Sīrijā atkal jauni upuri

Protesti Sīrijā piektdien no dienvidu pilsētas Deras izplatījušies arī līdz galvaspilsētai Damaskai un citām pilsētām, tostarp Sanameinu, kur apšaudē nogalināti vairāk nekā 20 demonstranti, ziņo BBC news.

Protestētāji no Sanamenas devās uz Deru, kur līdz šim notikuši aktīvākie protesti.

Piektdien protesti sasniedza arī galvaspilsētu, kur simtiem cilvēku devās gājienā pa Damaskas vecpilsētu, izkliedzot saukļus, piemēram, "Derā ir Sīrija" un "Mēs ziedosimies Sīrijai".

Savukārt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atbalstītāji skandēja, ka "Allāhs, Sīrija un Bašars, tas ir viss".

Arī Daīlas pilsētā, kas atrodas apmēram 30 kilometrus no Deras, apmēram 300 motociklistu ar saviem spēkratiem devās braucienā pa pilsētas ielām, kliedzot, ka "Daīla un Dera neļaus sevi pazemot".Simtiem cilvēku pulcējās protesta akcijās arī citās pilsētas, tostarp Homsā, Latakijā un Telā.

Savukārt Derā cilvēki pulcējās, lai apglabātu divus no protestētājiem, kas gāja bojā nemiernieku un policijas sadursmēs. Cilvēktiesību aktīvistu grupas jau paziņojušas, ka sadursmēs ar policiju Deraā bojāgājušo skaits sasniedz 100.

Jau ziņots, ka ceturtdien vairāk nekā 15 cilvēki gājuši bojā sadursmēs, drošības struktūrām cenšoties apslāpēt nedēļu ilgušos protestus Derā.

Protestus Derā veicināja ne tikai tautas sacelšanās citās Tuvo Austrumu valstīs, bet arī tas, ka drošībnieki šajā pilsētā šomēnes aizturēja 15 skolēnus, jo viņi rakstījuši uz sienām saukļus.

Ceturtdien Sīrijas prezidents Bašars al Asads pieļāva iespēju, ka varētu atcelt ārkārtas stāvokli, kas valstī ir spēkā kopš 1963.gada, un atļaut politisko partiju darbību.

Savukārt Sīrijas informācijas ministrs Mohsens Bilals piektdien paziņoja, ka situācija valstī ir "pilnībā mierīga".

Svarīgākais