Ukraiņi atklājuši savu jauno ieroci

© Scanpix

Ukrainas drošības dienests nodemonstrējis jaunu jūras dronu - Kozak Mamai, ziņo lrytas.lt.

Jūras drons Kozak Mamai ir viens no ieročiem, ko Ukrainas spēki aktīvi izmanto, lai dotu triecienu Krievijas karakuģiem, kas darbojas Melnajā jūrā uz dienvidiem no Ukrainas. Tas izmantots arī, lai uzbruktu Krimas tiltam, pastāstīja Ukrainas drošības dienesta amatpersonas.

Lai arī lielākā daļa detaļu paliek neatklātas, tomēr Ukrainas drošības dienesta amatpersonas apliecināja, ka bezpilota lidaparāts Kozak Mamai ir "ātrākais objekts Melnajā jūrā” - tā ātrums sasniedz 110 km/h. Bezpilota lidaparāta vienīgā misija ir sasniegt ienaidnieku un to uzspridzināt.

Kozak Mamai ir 6 metrus garš, un tam ir uzstādīta kamera un satelītu sakaru sistēma. Tas ir izgatavots no ložu necaurlaidīga materiāla.

Ukrainas Drošības dienesta pārstāvis atgādināja, ka šādus dronus ražo tikai Ukrainā, darbnīcās, kas ir paslēptas zem zemes.

Izdevums Defence Express raksta, ka ir zināms, ka Ukrainas Drošības dienests darbojas arī ar Sea Baby - tas ir vēl viens 2023. vasarā piegādātais drons, kas bija iesaistīts arī Krimas tilta uzbrukumos, un tas var pārvadāt aptuveni 850 kg sprāgstvielu.

"Tas nav tikai jūras drons - tā ir daudzfunkcionāla platforma, kas tiek izmantota mūsdienās, turklāt ļoti veiksmīgi," sacīja Ukrainas Drošības dienesta komandieris Vasilis Maļuks, runājot par Sea Baby.