Vācijas policija: Politiķu bezdarbības dēļ vecgada vakarā atkal sagaidāmas vardarbīgas nekārtības.

© Scanpix

Vācijas policistu arodbiedrības (GdP) priekšsēdētājs Johens Kopelke paziņojis, ka politiķu bezdarbības dēļ vecgada vakarā atkal sagaidāmas vardarbīgas nekārtības.

"Kopš pagājušā gada vardarbības Berlīnē (..) ikvienam zināms, ka kaut kas mūsu sabiedrībā nav kārtībā. Mums vienkārši uz to jāreaģē," ceturtdien laikrakstā "Rheinische Post" publicētajā rakstā norāda Kopelke. "Mums beidzot kaut kas jādara šajā sakarā."

"Politiķi ir mūs nodevuši," piebildis policistu arodbiedrības vadītājs. "Kāpēc viņi beidzot nav piešķīruši mums tiesiskus līdzekļus, lai konsekventi vērstos pret vardarbībā iesaistītajiem? Un kāpēc mēs neesam aizlieguši tirgot pirotehniku Jaungada priekšvakarā, kā mēs to darām visu pārējo gadu?"

Pirotehniskos līdzekļus Vācijā atļauts mazumtirdzniecībā tirgot tikai gada pēdējās trijās dienās un tikai ierobežotā daudzumā.

Visa gada garumā atļauts iegādāties tikai brīnumsvecītes, kas Vācijā tiek klasificētas kā "iekštelpu pirotehnika".

Pagājušajā gadā līdztekus tradicionālajai uguņošanai pilsētu ielās atsevišķos Berlīnes un citu lielo pilsētu rajonos pirotehniskie līdzekļi tika vērsti pret policistiem un citu sabiedriskās drošības dienestu darbiniekiem, tajā skaitā pret ugunsdzēsējiem un ātrās palīdzības mediķiem. Policija ziņoja, ka dažos gadījumos ugunsdzēsēji un ātrās palīdzības brigādes tikušas apzināti ievilinātas slazdos, kur tās tika pakļautas tīšiem uzbrukumiem.

Šie incidenti izsauca valsts mēroga sašutumu.

Kopelke brīdinājis, ka šogad šie uzbrukumi var atkārtoties.

Viņam piebalsojis arī Vācijas Ugunsdzēsēju apvienības (DFV) vadītājs Karls Heincs Banzē.

"Valstij ir pienākums gādāt, lai tie, kas uzbrūk [valsts dienestu darbiniekiem], tiek sodīti ar visu likuma bardzību," sarunā ar aģentūru DPA uzsvēris Banzē.

Aizliegt pirotehnikas tirdzniecību aicinājis arī nevalstiskās organizācijas "Vācijas Vides rīcība" (DUH) vadītājs Jirgens Rešs, norādot arī uguņošanas negatīvo ietekmi uz mājdzīvniekiem un savvaļas putniem.

Jirgens norādījis, ka varasiestādes līdz šim atteikušās runāt ar DUH par uguņošanas aizliegumu, lai gan to atbalsta vairums pilsoņu.

Viņš piebildis, ka iekšlietu ministrei Nensijai Fēzerei atlikušas vien dažas dienas, lai rīkotos, jo pretējā gadījumā viņai būs jāuzņemas atbildība par "vardarbību, māju un dzīvokļu ugunsgrēkiem, gaisa piesārņošanu un daudzu tūkstošu ļaužu savainošanu".

Savukārt Vācijas mediķu apvienības vadītājs Klauss Reinhards sarunā ar "Rheinischen Post" norādījis nevien uz papildu cietušajiem, kas uguņošanas rezultātā nonāks jau tā pārpildītajās slimnīcu palātās, bet arī uz traumatisko pieredzi, ko pirotehnikas eksplozijas rada tiem, kas bēguši no kara.

Neviens nevēlas atteikties no Jaungada svinībām, taču "nekontrolētas eksplozijas" nav obligāta to sastāvdaļa, uzsvēris Reinhards.

Šogad Berlīnē vecgada vakarā plānota plašākā policijas operācija pēdējo desmitgažu laikā, aģentūru DPA informējusi galvaspilsētas policijas komisāre Barbara Slovika. Arī citās Vācijas pilsētās kārtības uzturēšanai norīkots liels skaits policistu.

Pasaulē

ASV republikāņu prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps trešdien atbalstītāju mītiņā Longailendā, netālu no Ņujorkas, solīja, ka dosies uz Ohaio štata Springfīldu - pilsētu ar lielu Haiti imigrantu kopienu, kas izpelnījusies ievērību visas valsts mērogā pēc Trampa nepatiesajiem apgalvojumiem, ka imigranti tur ēd suņus un kaķus.