Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 670. diena. Jaunākā informācija [papildinātts 21:13]

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 25. decembrī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:13 Ukrainas uzvara karā būs frontes līnijā un aizmugurē strādājošo kaujinieku kopīgā darba rezultāts. Nevajag cerēt uz Ziemassvētku brīnumu no Holivudas filmas. To savā Ziemassvētku apsveikumā norādīja aizsardzības ministrs Rustems Umerovs.

"Simtiem tūkstošu aizstāvju un aizstāvju svin Ziemassvētkus ierakumos un novērošanas posteņos visā frontes līnijā, kaujas mašīnās, tankos, evakuācijas medicīniskajos transportos, pie ieročiem, MLRS un pretgaisa aizsardzības sistēmām. Viņi ir tur, lai radītu Ziemassvētku gaismu. mirdz miljoniem ukraiņu ģimeņu māju, lai Ziemassvētku gaisma izdzītu no pilsētām tumsu un apmestos uz laiku okupētajās teritorijās,” viņš atgādina.

Umerovs atzīmēja, ka Ukrainas armijas karavīri dod ukraiņu tautai cerību un spēku saglabāt vienotību.

20:11 Cīņas par Marinku Doņeckas apgabalā turpinās, tāpēc runāt par tās pilnīgu sagrābšanu ir nekorekti. Ar šādu paziņojumu nācis klajā Taurīdas Aizsardzības spēku apvienotā preses centra spīkers pulkvedis Aleksandrs Štupuns.

"Cīņas par Marinku turpinās. Tagad mūsu militārpersonas atrodas Marinkas administratīvajās robežās. Taču pilsēta ir pilnībā izpostīta. Runāt par pilnīgu Marinkas sagrābšanu ir nekorekti," viņš teica teletonā.

18:52 Krievu iebrucēji jau vairākas reizes ir “atlikuši” Doņeckas apgabala Avdijevkas ieņemšanas termiņu. Tagad ir jauns datums - līdz 15. martam.

"Krievi uzbrukumus Avdijevkai veic nevis tāpēc, ka šai pilsētai ir stratēģiska un militāra nozīme, bet gan tāpēc, ka tas ir Putina pavēles izpildes pamats. Iepriekš Krievijas armijai bija uzdots sagūstīt Avdijevku līdz 14. decembrim, tad nākamajam termiņam, kas bija 1. janvāris un, ja neizdosies, tad krievi jau ir gatavi citam termiņam - tas ir jau pirms 15. marta, kad notiks Krievijas Federācijas prezidenta vēlēšanas,” skaidro militārais analītiķis, NSU rezerves majors, veterāns. Krievijas un Ukrainas kara Aleksejs Getmans Espresso raidījumā.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pagaidām Ukrainas bruņotajiem spēkiem ir pietiekami daudz spēka un līdzekļu, lai noturētu Avdijevkas aizsardzību. Turklāt ir izstrādāts plāns karaspēka izvešanai no pilsētas šādas nepieciešamības gadījumā.

18:00 Trīs dienu laikā Ukrainas bruņotie spēki notrieca četrus Krievijas lidmašīnas Su-34, kas tiek uzskatīti par labākajiem Krievijas gaisa spēku iznīcinātājiem-bumbvedējiem. Šis ir vienīgais gaisa kuģu veids Krievijas arsenālā, kas spēj atklāt un uzbrukt mērķiem pēc iespējas īsākā laikā, kas ir saistīts ar noteiktas sensoru, avionikas un viedo ieroču kombinācijas klātbūtni, raksta Forbes.

Žurnālisti atzīmē, ka nav skaidrs, kā ukraiņiem izdevies notriekt lidmašīnas, taču Vācija nesen Ukrainai piegādāja zenītraķešu bateriju Patriot, jau trešo pēc kārtas. Un situācija krieviem var kļūt vēl sliktāka, jo Ukrainas gaisa spēki drīzumā saņems iznīcinātājus F-16.

Pēc mediju ziņām, pirmskara Krievijas flote sastāvēja no aptuveni 150 Su-34. Ja ņem vērā nesen notriektos lidmašīnas, Ukraina jau ir iznīcinājusi 25 vai 26 šādus iznīcinātājus-bumbvedējus.

17:04 Tā saukto “mobilizēto sievu” kustība Krievijā uzņem apgriezienus, kas arvien vairāk bojā Kremļa priekšstatu par it kā tautas atbalstu iebrukumam Ukrainā.

Kustība faktiski apvieno ne tikai sievas, bet arī to krievu vīriešu mātes, māsas, meitas, tēvus, brāļus un dēlus, kuri pagājušajā gadā tika piespiedu kārtā iesaukti karā. Kustība kļūst organizētāka un pakāpeniski radikalizējas. Kustībai jau ir savs skaidrs un atpazīstams simbols - baltā šalle, ko nēsā šīs sievietes. Viņi sociālajos tīklos izplata video ziņas, kurās stāsta par nepieciešamību demobilizēt savus vīriešus no frontes.

16:22 Ziemassvētkos Ukraina no Pasaules Bankas saņēmusi 1,34 miljardus ASV dolāru (aptuveni 1,22 miljardus eiro), pirmdien paziņojusi Ukrainas Finanšu ministrija.

Šī nauda galvenokārt tiks izlietota pensiju izmaksām un civilās aizsardzības darbinieku algām, paziņoja ministrija.

Nedaudz vairāk nekā viens miljards ASV dolāru ir Japānas valdības garantēts aizdevums, bet pārējā summa nāk no Norvēģijas, ASV un Šveices, atklāja ministrija.

"Starptautiskā finansiālā palīdzība ir nozīmīgs ieguldījums Ukrainas finansiālās un ekonomiskās stabilitātes uzturēšanā un ļauj mums kara laikā nodrošināt prioritāros sociālos izdevumus. Kopš pilnā iebrukuma sākuma Japānas, Savienoto Valstu, Norvēģijas un Šveices valdības ir vairākkārt apliecinājušas savu nelokāmo atbalstu un solidaritāti Ukrainai. Esmu pateicīgs mūsu partneriem par gatavību sadarboties un palīdzēt Ukrainai izšķirīgā brīdī," uzsvēra Ukrainas finanšu ministrs Serhijs Marčenko.

16:11 Ukrainā nonākušo palīdzības saturs parasti sniedz ieskatu kara situācijā un palīdz prognozēt turpmākos militāro operāciju posmus. Pēc Forbes datiem, piemēram, Ukrainas pretuzbrukuma priekšvakarā palīdzības pakās bija vairākas bruņutehnikas un citas sistēmas, kas nepieciešamas ofensīvai pret Krievijas karaspēku.

Vienlaikus jaunākā ASV palīdzības pakete Ukrainai ietver lielu daudzumu munīcijas, sprāgstvielu, tehnikas un HESCO barjeras.

"Lai gan daudzi no šiem priekšmetiem bija sagaidāmi, HESCO barjeru iekļaušana norāda uz iespējamu Ukrainas pāreju uz vairāk aizsardzības fokusu."

15:20 "Ir informācija par aizvien biežākiem iebrucēju atteikumiem piedalīties uzbrukuma operācijās, īpaši 1.armijas korpusa daļās. Jāpiebilst, ka padošanos ir sākušas veselas Krievijas militārpersonu grupas. Pateicoties mūsu karavīriem kurš ar drosmīgu un izlēmīgu rīcību piespiež ienaidnieku to darīt.” “,” norāda brigādes ģenerālis, karaspēka operatīvi stratēģiskās grupas “Tavria” komandieris Aleksandrs Tarnavskis, informējot par operatīvo situāciju apgabalā. atbildību.

Viņš sacīja, ka ienaidnieks pēdējo 24 stundu laikā bija koncentrējis savus galvenos spēkus, lai veiktu ofensīvas un uzbrukuma operācijas Avdejevska, Maryinska un Zaporožjes virzienos. Ienaidnieks veic aktīvus kājnieku uzbrukumus ar bruņutehnikas un aviācijas atbalstu un met vadāmās bumbas. Kopumā Tavria OSUV zonā ienaidnieks veica 16 gaisa triecienus, veica 40 militāras sadursmes un veica 906 artilērijas šāvienus.

14:00 Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku spīkers Jurijs Ignats komentēja Krievijas paziņojumu par iznīcinātāju F-16 “likvidāciju” Ukrainā.

"Nu, par F-16 - jau klejo memes, ka F16 pat ir atrastas Ukrainā. Katru dienu saņemu šādus jautājumus no kolēģiem: "Nu, galu galā, offrecord, sakiet man, vai tās pastāv? Cilvēki vēlas ticēt, ka vlidmašīnas F-16 atrodas Ukrainā. Nu, ienaidnieks noticēja, un ienaidnieks viņus iznīcina," sacīja Ignats.

13:29 Ukrainas armija notriekusi divus Krievijas iznīcinātājus, divas raķetes un 28 no 31 lidrobota "Shahed", ko naktī uz pirmdienu uz Ukrainu raidīja Krievija, paziņojušas Ukrainas varasiestādes.

Vairums lidrobotu uzbruka Odesai, kur tika nodarīti bojājumi ostai, bet ziņu par cilvēku upuriem nav.

Ukrainai svētdien izdevās notriekt Krievijas iznīcinātāju-bumbvedēju Su-34 Doneckas apgabalā un iznīcinātāju Su-30SM virs Melnās jūras, ziņoja Kijiva.

Savukārt piektdien Kijiva ziņoja, ka Ukrainas Gaisa spēki dienvidu virzienā notriekuši trīs Krievijas iznīcinātājus-bumbvedējus Su-34.

Ukrainas Gaisa spēki ziņoja, ka pirmdien uzbrukuši Krievijas armijas pozīcijām, tai skaitā ieroču un munīcijas noliktavām.

12:18 Eiropas Parlamenta deputāts no Īrijas Miks Wallace asi komentēja Igaunijas iekšlietu ministra Lauri Lēmetsa paziņojumu par mobilizācijai pakļauto vīriešu pārvietošanu uz Ukrainu.

Savā ierakstā sociālajā tīklā X (iepriekš Twitter) viņš rakstīja, ka ES politiķiem ir jāatbild par kārtējā konflikta izraisīšanu Ukrainā.

"Mēs zinām, kur šie cilvēki dzīvo Igaunijā." Tātad viņi vēlas vēl vairāk strādnieku šķiras bērnus iemest gaļas mašīnā, kurinot stulbu NATO-ASV starpnieku karu Ukrainā, kuru nevar uzvarēt? Eiropas politiķiem, kuri atbalsta šo karu, ir jāsauc pie atbildības,” rakstīja deputāts.

11:00 Ienaidnieka zaudējumi uz 2023. gada 25. decembri ir milzīgi - atvaļinātais ASV Jūras spēku admirālis, bijušais NATO sabiedroto bruņoto spēku Eiropā augstākais komandieris Džeimss Stavridis sacīja, ka Ukrainas kara laikā tika likvidēta puse Krievijas armijas.

Amerikas varasiestādēm "jāsniedz militārs atbalsts Ukrainai, viņu lieta ir taisnīga", saskaņā ar The Hill teikto, virsnieks par to runājis vienā no saviem radio šoviem. "Šī ir ļoti bīstama situācija, un īstā darbība Kijevā īsti nenotiek. Reālā darbība notiek Vašingtonā," viņš sacīja.

Atvaļinātais ASV flotes admirālis piebilda, ka puse Krievijas armijas tika iznīcināta, neviena amerikāņu karavīra nenogalinot vai pat nepakļaujot riskam, un valsts to izdarīja, izmantojot 5% no tās ikgadējā aizsardzības budžeta.

09:15 Aizvadītajā diennaktī, 24.decembrī, frontē notika 66 militāras sadursmes.

Kā ziņoja Ģenerālštābs savā rīta ziņojumā, Kupjanskas virzienā Ukrainas bruņotie spēki atvairīja 21 ienaidnieka uzbrukumu Harkovas apgabala Sinkovkas un Luhanskas apgabala Stelmahovas tuvumā.

Tajā pašā laikā mūsu aizstāvji Bahmutas virzienā atvairīja 5 iebrucēju uzbrukumus netālu no Bogdanovkas, Kleščievkas un Andreevkas apmetnēm Doņeckas apgabalā.

08:40 Aizvadītajā diennaktī, 24.decembrī, Ukrainas bruņotie spēki frontē likvidēja vēl 760 Krievijas iebrucējus.

Pēc Ģenerālštāba datiem, kopējie Krievijas Federācijas zaudējumi karā pret Ukrainu pieauga līdz 353 950 karavīriem.

Tāpat aizstāvji un aizstāvji iznīcināja desmitiem dažādas militārās tehnikas

00:10. Ukraina sāks 2024. gadu ar gatavu plānu Ukrainas bruņotajiem spēkiem nepieciešamajam ieroču skaitam, tostarp bezpilota lidaparātu nepieciešamībai.

Tāpēc pat tad, ja pēc 100 dienām tiks atlaists pašreizējais Ukrainas Aizsardzības ministrijas vadītājs Rustems Umerovs, attiecīgais plāns jau ir gatavs, to var parādīt ukraiņiem. To ministrs personīgi norādīja intervijā medijiem.

"Es teicu saviem kolēģiem: ja mani atlaiž 100 dienu laikā, es varu atbildēt sabiedrībai, ka esam izstrādājuši plānu 2024. gadam. Un šajā plānā ir liels daudzums visā ieroču diapazonā, ieskaitot dronus," sacīja Umerovs.