Ukrainas kara 668. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:35]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 23. decembrī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:35. Ukrainas vēstnieks Vācijā Oleksijs Makeijevs noliedzis, ka Vācijas valdība izdara spiedienu uz Ukrainu, lai tā sāktu miera sarunas ar Krieviju pēc tam, kad kāds vācu žurnāls ziņoja, ka Vācijas vēstniecībā Vašingtonā notikušas slepenas "Krievijas vakariņas", vēstīts pravda.com.ua.

20:50. Šodien Krievijas drona uzbrukumā Staņislavas ciemam Hersonas apgabalā gājis bojā civiliedzīvotājs, ziņo pravda.com.ua.

18:52. Latvija apmācījusi aptuveni 3000 ukraiņu karavīrus, un apmācības tiks turpinātas arī nākamgad, informē Latvijas Aizsardzības ministrija.

Pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pagājušā gada februārī Latvija Ukrainai nogādāja pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "Stinger", lai stiprinātu Ukrainas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības spējas un spēju aizsargāt savus iedzīvotājus no Krievijas agresijas.

17:53. Londonas mērs Sadiks Hans tomēr piekritis nodot Ukrainai automašīnas, kas nodotas metāllūžņos pilsētas emisijas kontroles programmas (ULEZ) ietvaros, vēsta britu mediji.

Septembrī Kijivas mērs Vitālijs Kļičko lūdza Hanam ziedot Ukrainai dažus no transportlīdzekļiem, kas paredzēti nodošanai metāllūžņos. Pēc viņa domām, šādam solim būtu "milzīgs potenciāls", un Ukrainai piešķirtās automašīnas varētu izmantot "dažādiem glābšanas un transporta mērķiem".

15:32. Latvijas Universitāte (LU) nākamgad varētu atvēlēt līdz 170 000 eiro, lai sniegtu finansiālu atbalstu LU studējošajiem Ukrainas pilsoņiem, kuri izceļojuši no Ukrainas vai kuri nevar tur atgriezties, kā arī Ukrainas pētnieciskajam personālam

14:15. 23. decembra pēcpusdienā Dnipro pilsēta nogranduši vairāki sprādzieni. Pilsētā izsludināta gaisa trauksme un iedzīvotāji aicināti patverties bumbu patvertnēs, vēsta pravda.com.ua.

13:05. Krievijas spēki pēdējās nedēļās ir guvuši nelielus teritoriālus panākumus Ukrainas austrumu frontē, izmantojot savu dzīvā spēka skaitlisko pārsvaru nogurdinošās kaujās, vēsta laikraksts "New York Times".

Izdevums norāda, ka acīmredzot nesenie notikumi frontē pamudinājuši Ukrainas varasiestādes apsvērt iespēju nākamgad mobilizēt līdz pat 500 000 karavīru.

11:24. Igaunijas iekšlietu ministrs Lauri Lēnemetss paziņojis, ka Igaunija ir gatava palīdzēt Ukrainai mobilizēt savus pilsoņus, ja tas būs nepieciešams, raksta avīze "Postimees".

Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs šonedēļ aicināja visus pilsoņus neatkarīgi no viņu atrašanās vietas pievienoties Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Ukrainas Aizsardzības ministrijas preses dienesta vadītājs Illarions Pavļuks paskaidroja, ka pašlaik Aizsardzības ministrija neplāno izdarīt spiedienu uz ārvalstīs dzīvojošajiem Ukrainas pilsoņiem, bet uzsvēra, ka valsts aizsardzība ir katra pilsoņa konstitucionāls pienākums.

10:34. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 352 390 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1040 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5854 tankus, 10 871 bruņutransportieri, 8286 lielgabalus, 932 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 611 zenītartilērijas iekārtas, 327 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6384 bezpilota lidaparātus, 1613 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 995 automobiļus un autocisternas, kā arī 1223 specializētās tehnikas vienības.

09:00.Ukrainas pretgaisa aizsardzība sistēma 22.decembrī notriekusi visus deviņus bezpilota lidaparātus, ko krievu armija palaida virs Odesas un Hmeļnickas apgabaliem, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Ukraina saņēmusi no Vācijas trīs zenītlielgabalus Gepard, 155 mm munīciju un dronus, ziņo pravda.com.ua.