Krievijas uzbrukums Baltijas valstīm var sašķelt NATO, par Putina plānu brīdina vācu eksperts

© Scanpix

Militārais eksperts Kristians Molings brīdina, ka Krievijai ir plāns sagraut NATO no iekšpuses, un tam nebūtu nepieciešama militāra uzvara. Pēc eksperta domām, NATO nebūs spēju sevi aizstāvēt un tā tiks iznīcināta. Tomēr ne mazāk bīstami ir iekšējie strīdi, kas sašķeļ aliansi, raksta tv3.lt.

Eksperts uzskata, ka Krievijai būtu nepieciešami seši līdz desmit gadi, lai atjaunotu savu armiju, līdz tā varētu uzdrošināties uzbrukt NATO. "Pulkstenis sāk iezīmēt Ukrainas sīvo kauju beigas," komentēja Kristians Molings.

Runājot, par Krievijas stratēģiju, viņš saka:

“Es nedomāju, ka Krievijas stratēģija ir vērsta uz NATO no teritoriālā viedokļa. Drīzāk tā ir viltība, lai organizācijai radītu zaudējumus jau pašā sākumā. Var teikt, ka Krievija gaida NATO šķelšanos jautājumā, vai aizstāvēties vai "pieņemt Kremļa piedāvājumu" un atteikties no dažām savām teritorijām. Lielisks piemērs ir arī Baltijas valstis.”

Pēc Molinga domām, ja NATO sabruks, būtu jāatrisina daudzu atsevišķu valstu problēmas, un tas ir lielākais risks.

Saskaņā ar militārā eksperta teikto, šobrīd joprojām lielas un nozīmīgas Eiropas valstis, kas galvenokārt atrodas Rietumeiropā, neveic straujas un lielas investīcijas militārajā rūpniecībā.

“Šodien militārpersonām nav tādu aizsardzības spēju, kas būtu nepieciešamas, lai novērstu vai apturētu Krievijas uzbrukumu NATO robežai, ja šāds uzbrukums notiktu. Ir resursu trūkums. Līdz ar to kopējā Eiropas aizsardzības kapacitāte šobrīd ir ļoti zemā līmenī,” brīdina Molings.

Pasaulē

ASV izklaides kompānija "Paramount" apvienosies ar kinostudiju "Skydance", tādējādi noslēdzot gadu desmitiem ilgušo Redstounu ģimenes dominēšanu Holivudā un piesaistot ļoti nepieciešamo finansējumu "Paramount", kas ar grūtībām pielāgojas izmaiņām izklaides industrijā.