Dienvidkoreja beidzot apturējusi Krievijas Federācijas gāzes projektu

© Scanpix

Samsung Heavy Industries paziņojums par atteikšanos piegādāt Krievijai iekārtas beidzot pilnīgi apturējis Arctic LNG-2 projekta attīstības plānus, raksta dialog.ua.

Dienvidkoreja paziņojusi par atteikšanos būvēt tankkuģus Krievijai - Dienvidkorejas uzņēmums Samsung Heavy Industries, kas bloku pēc bloka komplektē Krievijas tankkuģus, otrdien paziņoja, ka pārtrauks iekārtu ražošanu 10 no 15 Arktikas LNG kuģiem.

Līdz ar to Krievija ir zaudējusi piekļuvi galvenajām tehnoloģijām, kas ir nepieciešamas tās nozares attīstībai, raksta The Moscow Times. Uzņēmums paziņoja, ka pieņēmis lēmumu saistībā ar Rietumvalstu noteiktajām sankcijām pret Krieviju - sankcijas aizliedz uz Krieviju eksportēt tehnoloģijas, kuras varētu izmantot militāriem mērķiem.

Samsung Heavy Industries ir viens no pasaulē lielākajiem SDG tankkuģu bloku ražotājiem. Uzņēmums ar Krievijas Federāciju noslēdzis līgumus par Arktikas LNG kuģu būvniecību par vairākiem miljardiem dolāru. Dienvidkoreja ir vadošais sašķidrinātās gāzes tankkuģu ražotājs, bet Samsung piedāvā pilnu tehnoloģiju un ražošanas iespēju klāstu - no tā tankkuģus pasūta gandrīz visi lielākie SDG tirgus dalībnieki.

Šobrīd Krievija tiek svītrota no šī saraksta, un šādas nišas tehnoloģiskās ķēdes “importa aizstāšana” parasti ir sarežģīta, bet sairstošajai Krievijas ekonomikai, visticamāk, vienkārši neiespējama.

Samsung Heavy Industries atteikšanās būvēt blokus Krievijas LNG tankkuģiem ir vēl viens trieciens Krievijas ekonomikai. Rietumvalstu noteiktās sankcijas jau ir novedušas pie Krievijas gāzes un naftas eksporta samazināšanās, un šis lēmums ir pierādījums tam, ka Rietumu sankcijas sāk nopietni ietekmēt Krievijas ekonomiku.