Japānā Fukušimas AES radiācija nav tik augsta kā ziņots

Japānas AES operatora "Tokyo Electric Power Co" ("Tepco") pārstāvji precizē, ka Fukušimas -1 atomelektrostacijas otrā energobloka turbīnu zāles esošajā ūdenī radiācijas līmenis nav tik augsts kā ziņots iepriekš, vēsta BBC news.

Jau ziņots, ka svētdien no Fukušimas -1 atomelektrostacijas otrā energobloka turbīnu zāles evakuēti darbinieki, jo radiācijas līmenis tur esošajā ūdenī 10 miljonus reižu pārsniedz normālo līmeni. Daudzi darbinieki metušies bēgt līdz ko ieraudzījuši dozimetra mērījumus, līdz ar to otrais mērījums nemaz nav ticis veikts.

"Tepco" pārstāvis Takasi Kurita norādījis:" Tā bija kļūda,šim skaitlim nevar ticēt, mēs ļoti atvainojamies." Dienas otrajā pusē notiekot jauni mērījumi.

"Tepco" pārstāvji norāda, ka radiācijas līmeņa paaugstināšanās iemesls varbūt reaktora aktīvās zonas apvalka bojājums, bet pilnībā šo pieņēmumu apstiprināt nevar.

Viņi arī nevarēja precizēt, kad atsāksies remontdarbi.

Radioaktīvā joda līmenis okeānā 300 metru no krasta svētdien pārsniedza normu 1850 reizes, bet sestdien tika ziņots par 1250 reizes vairāk par normu ūdenī esošo radioaktīvā joda daudzumu.

Kā norāda Japānas ierēdņi, radiācijas līmenis okeānā samazināsies tuvāko astoņu dienu laikā.

Japānas valdības pārstāvis Jukio Edano paziņojis, ka situācija Fukušimas AES tiek kontrolēta, bet bīstamība joprojām ir augsta."Spriežot pēc visa, mums pagaidām izdodas izvairīties no visbriesmīgākās situācijas, bet bīstamība saglabājas," sacīja Edano.

ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūra (IAEA) palielinājusi savu speciālistu skaitu, kuri strādā Fukušimas -1 AES. IAEA arī norāda, ka krīze AES varētu ilgt vairākus mēnešus.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais