekami daudz raķešu un dronu, lai turpinātu spēcīgus gaisa uzbrukumus Ukrainai.

"Krievi jau daudzus mēnešus ir uzkrājuši raķetes tieši šim nolūkam: uzbrukumiem dzīvojamām ēkām, iepirkšanās centriem un slimnīcām," sociālajā tīklā "Facebook" šodien paziņoja Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs. Viņaprāt, Krievija spēj turpināt šos uzbrukumus, neizjūtot raķešu trūkumu.

19:40. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apmeklējis Avdijivku, kurai regulāri uzbrūk Krievijas spēki.

"Avdijivka, es apmeklēju 110.mehanizētās brigādes pozīcijas," sociālajā tīklā "Telegram" piektdien paziņoja Zelenskis. Prezidents arī publicēja video, kurā redzams, kā viņš pie zīmes ar pilsētas nosaukumu pasniedz karavīriem medaļas.

"Šis ir viens no sarežģītākajiem frontes līnijas rajoniem," norādīja Zelenskis.

17:43. Piektdien Krievijas triecienā Ļvivai 44 gadu vecumā nogalināts Ukrainas basketbola izlases bijušais spēlētājs un treneris Viktors Kobzistijs, informē Ukrainas Basketbola federācija.

Krievijas armija aizvadītajā naktī pret vairākām Ukrainas pilsētām veica masīvu raķešu un dronu triecienu, nogalināti vismaz 26 cilvēki, bet vairāk nekā 120 ievainoti.

16:48. Polijas gaisa telpā piektdien no Ukrainas ielidojusi un pēc tam izlidojusi Krievijas raķete, pavēstīja Polijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Veslavs Kukula.

15:59. Krievija turpina ļaunprātīgi izmantot ANO Drošības padomi, apgrūtinot tās darbu, secina ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš norāda, ka Krievija ar militārā spēka izmantošanu mēģina mainīt valstu robežas, tādējādi aizstājot likuma varu ar spēka diktātu. Latvija un līdzīgi domājošās valstis aicina Ķīnu un citas valstis norobežoties un nosodīt Krievijas rīcību. Tāpēc Latvija kopā ar līdzīgi domājošiem partneriem turpina uzturēt starptautisku spiedienu pret Krieviju.

14:33. Nule notikušie Krievijas brutālie raķešu triecieni mierīgajām Ukrainas pilsētām liecina, ka diktators Vladimirs Putins "neapstāsies ne pie kā, līdz nebūs sasniedzis savu mērķi iznīcināt brīvību un demokrātiju", piektdien pauda Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks.

"Mēs neļausim viņam uzvarēt. Mēs turpināsim būt kopā ar Ukrainu - tik ilgi, cik vajadzīgs," platformā "X" uzsvēra premjers.

13:59. Latvijas sniegtais atbalsts Ukrainai kopš Krievijas agresijas sākuma ir sasniedzis 595 miljonus eiro, kas mērojams 0,85% apjomā no iekšzemes kopprodukta.

12:18. Krievija piektdien uz Ukrainu raidījusi aptuveni 110 raķetes, platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. "Dzemdību nams, mācību iestādes, tirdzniecības centrs, daudzstāvu un privātie nami, komerciāla noliktava, auto stāvvieta. Kijiva, Ļviva, Odesa, Dņipro, Harkiva, Zaporižja un citas pilsētas," uzskaitīja prezidents.

"Šodien Krievija sita ar teju visu, kas ir tās arsenālā: [raķetes] "Kinžal", S-300, spārnotās raķetes, droni. Stratēģiskie bumbvedēji raidīja raķetes H-101/H-505. Aptuveni 110 raķetes tika raidītas, liela daļa tika notriekta," norādīja Zelenskis.

11:01. Amaptersona ziņo, ka palielinājies nogalināto cilvēku skaits Krievijas armijas aizvadītās nakts uzbrukumos vairākām Ukrainas pilsētām. Iepriekš tika ziņots par vienu bojāgājušo, šobrīd zināms, ka dzīvību zaudējuši vismaz 10 cilvēki, bet vairāki desmiti ievainoti. Galīgais upuru skaits, domājams, būs lielāks.

Dņipropetrovskas apgabalā nogalināti četri, Odesas apgabalā - divi cilvēki, Kijivā - arī divi, bet Ļvivā un Harkivā - pa vienam cilvēkam. Kijivā ievainoti 17 cilvēki, Odesas apgabalā - desmit.

Dati par ievainotajiem citos reģionos vēl tiek apkopoti.

10:41. Ukrainas bēgļu izglītošanai laika posmā no 2024.gada 1.janvāra līdz 31.augustam varētu tikt piešķirti 5 111 626 eiro, izriet no Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotā rīkojuma projekta, kas nodots saskaņošanai.

09:52. Krievijas armija aizvadītajā naktī pret vairākām Ukrainas pilsētām veica masīvu raķešu un dronu triecienu, Kijivā un Harkivā viens cilvēks nogalināts, bet 15 ievainoti, pavēstīja amatpersonas. Upuru skaits, domājams, pieaugs.

08:58. Naktī uz piektdienu Krievija veikusi masīvus triecienus ar raķetēm un droniem vairākām Ukrainas pilsētām, arī Harkivai, Ļvivai, Odesai un galvaspilsētai Kijivai, pavēstīja amatpersonas. Kijivā bija dzirdami sprādzieni, platformā "Telegram" pavēstīja mērs Vitālijs Kličko.

"Šodien piecos no rīta fašistu sekotāji veica triecienu mierīgai pilsētai ar raķetēm S-300. Harkivā nodārdēja desmit sprādzieni," pavēstīja Harkivas apgabala policija.

Naktī veikti triecieni Sumiem un Konotopai.

00:10. Krievijas iebrucēji ar artilēriju apšaudīja vairākus Zaporižjas rajona ciemus un pilsētas, kā rezultātā gāja bojā trīs civiliedzīvotāji, ziņo pravda.com.ua.