Ukrainas kara 672. diena. Jaunākā informācija [21:55]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 27. decembrī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:55. Ukrainas Ģenerālprokuratūra saistībā ar tīmeklī publicēto video, kurā redzams, kā, domājams, krievu karavīri nošauj ukraiņu gūstekņus, ierosinājusi krimināllietu par kara likumu un paražu pārkāpšanu un tīšu slepkavību.

Platformā "Telegram" vairākos kanālos publicēts no drona uzņemts video, kurā redzams, kā uz trim militārās formās tērptiem cilvēkiem, kas nometušies ceļos, no dažu metru attāluma šauj savādākās formās tērpti cilvēki.

Noskaidrots, ka Krievijas karavīri nošāvuši sagūstītus Ukrainas karavīrus, kas nav izrādījuši pretošanos, apliecināja Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

20:03 Stratēģisko nozaru ministrs Aleksandrs Kamišins sacīja, ka Ukraina kopā ar ASV attīsta savas pretgaisa aizsardzības sistēmas FrankenSAM, kas jau darbojas Ukrainas teritorijā.

"FrankenSAM ir mūsu produktīvā sadarbība ar mūsu amerikāņu partneriem. Mēs paņēmām savas padomju sistēmas, integrējām tās ar mūsu Rietumu partneriem un viņu raķetēm, palaišanas ierīcēm un nonācām pie jaunas hibrīdgaisa aizsardzības sistēmas," brīfingā sacīja Kamišins.

Pēc viņa teiktā, hibrīdā pretgaisa aizsardzība ir ātrs risinājums, kas "sniegs rezultātus šoziem". Ministrs arī uzsvēra, ka pirmie FrankenSAM projektu portfeļa risinājumi "jau strādā kaujas laukā".

19:34 Problēmu laikā ar Rietumu palīdzību Ukrainai Džo Baidena administrācija un Eiropas amatpersonas klusi maina Ukrainas atbalsta stratēģiju, pārceļot uzsvaru no pilnīgas uzvaras pār Krieviju uz Kijevas pozīciju uzlabošanu iespējamās sarunās par kara izbeigšanu.

Kā intervijā Politico sacīja Baltā nama amatpersona un Vašingtonā bāzēts Eiropas diplomāts, kurš vēlējās palikt anonīms, šādas miera sarunas, visticamāk, nozīmētu Ukrainas teritorijas nodošanu Krievijai.

18:38 Uz laiku okupētajās teritorijās krievi turpina neievērot starptautiskās tiesības un veido slimnīcas okupantu ārstēšanai civilajās iestādēs. Par to ziņo Nacionālās pretošanās centrs (CNS).

Tiek atzīmēts, ka uz laiku okupētajās dienvidu teritorijās fiksēti gadījumi, kad lauku kultūras centros un izglītības iestādēs tiek izveidotas slimnīcas, kuras nedarbojas Kremļa pilna mēroga iebrukuma dēļ.

18:03 Ukrainas jūras kājnieki kārtējā uzbrukuma mēģinājuma laikā sakāva bēdīgi slavenās Krievijas Melnās jūras flotes 810. jūras kājnieku brigādes krievu okupantus. Par to ziņo Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Stratēģiskās komunikācijas departaments.

Tiek atzīmēts, ka šis bija koordinēts gaisa izlūkošanas darbs, 36. jūras kājnieku brigādes FPV dronu RUBpAK "Owls" ekipāžas, Nikolajevas jūras kājnieku Melnā bataljona "Apustuļa Pētera kurjeri", 501. atsevišķais bataljons. Jūras kājnieki un blakus esošo vienību kaujas brāļi.

16:52 Pēdējās diennakts laikā Ukrainas militārpersonas Hersonas virzienā atvairīja vairāk nekā desmit Krievijas iebrucēju uzbrukumus, iznīcināja trīs desmitus iebrucēju un ienaidnieka militārās tehnikas. Par to ziņo Dienvidu aizsardzības spēki.

Atzīmēts, ka aizvadītajā diennaktī iebrucēji Dņepras kreisajā krastā veikuši 14 neveiksmīgus uzbrukumus, taču visus atvairījuši ukraiņu aizstāvji. Cietuši zaudējumus kaujas līnijā, ienaidnieks atkāpās savās pozīcijās.

15:35 Ukrainas bruņoto spēku uzbrukuma laikā uz lielā desantkuģa Novočerkassk klāja varēja atrasties aptuveni 80 cilvēku. To radio Brīvības ēterā sacīja Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku preses sekretārs Dmitrijs Pletenčuks.

14:19 Ukrainā par 750 tūkstošiem ierakstu palielināts militārajam dienestam pakļauto iedzīvotāju reģistrs. Šobrīd 88% datu ir pārbaudīti.

Kā intervijā DOU skaidroja Ukrainas Aizsardzības ministrijas CDTO (Digitālās transformācijas menedžere) Jekaterina Černogorenko, šis reģistrs ir mobilizējamo iesaucamo bāze. Tur nav iekļauti dienējošo militārpersonu dati.

Pēc viņas teiktā, “Obereg” nosacīti darbojas kā pasu reģistrs jeb Vienotais valsts demogrāfiskais reģistrs ar iedzīvotāju personīgo informāciju.

13:33 Naktī iebrucēji masveidā uzbruka Ukrainas dienvidiem. Odesas reģionā no notriekta drona krītot gruvešiem gāja bojā un tika ievainoti cilvēki, tostarp kāds pusaudzis.

"Naktīs ienaidnieks uzbruka dienvidu reģioniem ar Shahed-131/136 tipa uzbrukuma bezpilota lidaparātiem. Divi uzbrukumu viļņi ar 15 minūšu intervālu sastādīja 7 stundas intensīva kaujas darba. Gaisa aizsardzības spēki iznīcināja 17 kamikadzes bezpilota lidaparātus: 12 Odesas apgabalā, 3 Nikolajevskā, 2 - Vinnicas apgabalā,» ziņoja Dienvidukrainas Aizsardzības spēki.

Turklāt iebrucēji uzbrukuši Hersonai, taču informācija par upuriem vēl tiek precizēta.

12:09 Karaspēka operatīvi stratēģiskās grupas "Tavria" komandieris brigādes ģenerālis Aleksandrs Tarnavskis komentēja vasarā sāktās Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukuma rezultātus.

To viņš teica intervijā BBC. "Pretinieks izmanto savas stiprās puses - darbaspēku, raktuvju apgabalus, sagatavotās pozīcijas, kā arī gatavību bez nožēlas mest nāvē personālu. Priekšrocības aviācijā. Ļoti augsts mīnu lauku blīvums, ienaidnieka kaujas formējumu piesātinājums, prettanku ieroči, elektroniskie kara tehnika un uzbrukuma bezpilota lidaparāti "Un arī mūsu nespēja pilnībā izmantot bruņutehniku, kas apgrūtināja mūsu aktīvo virzību un ietekmēja arī uzbrukuma darbību ātrumu," atzīmēja Tarnavskis.

Viņš uzsvēra, ka ienaidnieks labi sagatavojis aizsardzību. "Šī ir viena no spēcīgākajām armijām pasaulē. Tās aizsardzība sastāvēja nevis no vienas, bet vairākām līnijām. Ienaidnieks šīs aizsardzības līnijas izveidoja nevis viena mēneša laikā, bet gan laikā, kad gatavojāmies uzbrukuma darbībām. Jo darbojas izlūkošana visu diennakti,” - uzsvēra ģenerālis.

10:35 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 355 750 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 790 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5913 tankus, 10 973 bruņutransportierus, 8376 lielgabalus, 934 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 616 zenītartilērijas iekārtas, 329 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6471 bezpilota lidaparātu, 1620 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 11 140 automobiļus un autocisternas, kā arī 1240 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

09:46 Ukrainas armija notriekusi 32 no 46 lidrobotiem "Shahed", ko naktī uz trešdienu uz Ukrainu raidīja Krievija, paziņojuši Ukrainas Gaisa spēki.

"Shahed" tika palaisti no Krimas un Primorskoahtarskas, Krievijas Krasnodaras novadā.

Gaisa uzbrukuma atvairīšanā tika iesaistīti Ukrainas Gaisa spēku un Ukrainas Aizsardzības spēku iznīcinātāji un pretgaisa raķešu vienības. Pretgaisa aizsardzības spēki darbojās vismaz astoņos Ukrainas reģionos.

09:04 Aizsardzības spēku aviācija aizvadītajā diennaktī veikusi triecienus 17 teritorijām, kur koncentrēts ienaidnieka personāls, ieroči un militārā tehnika, kā arī 5 pretgaisa raķešu sistēmām.

Kā savā rīta ziņojumā par situāciju saistībā ar Krievijas iebrukumu ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs, mūsu karaspēks turpina aktīvi nodarīt iebrucējiem zaudējumus darbaspēkā un ekipējumā, noplicinot ienaidnieku visas frontes līnijas garumā.

Ģenerālštābs informē, ka ar pretgaisa aizsardzību iznīcināja 2 vadāmās lidmašīnas raķetes X-59 un 1 ienaidnieka izlūkošanas UAV. Ziņa arī oficiāli apstiprināja Krievijas Melnās jūras flotes ienaidnieka kuģa "Novočerkasska" sakāvi.

00:10. ASV prezidents Džo Baidens apstiprina sankcijas pret bankām, kas palīdz Krievijai sagādāt preces armijai, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais