Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Ūdenī pie Fukušimas AES radiācijas līmenis 10 000 reižu pārsniedz normu

Radiācijas līmenis ūdenī pie avarējušās Fukušimas 1.atomelektrostacijas trešā reaktora 10 000 reižu pārsniedz normu, un piektdien ar smagu apstarojumu slimnīcā ievietoti vēl trīs AES darbinieki, ziņo portāls Delfi.lv

Pagaidām nav zināms, kas radījis tik augstu radiācijas līmeni. Ap visiem reaktoriem ir sakrājies liels daudzums ūdens, ko uz reaktoriem izlēja glābēji, lai apturētu to sakaršanu. Vietām tā līmenis sasniedz 1,5 metrus, informē kompānija.

Ceturtdien bīstami augsts radiācijas līmenis fiksēts trešā energobloka turbīnu zāles apakšējā līmenī. Japānas Atomenerģētikas un ražošanas drošības aģentūrā pieļauj, ka tas var būt saistīts ar reaktora bojājumu.

Aģentūra arī informē, ka vēl trīs AES darbinieki piektdien ievietoti slimnīcā ar smagu apstarojumu. Viņi saņēmuši milzīgu radiācijas devu, kad viņu apavos iekļuvis radioaktīvs ūdens no reaktora ēkas grīdas.

Iepriekš divi AES darbinieki ievietoti slimnīcā, jo saņēma lielu starojuma devu trešajā energoblokā.

Sākumā apstarotie cilvēki ievietoti vietējā slimnīcā, bet vēlāk viņus pārvedīs uz Nacionālo radioloģijas institūtu.

Japānas varas iestādes arī nolēmušas paplašināt slēgto zonu ap avarējušo AES līdz 30 kilometru rāduisam. Iedzīvotājiem ieteikts pamest šo rajonu, un varas iestādes neizslēdz arī piespiedu evakuācijas iespēju. "Mēs neizslēdzam iespēju, ka atkarībā no situācijas un radiācijas līmeņa var tikt dota pavēle veikt piespiedu evakuāciju," sacīja Japānas Ministru kabineta ģenerālsekretārs Jukijo Edano.

Fukušimas AES apkārtnē jau ilgāku laiku ir paaugstināts radiācijas fons, radioaktīvie elementi atklāti arī jūrā pie atomelektrostacijas. Kaitīgi radioaktīvie elementi atklāti arī vairāk kā 200 kilometru attālumā esošās Tokijas gaisā un dzeramajā ūdenī, Fukušimas dzeramajā ūdenī un šajā reģionā ražotajos pārtikas produktos, taču to devas pagaidām nav bīstamas cilvēku veselībai.

No AES apkārtnes evakuēti vairāk kā 200 000 cilvēku.