Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperti brīdina par Krievijas plāniem paplašināt karu: Somija kļūst par "otro Ukrainu"

© Scanpix

Krievijas Federācijā ir vērojamas paralēles starp Ukrainu un Somiju, kas liek domāt, ka Kremļa nākotnes ideoloģiskie un teritoriālie mērķi neaprobežojas tikai ar Ukrainu vien - par to savā jaunākajā ziņojumā raksta ASV Militāro studiju institūts (ISW).

Viens no Krievijas militāro emuāru autoriem 26. decembrī. rakstīja, ka nesen noslēgtā līguma rezultātā ASV ieguva piekļuvi 35 militārajām bāzēm Somijā, Zviedrijā un Dānijā, tostarp Somijas bāzei, kas atrodas 137 km attālumā no robežas ar Krievijas Federāciju. Kopumā Vašingtonai ir 15 militārie objekti Somijā un 17 Zviedrijā.

Pēc informācijas avota Krievijā, Somija kļūst par "otru Ukrainu", iespējams, pateicoties Somijas "neonacistu organizāciju un nacionālistu kustību, piemēram, Karēlijas nacionālā bataljona" uzplaukumam.

Neonacisma un nacionālisma pieminēšana atbilst dažiem galvenajiem ideoloģiskajiem pamatojumiem, ko Kremlis izmantoja arī pēc vērienīgā iebrukuma Ukrainā.

Pēdējā laikā Krievijas Federācija ir veikusi dažādus pasākumus, lai vērstos pret militārpersonām kaimiņvalstīs - tikko izveidoja Ļeņingradas militāro apgabalu jeb potenciālo kaujas zonu gar Krievijas-Somijas robežu. Arvien agresīvāka retorika un militārā pozīcija pret Somiju liek domāt, ka Krievijas Federācijai ir plašāki mērķi ārpus Ukrainas, it īpaši, ja Somija pievienosies NATO.

ISW analītiķi neuzskata, ka pašreizējiem Krievijas Federācijas militārajiem spēkiem ir pietiekami daudz potenciāla, lai radītu draudus Somijai vai kādai citai NATO valstij. Tomēr militārā retorika dod pamatu turpmākiem aizliegumiem un spriedzei vai aliansēm, radot bažas par Krievijas Federācijas ilgtermiņa mērķiem.