Ukrainas kara 671. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:00]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 26. decembrī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:00. Izdevniecība "Aminori" laidusi klajā ukraiņu bēgles Darjas Kalašņikovas grāmatu "Ēna un jūra", aģentūru LETA informēja izdevniecībā.

Grāmata ir balstīta Kalašņikovas personiskajā dzīvē un stāsta par ikdienas gaitām un izaicinājumiem, ar kuriem Latvijā saskaras bēgļi no Ukrainas un Baltkrievijas. Grāmatas varoņi satiekas psiholoģiskā atbalsta grupā, viņu sarunās atklājas Latvijas un Ukrainas vēstures paralēles un tiek risinātas bēgļu psiholoģiskās problēmas, pamazām palīdzot viens otram tikt galā ar bailēm, naidu, šaubām, bezspēcību, skaudību un citām emocionālajām brūcēm.

Grāmatas autore Kalašņikova ir māksliniece, politiskā aktīviste un bijusī mākslas vingrotāja, kura Rīgā dzīvo kopš 2022.gada maija un uzsver, ka ir Krievijas izraisītā kara bēgle, atzīmē izdevniecība.

Kalašņikova ir dzimusi Ukrainas pilsētā Luhanskā, kur ieguvusi maģistra grādu starptautiskajā ekonomikā un 2013.gadā kļuva par vienu no "Eiromaidana" protestu organizētājām. Kad Luhansku 2014.gadā okupēja Krievijas karaspēks, Kalašņikova bija spiesta pārcelties uz Kijivu, iegūstot iekšēji pārvietotas personas statusu.

18:30. Krievijas agresiju apturēt varēs tikai pastāvīgs zaudējumu pieaugums tās armijas rindās, otrdien preses brīfingā Kijivā žurnālistiem sacīja Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs.

"Šodien ir grūti prognozēt, cik lieli zaudējumi vēl būs jārada, lai tas viss beigtos. Es uzskatu, ka to ir nepieciešams darīt tieši līdz tam brīdim, kad būs beidzies karš, līdz pretinieks būs atteicies no kaujas darbību veikšanas pret mūsu valsti," sacīja Zalužnijs.

Zaudējumi, ko cieš Krievija, apturētu jebkuru citu valsti, bet ne Krieviju, sacīja virspavēlnieks.

17:00. Pēdējo četru mēnešu laikā iznīcināti 20% Krievijas Melnās jūras flotes, sociālajā tīklā "X" otrdien atzina Lielbritānijas aizsardzības ministrs Grānts Šapss.

Ministrs atzinīgi izteicās par naktī uz otrdienu notikušo Ukrainas armijas triecienu Feodosijas ostai okupētajā Krimā, kurā tika iznīcināts lielais desantkuģis "Novočerkassk".

"Pēdējā Putina flotes spēku iznīcināšana liecina, ka tie, kas uzskata, ka Ukrainas karā ir pata stāvoklis, maldās," norādīja ministrs. "Viņi nav pamanījuši, ka pēdējo četru mēnešu laikā ir iznīcināti 20% Krievijas Melnās jūras flotes," pauda Šapss.

"Krievijas dominējošajai lomai Melnajā jūrā tagad mests izaicinājums, un jaunā Apvienotās Karalistes un Norvēģijas vadītā Jūras jaudu nodrošināšanas koalīcija palīdzēs gādāt, ka Ukraina gūst uzvaru jūrā," piebilda ministrs.

15:45. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 354 960 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1010 iebrucēji.

14:00. Kā vēsta Krievijas ziņu aģentūra "Interfax", atsaucoties uz Kremļa preses sekretāru Dmitriju Peskovu, Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu par ukraiņu triecienu kuģim "Novočerkassk" informējis diktatoru Vladimiru Putinu.

Triecienu desantkuģim Feodosijas ostā veica Ukrainas Gaisa spēku taktiskās aviācijas piloti, pavēstīja Gaisa spēku pārstāvis sakariem ar presi Jurijs Ihnats.

Tā bija plānota operācija, telemaratona ēterā sacīja pārstāvis. Uz kuģa "Novočerkassk", visticamāk, bija liels kaujas komplekts.

"Par to, kāds tieši, varbūt paziņos vēlāk. Bet darbs tika veikts kolosāls. Lielais desantkuģis tagad papildinājis to floti, kura vadībā tagad ir kreiseris "Moskva"," sacīja Ihnats.

Sarunā ar "Radio Brīvība" Ihnats noliedza, ka krievi šīs operācijas gaitā it kā būtu iznīcinājuši divus ukraiņu bumbvedējus Su-24.

"Protams, neapstiprinu," izsakoties par krievu puses apgalvojumiem, uzsvēra Ihnats.

"Viņi savos ziņojumos taču katru dienu "iznīcina" kādas piecas mūsu lidmašīnas," sacīja Gaisa spēku pārstāvis.

12:00. Doneckas apgabalā kaujas par Marjinku turpinās, un runāt par pilnīgu tās sagrābšanu nav korekti, pirmdienas vakarā pavēstīja Ukrainas Aizsardzības spēku Taurijas virziena apvienotā preses centra pārstāvis pulkvedis Oleksandrs Štupuns,

Dienas gaitā Krievijas mediji vēstīja, ka Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu ziņojis diktatoram Vladimiram Putinam, ka krievi Marjinku esot pārņēmuši savā kontrolē.

Ukrainas nacionālā telemaratona ēterā Štupuns sacīja: "Kaujas par Marjinku turpinās. Šobrīd mūsu karavīri atrodas Marjinkas administratīvajās robežās. Bet pilsēta ir pilnībā iznīcināta. Runāt par Marjinkas pilnīgu sagrābšanu nav korekti."

Viņš arī komentēja situāciju Avdijivkas rajonā.

"Šobrīd mēs stingri turam aizsardzību. Draudi ir vienmēr - aplenkuma, pārrāvuma. Bet mēs pievelkam rezerves, mēs pārformējamies, mēs radām ienaidniekam zaudējumus. Katru dienu tas zaudē 300-400 cilvēku - kritušos un ievainotos - un ļoti daudz tehnikas," sacīja Štupuns.

10:30. Ukrainas armija naktī uz otrdienu okupētajā Krimā veikusi triecienu Feodosijas ostai un iznīcinājusi lielo desantkuģi "Novočerkassk", pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

Tīmeklī naktī uz otrdienu ievietoti ugunsgrēka un spēcīgā sprādziena kadri, ko uzfilmējuši vietējie iedzīvotāji. Vēlāk trieciena faktu sociālajos medijos apstiprināja arī okupantu administrācijas pārstāvis. Vēl nedaudz vēlāk Ukrainas Gaisa spēku komandieris pavēstīja, ka Feodosijas ostā trāpīts lielajam desantkuģim "Novočerkassk".

Oleščuks sociālajos tīklos par operāciju izteica pateicību Gaisa spēku pilotiem un "viesiem iesaistītajiem". Otrdienas rītā Ukrainas Gaisa spēki pavēstīja, ka trieciens veikts ar spārnotajām raķetēm, tiesa, neprecizējot, tieši ar kādām.

"Radio Brīvība" vēsta, ka Krievija apstiprinājusi - Ukrainas Bruņotie spēki veikuši triecienu kuģim "Novočerkassk".

09:00. Zelenskis piemēro sankcijas vairāk nekā 50 privātpersonām un 130 uzņēmumiem, ziņo pravda.com.ua.

07:44. Ukrainas Gaisa spēku komandieris ģenerālleitnants Mikola Oļeščuks apstiprināja, ka Ukrainas aizstāvji okupētajā Feodosijā uzspridzinājuši lielāko Krievijas desanta uzbrukuma kuģi "Novočerkask".

00:10 2024. gadā Ukraina plāno ieviest mehānismu, kā izmaksāt kompensācijas par bojātiem mājokļiem, kas atrodas īslaicīgi okupētajās teritorijās.

Par to paziņoja Ukrainas kopienu, teritoriju un infrastruktūras attīstības ministra vietniece Natālija Kozlovska. Par vienu no galvenajiem 2024.gada plāniem viņa nosauca iespēju saņemt atlīdzību par bojātiem mājokļiem, kas atrodas īslaicīgi okupētajās teritorijās.

Tiek atzīmēts, ka pilotprojekts, kura funkcionalitāte jau tiek pārbaudīta, ir Zaporižjes apgabala Melitopoles pilsēta. Pašlaik kompensāciju izmaksa par sabojātu mājokli ir pieejama tikai Ukrainas valdības kontrolētajās teritorijās.

Svarīgākais