Igaunijas eksprezidenta Ilvesa un latvietes šķiršanās aizkulises: kompenasācijas un kopīgais uzņēmums

© Foto: Lauris Vīksne/F64

Īsi pirms Ziemassvētkiem Latviju un Igauniju pārsteidza Igaunijas bijušā prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa un latvietes Ievas Ilvesas paziņojums par septiņus gadus ilgušās laulības šķiršanu.

Portāls postimes.ee vēsta, ka pēc valsts vadītāja Tomasa Hendrika Ilvesa pilnvaru termiņa beigām Ieva Ilvesa sāka saņemt ikmēneša kompensāciju 1663,64 eiro apmērā, kas paredzēta prezidenta sievai. Kompensācijas apmērs katru gadu aprīlī mainījās atkarībā no tā, kā mainījās prezidenta alga. Pamatojoties uz Igaunijas Valsts prezidenta kompensācijas likumu, pēc prezidenta pilnvaru termiņa beigām valsts vadītāja sieva saņem ikmēneša maksājumu 20 procentu apmērā no prezidenta algas.

Kad laulības šķiršana būs pabeigta, maksājumi tiks pārtraukti, vēsta postimees.ee. Ja Tomass Hendriks Ilvess apprecēsies vēlreiz, viņa jaunā sieva nesaņems kompensāciju no valsts.

Ievai Ilvesai unn Tomasam Hendrikam Ilvesam kopā pieder uzņēmums, kura peļņa pērn pārsniedza 246 000 eiro.

Saskaņā ar Uzņēmumu reģistra datiem, "Ilves Consulting Group OÜ" 2022.gadā guva 314 473 eiro lielus ieņēmumus un 246 079 eiro tīro peļņu. Abi Ilvess ir valdes locekļi un tiek uzskaitīti kā vienīgie faktiskie īpašnieki. 2016. gadā reģistrētā uzņēmuma pamatdarbība ir konsultēšana. Uzņēmums guvis ieņēmumus gan Rietumeiropā, gan visā pasaulē, bet Igaunijā nav nopelnījis ne eiro. Lielākā summa, tas ir, vairāk nekā 46 tūkstoši eiro, saņemta no Lielbritānijas. Omānā kompānijas apgrozījums veidoja vairāk nekā 29 tūkstošus eiro, bet Singapūrā un ASV - vairāk nekā 15 tūkstošus eiro. Uzņēmums valdes locekļiem dividendēs izmaksāja 208 422 eiro. Maz zināms par Tomasa Hendrika Ilvesa profesionālo darbību pēc viņa prezidenta pilnvaru termiņa beigām. Viņš lasīja lekcijas Stenfordas universitātē un uzstājās starptautiskās konferencēs, bieži vien par maksu.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Ieva Ilvesa sociālajā vietnē "Facebook" paziņoja par šķiršanos .

Šajā pirmssvētku noskaņā ar dziļu sarūgtinājumu man jums jāpavēsta, ka gandrīz astoņu gadu kopdzīve ar manu vīru Tomasu Ilvesu šķiras," ceturtdien sociālajos tīklos rakstīja Ilvesa.

Ilvess ar tolaik Latvijas ierēdni Ievu Kupci apprecējās 2016.gada 2.janvārī .

Ilvess bija Igaunijas prezidents no 2006. līdz 2016.gadam. Ieva Ilvesa ir viņa trešā sieva, viņiem ir kopīgs dēls. No iepriekšējām attiecībām Ilvesam ir trīs bērni, bet Ilvesai - divi bērni.

Svarīgākais