Ukrainas kara 673. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:08]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 28. decembrī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:08. Krievijai sagraujot Kahovkas HES, Ukrainas Hersonas apgabalā jūnijā izcēlās plūdi, kuros, domājams, gāja bojā daudz vairāk cilvēku, nekā aplēsusi Krievija vai pat Ukraina, secinājusi ziņu aģentūra AP.

Runa ir par simtiem bojāgājušo, izmeklēšanā noskaidrojuši AP žurnālisti.

AP secinājusi, ka Krievijas okupācijas varasiestādes "ievērojami un apzināti" par zemu novērtēja bojāgājušo skaitu plūdu laikā. Žurnālistu aptaujātie liecinieki stāsta, ka okupanti kontrolēja miršanas apliecību izsniegšanu un nekavējoties aizvāca cilvēku mirstīgās atliekas, kuras nebija pieprasījuši tuvinieki. Okupanti arī neļāva vietējiem medicīnas darbiniekiem un brīvprātīgajiem piekļūt mirušajiem.

20:37. Nīderlandes Karaliskās armijas komandieris Martins Veins ceturtdien publicētā intervijā laikrakstam "Telegraaf" brīdinājis, ka gan Nīderlandes bruņotajiem spēkiem, gan sabiedrībai ir jāsagatavojas iespējamam karam ar Krieviju.

19:44. Ieņemot Marjinku, Krievijas taktiskie ieguvumi būs ierobežoti un tas nekļūs par atspēriena punktu turpmākām uzbrukuma operācijām, secinājusi ASV Kara pētniecības institūts (ISW). Pēc ISW analītiķu domām, ja Krievijas spēki būtiski neuzlabos savas spējas veikt ātru mehanizētu virzīšanos uz priekšu, par ko nekas neliecina, tad Marjinkas ieņemšana tiem nenodrošinās būtisku progresu. 25.decembrī publicēti ģeolokācijas dati liecina, ka Krievijas karaspēks ir pavirzījies uz priekšu Marjinkas ziemeļu daļā. ISW novērtēja, ka Krievijas spēki, visticamāk, kontrolē lielāko daļu, ja ne visu Marjinku, neraugoties uz to, ka 26.decembrī vēl nebija vizuāla apstiprinājums tam, ka Krievija ir pilnībā ieņēmusi šo pilsētu. ISW norādīja, ka nelielā un pilnībā iznīcinātā apdzīvotā vieta nenodrošina Krievijas spēkiem drošu operatīvo bāzi, no kuras varētu izvērst turpmākas uzbrukuma operācijas.

18:44. Trīs militārpersonas, kuru nāvessoda izpildes video nesen parādījās tiešsaistē, bija Ukrainas bruņoto spēku 82. atsevišķās gaisa triecienbrigādes karavīri, ziņo pravda.com.ua.

17:40. Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) ceturtdien veikusi 57 000 eiro maksājumu starptautiskai nevalstiskajai organizācijai "HALO Trust", lai atbalstītu atmīnēšanas pasākumus Čerņihivas, Sumu un Harkivas apgabalos Ukrainā, aģentūru LETA informēja ĀM.

16:16. Maskavā Tveras rajona tiesa pērn notikušās akcijas "Majakovska lasījumi" dalībniekiem dzejniekiem Artjomam Kamaradinam un Jegoram Štovbam piespriedusi attiecīgi septiņus un piecus gadus cietumā, ceturtdien vēsta "Radio Brīvība". Dzejnieki bija apsūdzēti aicinājumos uz "darbībām, kas ir vērstas pret valsts drošību", kā arī "naida kurināšanā" pret Donbasa prokrieviskajiem kaujiniekiem saistībā ar dzejoļiem, ko viņi deklamēja Maskavas centrā pie Majakovska pieminekļa. Akcija notika 2022.gada 25.septembrī.

15:16. Lietuva šogad piešķīrusi 4,6 miljonus eiro vairāk nekā 1000 Ukrainas pilsoņu studiju apmaksāšanai, ceturtdien informēja Lietuvas Izglītības, zinātnes un sporta ministrija.

14:14. Krievija ir zaudējusi trīs lielus desantkuģus Melnajā jūrā, vēl 10 palikuši, ziņo pravda.com.ua.

12:40. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija ar Ukrainas vadību spriež par Ukrainas Bruņoto spēku pāriešanu uz dziļāku aizsardzību valsts austrumos, vēsta izdevums "Politico", atsaucoties uz vairākām Eiropas un ASV amatpersonām. Izmaiņas ir vērstas uz to, lai pastiprinātu Kijivas pozīcijas un nodrošinātu tai "spēcīgākas kārtis" sarunās ar Maskavu.

11:37. Eiropas Savienība (ES) strādā pie plāna, lai piešķirtu Ukrainai 20 miljardus eiro, apejot Ungāriju, gadījumā ja ar Budapeštu neizdosies vienoties, vēsta laikraksts "Financial Times", atsaucoties uz avotiem.

10:37. ASV valdība trešdien paziņoja par pēdējo pašlaik apstiprinātās militārās palīdzības paketi Ukrainai, un ASV Kongresam tagad jāizlemj, vai turpināt atbalstīt Kijivas cīņu pret Krievijas iebrukumu. Pēdējā militārās palīdzības paketē Ukrainai līdz 250 miljonu ASV dolāru vērtībā ir ietverta "pretgaisa aizsardzības munīcija, citas pretgaisa aizsardzības sistēmu sastāvdaļas, papildu munīcija augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmām (HIMARS), 155 milimetru un 105 milimetru kalibra artilērijas munīcija, pretbruņu munīcija, un vairāk nekā 15 miljoni munīcijas zalvju," paziņoja Valsts departaments.

09:11. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 356 670 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 920 iebrucēji.

08:00. Krievijas iebrucēji veido sarakstus ar bērniem okupētajās Ukrainas teritorijās, kurus viņi plāno caur Baltkrieviju aizvest uz Krieviju, kas sarežģīs viņu atgūšanu, paziņoja Ukrainas cilvēktiesību komisārs Dmitro Lubinecs.

00:10 Amerikāņu iznīcinātāji F-16, iespējams, jau atrodas Ukrainā, raksta Newsweek, atsaucoties uz avotu ASV valdībā.

Pēdējo trīs nedēļu laikā Ukrainas bruņotie spēki notriekuši astoņas Krievijas lidmašīnas. Tāpat naktī uz 26.decembri tika iznīcināts lielais Novočerkaskas desantkuģis. Krievijas propagandisti ir nobažījušies, ka Ukrainas bruņotie spēki to spējuši paveikt, pateicoties iznīcinātājiem F-16, atzīmē izdevums.

Šī informācija nav oficiāli apstiprināta.

Svarīgākais